Αφγανιστάν: Νεκρός ο αδερφός Καρζάι

Ο Αχμέντ Γουαλί Καρζάι, ετεροθαλής αδερφός  του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, και ένας από τους ισχυρούς άνδρες της χώρας δολοφονήθηκε την Τρίτη το πρωί στο σπίτι του στην Κανταχάρ από τον «στενό» του συνεργάτη Σαρντάρ Μοχάμεντ. Ο Αχμέντ Καρζάι δέχτηκε πολλαπλά πυρά στο κεφάλι και στο στήθος, φαίνεται ότι πέθανε ακαριαία.

    Ο Αχμέντ Καρζάι ήταν μια αμφιλεγόμενη αλλά ισχυρή προσωπικότητα στην πολιτική σκηνή του Αφγανιστάν.  Φαίνεται ότι ο πρόεδρος της χώρας βασιζόταν  σε αυτόν για να διατηρήσει την κοινωνική του απεύθυνση στην επαρχία της Κανταχάρ, κέντρο των Ταλιμπάν,  όπου ήταν επικεφαλής του νομικού συμβουλίου.

   Ο Καρζάι θεωρούνταν ένας από τους γηραιούς της φυλής Ποπαλζάι και η ισχύς του ήταν μεγάλη σε ζητήματα επενδύσεων, πολιτικής και ασφάλειας στην περιοχή.

   Από πολλά μέσα ενημέρωσης περιγράφεται σαν «πολέμαρχος» που είχε εμπλακεί με το εμπόριο ναρκωτικών, κυρίως οπίου, στην περιοχή, κάτι που ο ίδιος είχε αρνηθεί.

   Ταυτόχρονα άλλα μέσα τον ήθελαν να διατηρεί σχέσεις με την CIA, πράγμα που επίσης αρνούνταν. Συγκεκριμένα οι New York Times ανέφεραν ότι το 2009 ο Καρζάι δέχτηκε να ενοικιάσει ένα μεγάλο οικιστικό συγκρότημα έξω από την πόλη της Κανταχάρ, που ήταν και έδρα του Μουλά Ομάρ, στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Η «δύναμη κρούσης της Κανταχάρ», μια στρατιωτική δύναμη που επίσης διοικείται από τη CIA μοιράστηκε το ίδιο συγκρότημα. Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι ο πρόεδρος Καρζάι προόριζε τον αδερφό του για κυβερνήτη της επαρχίας της Κανταχάρ.

    Ηγέτης  των Ταλιμπάν ανέλαβε στο Αλ Τζαζίρα  την ευθύνη της δολοφονίας Καρζάι, αλλά αξιωματούχοι αμφισβητούν αυτή την εμπλοκή. Από την άλλη φαίνεται ότι ο Αχμεντ Καρζάι αποτέλεσε ξανά στόχο. Το 2009 βομβιστές αυτοκτονίας προκάλεσαν τον θάνατο σε 13 ανθρώπους στα γραφεία του επαρχιακού συμβουλίου της Κανταχάρ και ο Καρζάι ισχυρίστηκε ότι αυτός ήταν ο πραγματικός στόχος.

    Ο στρατηγός Πετρέους, που θα αναλάβει καθήκοντα αρχηγού της CIA καταδίκασε τη δολοφονία Καρζάι λέγοντας ότι «ο πρόεδρος Καρζάι εργάζεται για να δημιουργήσει ένα ισχυρότερο και πιο ασφαλές Αφγανιστάν».

   Άλλος ένας ειρωνικός πολιτικός χειρισμός σε μια χώρα που παραμένει εμπόλεμη ζώνη.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: