Εργάτες του Κόσμου: Χιλή, Ισπανία

Ανυποχώρητοι οι χιλιανοί φοιτητές

Πρωτοφανές  σε μέγεθος και ένταση είναι  για  τα δεδομένα της Χιλής το εκπαιδευτικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί στη χώρα τους τελευταίους δύο μήνες και  που ξεκινώντας από την πανεπιστημιακή κοινότητα των φοιτητών και καθηγητών φαίνεται να αγκαλιάζει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η τελευταίες διαδηλώσει που γίνονται σε όλη τη χώρα έχουν τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων και αντιμετωπίζονται με βίαιη καταστολή από την κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα. Η κυβέρνηση , που ήδη βρίσκεται σε δημοσκοπικά χαμηλά με το 56% των Χιλιανών να την αντιμετωπίζει αρνητικά, βλέπει τους δρόμους της χώρας να γεμίζουν από ένα εκπαιδευτικό κίνημα χωρίς προηγούμενο από την πτώση του Πινοσέτ το 1990. Σε μια χώρα που ακόμα και σύμφωνα με διεθνείς δείκτες εμφανίζεται πρώτη στην κοινωνική ανισότητα, σαν αποτέλεσμα των πλέον επιθετικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν ήδη από την δικτατορία, η Χιλή έχει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που στον πυρήνα του φέρει τις κοινωνικές διακρίσεις ως κύριο χαρακτηριστικό, σε μεγάλο βαθμό ιδιωτικοποιημένο, με το κράτος να παραμένει ουσιαστικά αμέτοχο στις εκπαιδευτικές δαπάνες μόνο με ένα 4% του εθνικού ακαθάριστου προϊόντος.

    Αυτό  έχει ως αποτέλεσμα η εκπαίδευση να είναι ουσιαστικά προνόμιο των εκλεκτών του πλούτου ενώ η ανεργία  στους νέους να εμφανίζει διπλάσια ποσοστά από τον γενικό δείκτη. Μετά το κίνημα των «πιγκουίνων», των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευση το 2006, που κατάφεραν να ανατρέψουν τον νόμο του Πινοσέτ , η μεταρρύθμιση που ακολούθησε δεν έχει φέρει ουσιαστικές βελτιώσεις στην εκπαίδευση της χώρας και το αίτημα για μια ισότιμη δημόσια παιδεία φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τη εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας με τη νεολαία να πρωτοστατεί.

Μπλοκάρουν τις εξώσεις στην Ισπανία

Αλλά  ούτε και οι νέοι της Ισπανίας ησυχάζουν. Οι «ιντιγνάδος» των πλατειών σε μια νέα μορφή διαμαρτυρίας εμποδίζουν τις τελευταίες εβδομάδες τις εξώσεις ανέργων. Το φαινόμενο των εξώσεων έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας στην χώρα, όπου περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν υποστεί έξωση από τις κατοικίες τους τα τελευταία   δύο χρόνια. Σε μια χώρα που ο αριθμός των ανέργων φτάνει τα 5.000.000 την ίδια στιγμή που οι Ισπανοί κάνουν λόγο για «τη φούσκα των ακινήτων», τις τελευταίες εβδομάδες σε πολλές περιπτώσεις διαδηλωτές μπλόκαραν εισόδους κατοικιών εμποδίζοντας την παράδοση της δικαστικής εντολής για έξωση.

    Οι  διεκδικήσεις για μια αξιοπρεπή  ζωή σε όλα τα επίπεδα, όταν  οι ανθρώπινες  δυνατότητες είναι  στον καιρό μας σχεδόν απεριόριστες, φέρνουν πλέον παντού και με κάθε τρόπο την κοινωνία στο προσκήνιο.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: