Βουλιάζει το Αφγανιστάν

 Η αλλαγή φρουράς του επικεφαλής των  δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν αποτελεί ίσως άλλο ένα ορόσημο της  «μεταβατικής περιόδου» στην οποία  έχει μπει η χώρα. Ο στρατηγός  Ντέιβιντ Πετρέους παρέδωσε την Δευτέρα, μετά από 13 μήνες, την διοίκηση των  στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στον επίσης Αμερικάνο στρατηγό Τζόν Άλεν,  για να αναλάβει από το Σεπτέμβριο τα νέα του  καθήκοντα στη θέση της διεύθυνσης της CIA. Και αυτή η μετάβαση έγινε σε μια συνεχιζόμενη ταραγμένη περίοδο για τη χώρα. Μετά τη δολοφονία του αδερφού του προέδρου Καρζάι, την εβδομάδα που πέρασε ο βοηθός του προέδρου που κατηγορούταν για τον φόνο του αδερφού Καρζάι, και ένας βουλευτής βρήκαν τον θάνατο μετά από επίθεση στο σπίτι του δεύτερου στην Καμπούλ. Το ίδιο χρονικό διάστημα τρεις στρατιώτες του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν στα ανατολικά της χώρας αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών ξένων στρατιωτών σε 37 τον τελευταίο μήνα.

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι μοιάζει να χάνει σταθερά την ισχύ του , η δημοφιλία του στον αφγανικό λαό είναι μηδαμινή αφού θεωρείται διεφθαρμένος και  πιόνι των ΗΠΑ, ενώ  φαίνεται να τον εγκαταλείπουν σιγά σιγά και οι δυτικοί του σύμμαχοι. Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν ήδη αρχίσει να παραδίδουν την ασφάλεια πόλεων των ανατολικών επαρχιών της χώρας στις αστυνομία και τον στρατό του Αφγανιστάν. Με βάση το σχέδιο που έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται ο Εθνικός Στρατός του Αφγανιστάν  και η αστυνομία θα πάρουν σταδιακά τον έλεγχο της χώρας από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις μέχρι το τέλος του 2014. Η επιχείρηση αυτή έχει ήδη κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια  στην προετοιμασία του αφγανικού στρατού, που εκπαιδεύεται από ιδιωτικές εταιρίες. Μόνο το 2011, 12 δισεκατομμύρια δολάρια θα επενδυθούν στην εκπαίδευση των στρατιωτών, ποσό που αντιστοιχεί ουσιαστικά σε ολόκληρη την οικονομία της χώρας. Όμως ο στρατός αυτός ήδη αντιμετωπίζεται στα νότια στη χώρας σαν στρατός κατοχής, μιας και μεγάλο μέρος των στρατιωτών δεν μιλούν τις διαλέκτους του νότου.

    Κι  αν η Δύση θέλει να εμφανίσει την  κατάσταση σαν βελτιούμενη, για  τους κατοίκους της χώρας αυτή παραμένει αιματηρή. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ ,το πρώτο εξάμηνο του 2001 ήταν το αιματηρότερο για τους αμάχους στη διάρκεια του δεκαετούς πολέμου, με 1.500 νεκρούς. Οι άμαχοι άλλωστε είναι πάντα αυτοί που πιέζονται όλο και περισσότερο και με κίνδυνο τη ζωή τους να διαλέξουν πλευρά στη συνεχιζόμενη αναμέτρηση μεταξύ συμμαχικού ή κρατικού στρατού και Ταλιμπάν.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: