Γουατεμάλα: Εγκλήματα των ΗΠΑ

H Susan Reverby, καθηγήτρια γυναικείων σπουδών στο Wellesley College στη Μασαχουσέτη, ανακάλυψε τα αρχεία που τεκμηριώνουν τα πειράματα που άσκησαν οι ΗΠΑ στη Γουατεμάλα

Εξηνταπέντε ολόκληρα χρόνια μετά αποκαλύπτεται άλλο ένα ανατριχιαστικό ιατρικό πείραμα που αυτή τη φορά διεξήγαγε η Αμερικανική Δημόσια Υπηρεσία Υγείας των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας ανθρώπους για πειραματόζωα στη Γουατεμάλα. Από το 1946 μέχρι το 1948 και σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτονται καθημερινά την τελευταία εβδομάδα μέχρι χιλιάδες άνθρωποι μολύνθηκαν εν αγνοία τους με σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, κυρίως σύφιλη, γονόρροια αλλά και έρπη, ώστε να γίνουν μετά μέρος ενός πειράματος που θα μελετούσε τα αποτελέσματα της πενικιλίνης. Οι αριθμοί των θυμάτων του σοκαριστικού πειράματος που χρηματοδοτούσε εξολοκλήρου η αμερικανική κυβέρνηση μεγαλώνουν κάθε μέρα. Σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής για τη μελέτη θεμάτων Ηθικής και Ζωής των ΗΠΑ στο πείραμα είχαν συμμετοχή 5500 κάτοικοι της Γουατεμάλας από τους οποίους 1300 μολύνθηκαν εσκεμμένα και τουλάχιστον 83 βρήκαν τον θάνατο. Από αυτούς 700 μόνο πήραν θεραπευτική αγωγή με αντιβιοτικά, και δεν γίνεται ξεκάθαρο από τα αρχεία αν υπήρχαν και άνθρωποι που δεν δέχτηκαν καμία θεραπευτική βοήθεια. Ο σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί αν η πενικιλίνη μπορούσε να εμποδίσει την μόλυνση μετά από έκθεση στη νόσο.

Πρόκειται για άλλη μια σκοτεινή σελίδα της ιστορίας της επιστήμης στον καπιταλισμό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν απλωνόταν από την μόλυνση φυλακισμένων ανδρών μετά από σεξουαλική επαφή με ασθενείς εκδιδόμενες γυναίκες μέχρι και τον εμβολιασμό ατόμων με ειδικές ανάγκες με μικροβιακά στελέχη, ακόμα και στη σπονδυλική στήλη ώστε να μελετηθεί αν υπήρχε επίπτωση σε ασθενείς που ήδη εμφάνιζαν επιληψία. Η μέθοδος βέβαια δεν αποτελεί μεμονωμένη πρακτική των Αμερικανών ερευνητών, μιας και μοιάζει πολύ με το πείραμα Tuskegee, κατά το οποίο από το 1932 μέχρι το 1972 φτωχοί Αφροαμερικανοί στην Αλαμπάμα ήταν τα πειραματόζωα και πάλι με εσκεμμένη έκθεση σε σύφιλη για παρόμοιους “επιστημονικούς και ερευνητικούς” σκοπούς.

Αν και τα πειράματα αυτά μοιάζουν ανατριχιαστικά με τις ιατρικές πρακτικές των Ναζί κυρίως γιατί ως θύματα επιλέγονται με ρατσιστικά κριτήρια αδύναμες ομάδες πληθυσμού, στην περίπτωση της Γουατεμάλας πρόκειται για καθαρό ανήθικο καπιταλισμό. Με στόχο το κέρδος και εν γνώση της ίδιας της τότε κυβέρνησης και αξιωματούχων της αφρικανικής χώρας άνθρωποι δολοφονήθηκαν.

Η σημερινή κυβέρνηση της Γουατεμάλας ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων της “επιστήμης των ισχυρών” σε 2500 και έχει ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα και κάνει λόγο για αποζημιώσεις. Η επιστήμη όμως δεν μπορεί να επιστρέψει πραγματικά στην υπηρεσία του ανθρώπου σβήνοντας απλά το εφιαλτικό παρελθόν ενώ διατηρείται το βασικότερο “γενετικό” μειονέκτημα, το κριτήριο του κέρδους .

Advertisements

One comment

  1. Always a good job right here. Keep rolling on thohrgu.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: