Λιβύη: Στο πετρέλαιο τα βλέμματα

Σκληρός ανταγωνισμός των Δυτικών για την πολύτιμη λεία

“ Η Τρίπολη είναι η πρωτεύουσά μας” . Με την ανακοίνωση της μετεγκατάστασης της έδρας του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στην Τρίπολη , από την Βεγγάζη, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του πολιτικού οργάνου των αντικαθεστωτικών Μουστάφά Αμπντέλ Τζαλίλ έκανε άλλη μία κίνηση στην σκακιέρα των επιχειρήσεων στη Λιβύη, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά την αλλαγή καθεστώτος στη χώρα. Στο εσωτερικό της χώρας οι αντάρτες κατακτούν με το πέρασμα των ημερών την εξουσία σε όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις, δίνοντας πλέον μια εβδομάδα περιθώριο στις δυνάμεις του Καντάφι για να παραδοθούν. Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τη Σύρτη, ενώ ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι αντικαθεστωτικοί, έχει βρει καταφύγιο στην έρημο, στην πόλη Μπανί Ουαλίντ, μαζί με τον γιο ου Σάιφ Αλ Ισλάμ.

Κι ενώ ο Καντάφι συνεχίζει και μάλιστα την μέρα της επετείου της ίδρυσης του καθεστώτος του, να απευθύνει ηχητικά διαγγέλματα για αντίσταση, η σύζυγός και τρία παιδιά του έχουν ζητήσει και βρει καταφύγιο στην Αλγερία η οποία σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του αλγερινού υπουργείου εξωτερικών τους δέχτηκε “για αυστηρά ανθρωπιστικούς λόγους” και υπό την πίεση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου που απαιτεί να επιστρέψουν στη Λιβύη για να δικαστούν.

Πέρα από το εσωτερικό μέτωπο και την προσπάθεια εντοπισμού του Καντάφι, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο καλείται τώρα να ομαλοποιήσει την κατάσταση αρχικά στην Τρίπολη, όπου μετά από πολυήμερες μάχες στους δρόμους είναι τώρα αντιμέτωπη με την εξαθλίωση του πληθυσμού, με τις ελλείψεις σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα να είναι πλέον τεράστιες.

Μια καλύτερη ματιά ωστόσο στις μεγάλες οικονομίες της Δύσης αποκαλύπτει τη νέα πραγματικότητα που φέρνει στη Λιβύη η αλλαγή εξουσίας. Η τελευταία εβδομάδα έφερε μαζί της την πραγματοποίηση της “Συνόδου των φίλων της Λιβύης” στο Παρίσι, όπου και ουσιαστικά κρίθηκε ο τρόπος και το είδος της βοήθειας που θα έχει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο από το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του. Στη σύνοδο συμμετείχαν συνολικά 60 αντιπροσωπείες, 13 αρχηγοί κρατών, 19 πρωθυπουργοί και βέβαια η Χίλαρυ Κλίντον, η Άνγκελα Μέρκελ (μετά τα πυρά που δέχτηκε ο υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης της για την μέχρι τώρα “μετριοπαθή” στάση του), ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ντέιβιντ Κάμερον. Και τα αποτελέσματα της συνόδου δεν άργησαν να φανούν. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ξεκάθαρα πως “ο πόλεμος δεν τελείωσε ακόμα”, ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ ξεκαθάρισε ότι “ο Καναδάς θα είναι μέρος της στρατιωτικής αποστολής μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί”, ο Νικολά Σαρκοζύ ανακοίνωση την άμεση αποδέσμευση 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα δεκάδες δισεκατομμύρια δεσμευμένων κεφαλαίων της Λιβύης, που θα δοθούν στην κυβέρνηση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου το οποίο αναγνώρισε και η Ρωσία.

Όλα τα παραπάνω αποκαλύπτουν το οικονομικό παιχνιδιού που παίζεται με λάφυρο τον πλούτο της χώρας. Γιατί πριν την σύνοδο του Παρισιού και την “επιτυχία” της πολιτικής Σαρκοζί, ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Αλαίν Ζιπέ ευχόταν να μπορούσε να εξαφανίσει την αποκάλυψη της εφημερίδας Λιμπερασιόν. Η εφημερίδα έφερε στο φως έγγραφο με ημερομηνία την 3η Απριλίου που απευθυνόταν στην κυβέρνηση του Κατάρ, η οποία έπαιζε τον ρόλο του συνδέσμου μεταξύ της Λιβύης και της Γαλλίας, και στο οποίο δινόταν εξουσιοδότηση στον “αδερφό Μαχμούντ” (εννοώντας τον Μαχμούντ Σαμάμ, τον υπουργό πληροφοριών του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου) να υπογράψει συμφωνία με τη Γαλλία. Η συμφωνία αυτή περιλάμβανε τη δέσμευση του Συμβουλίου να παραχωρήσει στη Γαλλία την εκμετάλλευση του “35% του αργού πετρελαίου της χώρας με αντάλλαγμα την ολική και μόνιμη υποστήριξη του Συμβουλίου”. Ο Σαμάμ αρνήθηκε την ύπαρξη τέτοιου εγγράφου, όμως ο Αλαίν Ζυπέ δήλωνε ότι “θεωρεί δίκαιο και λογικό” το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να στραφεί στη Γαλλία για βοήθεια στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Το ζήτημα του πετρελαίου φαίνεται να απασχολεί πολύ και τη Μεγάλη Βρετανία. Η βρετανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι ο υπουργός διεθνούς ανάπτυξης Άλαν Ντάνκαν συμμετείχε σε συναντήσεις που λάμβαναν χώρα μεταξύ αξιωματούχων, που είχαν διαμορφώσει ένα πυρήνα που προσπαθούσε να ελέγξει την αγορά αργού πετρελαίου της Λιβύης, και της εταιρίας Βιτόλ, στην οποία ο υπουργός είχε κάποτε θητεύσει και ως σύμβουλος. Ο “Πυρήνας για το Λιβυκό Πετρέλαιο” αποτελούνταν από μια ομάδα αξιωματούχων του υπουργείου εξωτερικών της Βρετανίας που εργαζόταν από τον Μάη προσπαθώντας να ελέγξουν την ροή εξαγωγών αργού πετρελαίου από την Λιβύη και την εισαγωγή καυσίμων στη χώρα έτσι ώστε να αποκόψουν την τροφοδοσία του καθεστώτος Καντάφι και στον αντίποδα να εξασφαλίσουν αυτή των αντικαθεστωτικών. Το πετρέλαιο διακινούσε η εταιρία Βιτόλ η οποία συνεργαζόταν εξαρχής με τους αντικαθεστωτικούς. Ο υπουργός φέρεται να διατηρεί φιλική σχέση με τον διευθυντή της εταιρίας Ίαν Τέιλορ ο οποίος και υπήρξε στο παρελθόν και χορηγός των Συντηρητικών. Μιας και η Λιβύη έχει πλούσια αποθέματα αργού πετρελαίου, αλλά μόνο ένα διυλιστήριο (της Ζαουίγια που λειτουργούσε όλο αυτό το διάστημα) ήταν κρίσιμο στην έκβαση του πολέμου να μπορεί να απομονωθεί από τον ανεφοδιασμό σε καύσιμα ο Καντάφι. Από τον Ιούνιο και μετά ο “πυρήνας” είχε σαν μόνο στόχο να βοηθήσει το ΝΑΤΟ να μπλοκάρει κάθε πλοίο που εφοδίαζε τον Καντάφι με καύσιμα.

Η Βιτόλ είναι η μεγαλύτερη εμπορική εταιρία πετρελαϊκών προϊόντων στον κόσμο , αγοράζει με πωλήσεις μεγαλύτερες από αυτές της BP και της Shell, παρότι δεν διαθέτει τον ίδιο αριθμό πετρελαιοπηγών. Αν και οι δύο τελευταίες είχαν ήδη δεσμευτεί σε επενδύσεις στη χώρα επί καθεστώτος Καντάφι, με το δεδομένο ότι μετά τον πόλεμο του Ιράκ διατηρούν εκεί πεδίο μεγάλης οικονομικής δραστηριότητας, η Λιβύη μετατρέπεται στο επίκεντρο σκληρού ανταγωνισμού με κέρδη που δεν αφήνουν αδιάφορους ούτε εταιρίες ούτε και κυβερνήσεις. Και ο πόλεμος συνεχίζεται.

Δημοσιεύετηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: