Αυστραλία: Μεγάλες απεργίες και κινητοποιήσεις

Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση των «σοσιαλιστών» της Ελλάδας που με αφορμή την οικονομική κρίση φαίνεται να έχει βρει τον εχθρό της στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, ελπίζοντας ότι τρέφει με τις προκλήσεις της τον κοινωνικό αυτοματισμό αλλά ουσιαστικά γεννώντας τις αντιστάσεις του κόσμου της εργασίας . Τον ίδιο πολιτικό αλλά και οικονομικό χειρισμό επιλέγει και η κυβέρνηση των φιλελευθέρων στην πολιτεία Νέα Νότια Ουαλίαστην Αυστραλία, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες να δει να εξελίσσεται στο κέντρο του Σίδνευ, έξω από το Κοινοβούλιο, η μεγαλύτερη διαδήλωση εργαζομένων του δημόσιου τομέα.

Περισσότεροι από 40.000 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη έξω από τη Βουλή σε μια διαδήλωση που παρέλυσε τις δημόσιες υπηρεσίες της πολιτείας. Δύο μέρες πριν, η κυβέρνηση του Φιλελεύθερου Εθνικού Κόμματος είχε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα περικοπών 8 εκατομμυρίων για τον δημόσιο τομέα. Η απόφαση αυτή μεταφράζεται σε απώλεια 5.οοο θέσεων εργασίας και 2,5% «καπέλο» στις αυξήσεις των μισθών των υπαλλήλων, γεγονός που ισοδυναμεί ουσιαστικά με μείωση μισθών. Ταυτόχρονα το πακέτο μέτρων συμπεριλάμβανε και σειρά ιδιωτικοποιήσεων.

Κι όμως, το μέγεθος της συμμετοχής στη διαδήλωση αποτέλεσε εκληξη και για τα συνδικάτα που τη διοργάνωναν, που είχαν δηλώσει πως μια συμμετοχή είκοσι χιλάδων στους δρόμους θα ήταν ικανοποιητική. Αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι ήταν περισσότερο αποφασισμένοι. Χιλιάδες δάσκαλοι αψήφησαν την διαταγή της κρατικής Επιτροπής Βιομηχανικών Σχέσεων να ανακαλέσουν την 24ωρη απεργία τους, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν περισσότερα από 600 σχολία, και συμμετείχαν στη διαδήλωση. Μαζί τους εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα φέρυμποτ που παρέλυσαν την πόλη και ακούσαν τον πρωθυπουργό Ο’ Φάρρελ να τους αποκαλεί «αλήτες», αλλά και εργαζόμενοι στην υγεία, την πυροσβεστική, και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αντιπρόσωποι δασκάλων αλλά και άλλων δημοσίων υπαλλήλων έφτασαν στο Σίδνεϋ από πολλές περιοχές της πολιτείας, συμπεριλαμβανόμενης και της περιοχής Ιλαβάραόπου τον προηγούμενο μήνα 1.400 εργαζόμενοι της μεταλλευτικής εταιρίας Blue Scop Steel βρέθηκαν ξαφνικά στον δρόμο. Ταυτόχρονα διαδηλώσεις με συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις.

«Η μαμά μου δουλεύει σε δυο δουλειές» και «Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι ο εχθρός». Τα πλακάτ των εργαζομένων και των οικογενειών τους στην Αυστραλία θα μπορούσαν να κρατιούνται από διαδηλωτές σε κάθε χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου. Καθώς οι περικοπές για τη διάσωση της καπιταλιστικής οικονομίας περικόπτουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, μια κοινή παγκόσμια γλώσσα της διεκδίκησης και της αξιοπρέπειας ξανασχηματίζεται.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: