Σε ύψη ρεκόρ η ανεργία στις ΗΠΑ

Ο Αύγουστος δεν έφερε μαζί του ούτε μια νέα θέση εργασίας στην οικονομία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την αναφορά που δημοσίευσε το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ το ποσοστό ανεργίας στη χώρα παρέμεινε σταθερό στο 9, 1% χωρίς να δείχνει κανένα σημείο ανάκαμψης. Τα σημάδια στην οικονομία της χώρας δείχνουν ότι όλα παραμένουν το ίδιο ακίνητα, το εθνικό ακαθάριστο προϊόν αυξήθηκε περίπου 1%, οι τιμές των ακινήτων πέφτουν, η κατασκευές παραμένουν στάσιμες, και η ανεργία παραμένει υψηλή.

Τον Αύγουστο ο μέσος όρος ωρών εργασίας ανά εβδομάδα ανά εργαζόμενο μειώθηκε κατά 0,1 στις 34, 2 ώρες, ενώ η ωριαία αμοιβή στον ιδιωτικό τομέα επίσης μειώθηκε κατά 3 σέντ στα 23,09 δολάρια. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των επισφαλώς εργαζομένων , που ψάχνουν, αλλά δεν μπορούν να βρουν θέση εργασίας που να τους προσφέρει πλήρη απασχόληση, αυξήθηκε θεαματικά, από 8, 4 εκατομμύρια σε 8,8 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο αριθμός των αμερικανών που δεν έχουν δουλειά για τουλάχιστον έξι μήνες παραμένει πάνω από 6 εκατομμύρια τον Αύγουστο, και σε ποσοστά αποτελεί το 42, 9% των ανέργων. Περίπου 2,04 εκατομμύρια άνθρωποι είναι χωρίς δουλειά για περισσότερες από 99 εβδομάδες, που στις περισσότερες πολιτείες είναι ο χρόνος όριο των επιδομάτων ανεργίας, ή και περισσότερο, αριθμός που παρουσιάζει μικρή αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Βέβαια θα ήταν αδιανόητο την ίδια πτωτική τάση να εμφανίζουν και τα κέρδη των εταιριών. Το αντίθετο, παραμένουν σε ποσοστά αντίστοιχα την περιόδου πριν την κρίση.

Τι κατάλαβαν από την απεργία στη Βεράιζον

Αυτό που εντυπωσιάζει στην έκθεση είναι ότι αναφέρεται ότι στους παραπάνω αριθμούς συνέβαλε και η μεγάλη απεργία που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Αυγούστου από τους εργαζόμενους στην εταιρία τηλεπικοινωνιών Verizon. Η εταιρία απασχολεί 196.000 εργαζόμενους με 135.000 να μην είναι μέλη σωματείου. Περισσότεροι από 45 χιλιάδες εργαζόμενοι όμως, από την Μασαχουσέτη μέχρι την Ουάσινγκτον προχώρησαν σε μαζικές συνεχείς απεργίες όταν οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των συμβολαίων τους διακόπηκαν. Η εταιρία ζητούσε υποχωρήσεις από τους εργαζόμενους στις παροχές υγείας, το συνταξιοδοτικό και τους όρους εργασίας παρά το γεγονός ότι τα κέρδη της παρουσίαζαν μεγάλη αύξηση. Μετά από 14 μέρες απεργίας τα σωματεία των εργαζομένων επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας πίσω τους μια επιτυχημένη σε συμμετοχή απεργία που όμως δεν άφησαν να εξελιχθεί σε νικηφόρα.

Η μάχη της Verizon χρησιμοποιείται τώρα με μάλλον αστείο για να δικαιολογήσει μία μικρή αύξηση στον αριθμό των μη εργαζομένων τον Αύγουστο, και άρα τη στασιμότητα των θέσεων εργασίας. Αλλά αυτή η δικαιολογία δεν φαίνεται να πείθει κανέναν, μιας και ακολουθείται πάντα από την υποσημείωση ότι η συνολική εικόνα της οικονομίας είναι ακόμα αδύναμη. Η διαπίστωση αυτή φέρνει σε μάλλον δεινή θέση και τον πρόεδρο των ΗΠΑ που απέκτησε το παρατσούκλι “πρόεδρος μηδέν” μετά τη μηδενική ένδειξη του πίνακα νέων θέσεων εργασίας στην μελέτη. Αν και ο Λευκός Οίκος βιάστηκε να κάνει ανακοινώσεις για νέες πρωτοβουλίες του προέδρου πάνω στο θέμα, όπως η επιμήκυνση του χρόνου επιδόματος ανεργίας, δεν γίνεται να πείσει την συνεχώς συρρικνούμενη αμερικανική μεσαία τάξη πως σε αυτή την οικονομική κρίση διαφαίνεται κάποια λύση. Κάτι που είναι βέβαια αναμενόμενο όταν το κέρδος και η εκμετάλλευση παραμένουν στο επίκεντρο της οικονομίας. Διαπίστωση που όμως δεν αφορά καθόλου τους άνεργους της χώρας που βιώνουν τα αποτελέσματα της δημιουργίας του εφεδρικού στρατού των εργαζομένων του καπιταλισμού με τον χειρότερο τρόπο στην ίδια την οικονομική καρδία του συστήματος.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: