Μέλος της UNESCO η Παλαιστίνη

Με οικονομικά αντίποινα απάντησαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στην απόφαση του διεθνούς οργανισμού να κάνει δεκτό το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής να γίνει μέλος του. Εναντίον των Παλαιστινίων στράφηκε και ο Μπαν Κι Μουν δείχνοντας την πλήρη στοίχιση των Ηνωμένων Εθνών πίσω από της αμερικάνικες επιλογές.

Γράφει η Κατερίνα Σταυρούλα

Την πρώτη της ιστορική επιτυχία σε διπλωματικό επίπεδο πέτυχε την Δευτέρα η Παλαιστινιακή Αρχή, με την αποδοχή της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος της UNESCO. Μετά από μια πολυαναμενόμενη ψηφοφορία 107 χώρες μέλη ψήφησαν θετικά στο αίτημα της Παλαιστίνης, 14 ψήφισαν αρνητικά ενώ σημειώθηκαν 52 απουσίες. Η κατανομή των ψήφων ήταν ενδεικτική. Ανάμεσα στις θετικές ψήφους αυτές της Γαλλίας, της Κινας, της Ρωσσίας αλλά και της Ελλάδας και της Κύπρου. Αρνητικά ψήφισαν ανάμεσα σε άλλες χώρες οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ολλανδία και ο Καναδάς. Απείχαν από την ψηφοφορία η Ιταλία και η Βρετανία.

Οι διαθέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής είχαν διαφανεί ήδη πριν την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, όταν ο υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ Αλ Μάλκι, δήλωνε ενώπιον της συνέλευσης ότι “η ψηφοφορία θα επιτρέψει να εξαλειφθεί ένα μέρος μιας αδικίας που έχει διαπραχθεί εναντίον του παλαιστινιακού λαού”, μεταφέροντας στη συνέχεια τις ευχαριστίες του Μαχμούντ Αμπάς που δήλωσε ότι η ψηφοφορία “αντιπροσωπεύει την στήριξη της ελευθερίας και της δικαιοσύνης”. Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις της Χανάν Ασράουι, υψηλόβαθμου στελέχους της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. “Πρόκειται για θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος απέναντι στον εκφοβισμό και την εξαναγκασμό” δήλωσε η Ασράουι , “υπάρχουν χώρες που ψηφίζουν βάση αρχής. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχει μια αξιοσημείωτη πλειοψηφία στον κόσμο που δεν επιθυμεί να τιμωρεί τους Παλαιστινίους και να τους αποκλείει από την κοινότητα των εθνών”.

Μετά την θετική έκβαση της ψηφοφορίας η Παλαιστίνη πρέπει να επικυρώσει την Ιδρυτική Πράξη της UNESCO , οπότε και ουσιαστικά δικαιούται να ζητήσει και την αναγνώριση ως Παλαιστινιακά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς τοποθεσίες και μνημεία όπως το Τέμενος του Αλ Ακσά και ο Ναός του Πανάγιου Τάφου στην παλιά πόλη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Ιμπράήμ Κουρέισι, πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γενέβη, δήλωσε ότι στόχος είναι η Παλαιστίνη να διεκδικήσει να γίνει μέλος σε πολλούς ακόμα, μέχρι και 16, οργανισμούς στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, ανάμεσά τους και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας. Στη δήλωσή του ανέφερε ότι δεν έχουν κινηθεί ακόμα οι απαραίτητες διαδικασίες, αλλά είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες εβδομάδες. Απέφυγε παρ΄όλα αυτά να απαντήσει αν απώτερος στόχος αυτής της στρατηγικής της Παλαιστίνης είναι να επιδιώξει να γίνει μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ως απάντηση στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ήρθε η άμεση αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ με το πάγωμα των κονδυλίων που συνεισέφεραν στην UNESCO. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Βικτόρια Νιούλαντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση λόγω ενός νόμου που ισχύει από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και που απαγορεύει την οικονομική συνεισφορά σε κάθε σώμα των Ηνωμένων Εθνών που δέχεται στην Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος. Με δήλωσή της η κα Νιούλαντ χαρακτήρισε τη συμφωνία “λυπηρή και πρόωρη, που υποτιμά τον κοινό μας στόχο για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων”. Έτσι παγώνει η μεταφορά 60 εκατομμυρίων δολλαρίων που προβλεπόταν να γίνει αυτόν τον μήνα. Οι ΗΠΑ συνεισφέρουν το 22% του ετήσιου προϋπολογισμού της UNESCO. Το μέτρο θα ισχύει και στην περίπτωση αιτήματος της Παλαιστίνης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον οποίο υπολογίζεται ότι θα χρηματοδοτήσουν οι ΗΠΑ με περίπου 220 εκατομμύρια δολλάρια τα ερχόμενα δύο χρόνια.. Σε διακοπή της χρηματοδότησης προέβη και ο Καναδάς.

Απο την πλευρά του ο πρέσβης του Ισραήλ στην UNESCO, Νίμροντ Μπακράν χαρακτήρισε την ψηφοφορία σαν “τραγωδία” ενώ άμεσα άφησε να εννοηθεί ότι και το Ισραήλ θα προβεί σε αντίστοιχες κινήσεις με αυτές των ΗΠΑ, με πρώτη κίνηση την απαγόρευση των αποστολών της UNESCO στο Ισραήλ. Δεν άργησαν όμως να ανακοινωθουν και τα μέτρα απέναντι στην Παλαιστίνη. Σε έκτακτο συμβούλιο ποιυ συγκάλεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, οκτώ υπουργοί συμφώνησαν αρχικά στην άμεση κατασκευή 2.000 νέων κατοικιών για την επέκταση των ισραηλινών επικοισμών της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε και η παύση απόδοσης φόρων που συλλέγονται από το Ισραήλ εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ αναμένεται η τελική απόφαση για το αν αυτή το “εμπάργκο πληρωμών” θα πάρει μόνιμο χαρακτήρα. Η απόφαση αυτή του Ισραήλ έχει σαν αποτέλεσμα τον άμεσο οικονομικό στραγγαλισμό των Παλαιστινίων, μιας και το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολλαρίων που υπολογίζεται ότι συγκεντρώνεται κάθε μήνα, χρησιμοποιείται για την πληρωμή χιλιάδων εργαζομένων. Οι απάνθρωπες κυρώσεις ήρθαν να προστεθούν στις δηλώσεις αντιστροφής της πραγματικότητας του υφυπουργού εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν: “Η UNESCO αποφασίζοντας την ένταξη στους κόλπους της ενός κράτους που δεν υπάρχει, έγινε ένας πολιτικός οργανισμός. Η ενέργεια αυτή των Παλαιστινίων αποδυκνείει ότι δεν επιθυμούν ούτε την ειρήνη ούτε τις διαπραγματεύσεις, αλλά επιδιώκουν τη διαμάχη”.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο περιθώριο της συνόδου των G20 στις Κάννες ότι οι παλαιστινιακές προσπάθειες να γίνουν μέλη οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών πέρα από την UNESCO “δεν είναι ευεργετικές ούτε για την Παλαιστίνη, ούτε και για κανέναν”, επιχειρώντας να χρεώσει στην Παλαιστίνη τα οικονομικά αντίποινα χωρών όπως οι ΗΠΑ που αν συνεχιστούν θα έχουν επίδραση σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Προσπερνώντας τον διπλωματικό πόλεμο, ετοιμοπόλεμη παραμένει και η πραγματικότητα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την αναβολή της προετοιμαζόμενης ευρείας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Γάζας, μετά από διπλωματική μεσολάβηση των Αιγυπτίων στρατιωτικών ηγετών. Την ίδια στιγμή δύο πλοία του Στολίσκου της Ελευθερίας, το καναδικό Ταχρίρ και το ιρλανδικό Σίρσε με 27 ακτιβιστές από 9 χώρες, με ανάμεσά τους δημοσιογράφους και τους δύο Έλληνες καπετάνιους, αποκλείστηκαν στα διεθνή ύδατα, στην προσπάθειά τους να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας, από το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ που, διαθέτοντας ακόμα την αλλαζονεία του ισχυρού, παραβιάζει για άλλη μια φορά απροκάλυπτα διεθνείς νόμους.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο ΠΡΙΝ της Κυριακής, 6 Νοεμβρίου 2011

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: