Πνίγουν τα Wikileaks

Σφίγγει ο δικαστικός κλοιός γύρω από τον ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ μετά την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου, την Τετάρτη που μας πέρασε, να απορρίψει έφεση που είχε ασκήσει στην απόφαση εκδοσής του από τη Μεγάλη Βρετανία στη Σουηδία. Οι σουηδικές αρχές εξέδωσαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του Ασάνζ με στόχο να ανακριθεί σχετικά με καταγγελίες για βιασμό που έχουν κατατεθεί εναντίον του. Μετά το ένταλμα και δικαστικές μάχες διάρκειας 11 μηνών, οι δύο δικαστές που εξέτασαν την έφεση απέρριψαν τα επιχειρήματα της υπεράσπισης Ασάνζ. Μετά τη νέα απόφαση δίνεται στον Ασάνζ περιθώριο δύο εβδομάδων για να αποφασίσει αν θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραμένει ουσιαστικά σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Με την έξοδό του από το δικαστήριο ο ιδρυτής των Wikileaks με δήλωσή του έκανε μάλλον ξεκάθαρο το πως αντιμετωπίζει τις κατηγορίες. “Δεν μου έχει απαγγελθεί κατηγορία για κανένα έγκημα σε καμία χώρα” είπε, “το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης είναι τόσο περιοριστικό που εμποδίζει τα βρετανικά δικαστήρια από το να συνυπολογίσουν τα δεδομένα της υπόθεσης, όπως έκαναν ξεκάθαρο οι δικαστές σήμερα”, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τον κόσμο να μπει σε ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί για την υποστήριξή του ώστε να δουν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Παρ’ όλα αυτά το δικαστήριο απέρριψε κάθε επιχείρημα της υπεράσπισης.

Την ίδια στιγμή από την υπεράσπιση αφήνεται να εννοηθεί ότι το κόστος της υπόθεσης είναι τέτοιο που ο Ασάνζ θα μπορέσει να το εξοφλήσει μόνο σε περίπτωση που κερδίσει.

Η εξέλιξη της υπόθεσης, και οι φόβοι της υπεράσπισης ότι μετά την έκδοσή του στη Σουηδία θα ακολουθήσει η έκδοσή του Ασάνζ στις ΗΠΑ όπου λόγω των αποκαλύψεων του Wikileaks αντιμετωπίζει σοβαρότατες κατηγορίες, έρχονται μόνο λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του ιστότοπου ότι αναστέλει τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από τραπεζικό αποκλεισμό που έχει πλήξει το 95% των εσόδων του wikileaks. Ο οικονομικός αποκλεισμός από τις Bank of America, Visa, Mastercard, PayPal και Western Union καταγγέλεται ως παράνομος και αφθαίρετος από τον ίδιο τον Ασάνζ. Σε κάθε περίπτωση λειτουργεί αποτελεσματικά σαν λογοκρισία σε ένα ιστοτόπο αποκαλύψεων που έχει φέρει σε δύσκολη θέση τεράστια συμφέροντα.

Δημοσιεύεται στο ΠΡΙΝ , Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: