Συρία: Νέες επιθέσεις κατά διαδηλωτών

Εβδομάδα εξελίξεων για τη Συρία, που σημαδεύτηκε από την πρώτη προσπάθεια του Αραβικού Συνδέσμου να παρέμβει στη χώρα παρουσιάζοντας ένα σχέδιο για τον τερματισμό της πολύμηνης και αιματοβαμμένης εξέγερσης. Η πρωτοβουλία που παρουσιάζεται σαν “οδικός χάρτης” περιλαμβάνει σημεία όπως τον απόλυτο τερματισμό της χρήσης βίας, την απελευθέρωση των χιλιάδων κρατουμένων από το καθεστώς Ασάντ, την απομάκρυνση των αρμάτων μάχης και των στρατιωτών από πόλεις και κατοικημένες περιοχές και την δέσμευση να επιτραπεί σε αντιπροσώπους και παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου αλλά και διεθνών μέσων ενημέρωση η πρόσβαση και καταγραφή της κατάστασης. Η πρωτοβουλία έγινε δεκτή και από την κυβέρνηση της Συρίας, μετά από συνομιλίες της επιτροπής του Αραβικού Συνδέσμου με Σύρους αξωματούχους.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεϊχης Χαμέντ, από τους πρωτεργάτες της συμφωνίας, τόνισε ότι η Συρία θα πρέπει να την εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση δηλώνοντας “Είμαστε ευτυχείς για το ότι φθάσαμε σε αυτή τη συμφωνία και θα είμαστε ευτυχέστεροι εφόσον αυτή τεθεί σε εφαρμογή αμέσως”. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ επανέλαβαν την προσκλησή τους στον Ασάντ να παραιτηθεί ενώ βρετανοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι κάθε προσπάθεια να σταματήσει η βία πρέπει να “μπορεί να επιβεβαιώνεται και να διατηρείται”.

Ο σκεπτικισμός που ακολουθεί την επίτευξη συμφωνίας και αποτυπώνεται ακόμα και στις επίσημες ανακοινώσεις, δεν είναι βέβαια αβάσιμος. Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης εξέγερσης ενάντια στο καθεστώς Ασάντ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει στους 4000, με τη βία να μη σταματάει ούτε και την εβδομάδα της επίτευξης συμφωνίας. Τη μέρα μάλιστα της ανακοίνωσης της, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο ανακοίνωνε την επέκταση του μακάβριου απολογισμού με άλλους 30 νεκρούς σημειώνοντας ότι “η αιματηρή συμπεριφορά του καθεστώτος δείχνει ότι αγνοεί τις αραβικές προσπάθειες για να σταματήσει η αιματοχυσία και να αποφευχθούν οι ξένες επεμβάσεις”.

Παρά τα μεγάλα λόγια των κυβερνώντων, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν στη χώρα όλη την εβδομάδα και κορυφώθηκαν την Παρασκευή, έχοντας σαν απολογισμό άλλους 18 νεκρούς από επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας. Στη Χομς άρματα μάχης επιτέθηκαν στους διαμαρτυρόμενους.

Κι ενώ εδώ και επτά μήνες, η βίαιη καταστολή του καθεστώτος έχει οδηγήσει εκτός των άλλων και δεκάδες χιλιάδες Σύρους στην μετανάστευση και τις φυλακές, ήδη ακούγονται επικριτικές φωνές που θέλουν το νέο σχέδιο, ενώ παρουσιάζεται ως ελπιδοφόρο, να δίνει ουσιαστικά πίστωση χρόνου στο καθεστώς.

Δημοσιεύεται στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: