Όταν «παρέλασε» η λαϊκή οργή και το ανατρεπτικό «όχι»!

Δεν υπήρξε καμία παρέλαση, ανήμετα της 28ης Οκτωβρίου, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας χωρίς να καταγραφεί η αντίσταση. Πρόχειρα μόνο μπορούν να αναφερθούν τα Τρίκαλα, η Καλαμάτα, η Ξάνθη, η Φλώρινα, η Κέρκυρα, η Βέροια, η Άρτα, η Πρέβεζα, η Κόρινθος, η Κως, το Ναύπλιο, η Πάρος, η Κοζάνη, το Αγρίνιο, η Ρόδος, τα Ιωάννινα. Αλλά και σε πολλές γειτονιές της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις.

Κατερίνα Σταυρούλα

Στο μέλλον είναι βέβαιο ότι θα καταγραφεί σαν μια ιστορική στιγμή του κινήματος που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται πολύμορφο και με κάθε τρόπο σε όλη την χώρα ενάντια στα πρωτοφανή και βάρβαρα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την αγαστή συνεργασία της Τρόικας. Θα καταγραφεί σαν ένα “Όχι” διαφορετικό από αυτά που συνηθίζαμε να παρακολουθούμε σαν θεατές στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Με βεβαιότητα θα καταγραφεί σαν ένα από τα πιο ηχηρά λαϊκά μήνυμα προς τους κρατούντες την εξουσία μετά τη μεταπολίτευση. Οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου του 2011 έδωσαν μήνυμα ανατροπής.

Είχαν προηγηθεί καλέσματα από αριστερές παρεμβάσεις και κινήσεις πόλης, από πρωτοβάθμια σωματεία, από συλλόγους γονέων, από συλλόγους εκπαιδευτικών και τοπικές συλλογικότητες αλλά και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου. Ο στόχος ήταν να δωθεί ένα σαφές μήνυμα ενάντια στην πολιτική του Μνημονίου που οδηγεί σε ουσιαστική χρεοκοπία τους εργαζόμενους. Όλα έδειχναν ότι μετά και την αυξημένη συμμετοχή στην 48ωρη απεργία, θα υπήρχε ανταπόκριση. Αλλά η έκταση και ένταση της ανυπακοής ξεπέρασε κάθε κάλεσμα και κάθε προσδοκία και έκανε ακόμα και τον πρωθυπουργό να παραδέχεται ότι ήταν το μαζικό φαινόμενο διαμαρτυρίας των παρελάσεων που τον οδήγησε στις σπασμωδικές κινήσεις της εβδομάδας που πέρασε.

Η μαζικότητα και η έκταση της διαμαρτυρίας δεν μπορεί εύκολα να περιγραφεί. Σχεδόν με βεβαιότητα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι σε όλες τις μεγάλες πόλεις τησ χώρας δεν υπήρξε παρέλαση χωρίς να καταγράφεί η αντίσταση. Πρόχειρα μόνο μπορούν να αναφερθουν τα Τρίκαλα, η Καλαμάτα, η Ξάνθη, η Φλώρινα, η Κέρκυρα, η Βέροια, η Άρτα, η Πρέβεζα, η Κόρινθος, η Κως, το Ναύπλιο, η Πάρος, η Κοζάνη, το Αγρίνιο, η Ρόδος, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο. Στην Αθήνα οι μαθητές παρέλασαν μπροστά από την υπουργό που τους οδήγησε στο “νέο σχολείο” χωρίς καθηγητές και βιβλία στρέφοντας το κεφάλι προς την αντίθετη από την εξέδρα κατεύθυνση, ενώ συγκλονιστική ήταν η στιγμή του περάσματος ενός σχολείου, το οποίο κρατούσε μαύρες κορδέλες. Διαμαρτυρίες, πορείες και παρεμβάσεις σημειώθηκαν στον Πειραιά, στη Νέα Σμύρνη, στη Νέα Ιωνία, στην Πετρούπολη, στο Περιστέρι, στο Χαλάνδρι, στον Βύρωνα, τη Βούλα και αλλού.

Οι μαθητές ήταν αναμφισβήτητα οι πρωταγωνιστές. Είτε στρέφοντας την πλάτη τους στου επίσημους, είτε όπως στην συγκινητική περίπτωση μαθητή σε αναπηρικό αμαξίδιο αποστρέφοντας το κεφάλι, είτε φορώντας μάυρα περιβραχιώνια, είτε βγαίνοντας από την παρέλαση και ακολουθώντας την πορεία όπως έγινε στην Ξάνθη, είτε “εισβάλλοντας” στην παρέλαση (που τους είχε απαγορευθεί η συμμετοχή λόγω καταλήψεων) με μαύρα ρούχα και συνθήματα όπως στο Περιστέρι, είτε δημιουργώντας στιγμιότυπα σαν τον μαθητή της Λάρισσας που πλέον είναι ένα από τα πρόσωπα της ανυπακοής. Αμφισβήτησαν με κάθε τρόπο το μέλλον που ετοιμάζεται γι’αυτούς και το παρόν του λειψού σχολείου που ήδη ζουν.

Μαζί τους στην ιστορική μνήμη έχει πια καταγραφεί η μπάντα της Πάτρας που εν μέσω του διαμαρτυρόμενου πλήθους που τραγουδούσε έπαιζε “σώπα, όπου να’ναι θα σημάνουν οι καμπάνες” ή τα μέλη της μπάντας του δήμου Αθηναίων που στόλισαν με μαύρες κορδέλες τα μουσικά οργανα και τώρα έχουν απέναντί τους τον Γ. Καμίνη.

Αλλά η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει την πόλη σταθμό όπου όλες οι διαμαρτυρίες συμπυκνώθηκαν. Η στρατιωτική παρέλαση δεν έγινε για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έτσι κι αλλιώς αυτός είχε ήδη βάλει την υπογραφή του στα μέτρα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Η παρέαση ματαιώθηκε από χιλιάδες διαδηλωτές, που ακολούθησαν το μπλοκ των Πρωτοβάθμιων Σωματείων που “κατέβηκε” στον δρόμο. Η εξέδρα των επισήμων άδειασε. Στη θέση τους τιμώμενος ήταν ο λαός, Αυτός ο ανώνυμος που πάντα γράφει την ιστορία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: