Γκερνίκα έκαναν τη Σύρτη

 Πέπλο σιωπής για τα φριχτά εγκλήματα πολέμου του ΝΑΤΟ

 Τα φώτα της δημοσιότητας έσβησαν γρήγορα για τη Λιβύη μετά το τέλος του Καντάφι. ‘Ενα τέλος που επιβεβαίωσε την ανυπαρξία των διεθνών νόμων στους οποίους υποτίθεται ομνύει η διεθνής κοινότητα. Τις αποκρουστικές σκηνές του πτώματος που έκαναν τον γύρω του κόσμου ακολούθησε η ορκομωσία του νέου πρωθυπουργού του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου και η επίσημη λήξη της στρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ. Και για τους πρωταγωνιστές της ΝΑΤΟϊκής επέμβασης στη χώρα αυτή, τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Νικολά Σαρκοζύ, η σιωπή είναι προτιμότερη. Μπορούν με “εύσχημο” τρόπο να αποφύγουν να έρθουν αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της επέμβασής τους κατά την τελευταία πράξη του δράματος μιας χώρας και του λαού της. Γιατί πίσω απο την επιχείρηση σύλληψης του Καντάφι που είχε βρει καταφύγιο στη Σύρτη, τη γεννέτειρα πόλη του, κρύβεται μια στρατιωτική επιχείρηση που ήδη έχει αρχίσει να χαρακτηρίζεται από τους τολμηρούς, που αμφισβητούν την επίσημη διήγηση, σαν γενοκτονία.

Η Σύρτη, πόλη μεταξύ της Τρίπολης και της Βεγγάζης, με πληθυσμό 100.000 κατοίκων και κοντά στο Ρας Λανούφ, το μεγαλύτερο διυληστήριο της χώρας με παραγωγή 220.000 βαρέλια την ημέρα, βρέθηκε κυριολεκτικά σε πολιορκεία για πολλές εβδομάδες. Οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, με στόχο τη σύλληψη του Καντάφι και με δικαιολογία την αποκοπή της τροφοδοσίας των υπερασπιστών του, είχαν ουσιαστικά διακόψει την τροφοδοσία ολόκληρης της πόλης, συμπεριλαμβανομένων εκτός της τροφής και φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Η επιχείρηση στην πόλη γινόταν από εδάφους από τους αντάρτες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου οι οποίοι χρησιμοποιούσαν κάθε μέσο στη διάθεσή τους, από πυραύλους μέχρι άρματα μάχης και οι οποίοι κατέστρεφαν την πόλη από το ένα οικοδομικό τετράγωνο στο επόμενο.Οι εικόνες που αντίκρυσε, έκαναν ακόμα και τον δημοσιογράφο του BBC Wyne Davis να κάνει λόγο για μια επιχείρηση “καμένης γης”. Όσο περισσότερη αντίσταση συναντούσαν από τους μαχητές του Καντάφι οι αντάρτες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, τόσο επέλεγαν να καταστρέφουν συστηματικά την πόλη. Τα αποτελέσματα της τακτικής τους έφεραν πέρα από την καταστροφή και μια ανθρωπιστική κρίση, με έναν πληθυσμό χιλιλάδων να πρέπει να αντιμετωπίσει ασιτία και ασθένειες.

Η συμβολή όμως των βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ ήταν αυτή που κάνει πολλούς να παρομοιάζουν την κατάσταση στη Σύρτη με μια σύγχρονη Γκερνίκα. Φαίνεται ότι για άλλη μια φορά στο όνομα της “δημοκρατίας” χρησιμοποιήθηκαν κάθε είδους βόμβες, ακόμα και λευκού φωσφόρου και απεμπλουτισμένου ουρανίου. Από το ίδιο το ΝΑΤΟ καταγράφεται χαρακτηριστικά ότι τις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου η πόλη δέχθηκε 340 χτυπήματα σε επιλεγμένες “θέσεις – κλειδιά”. Παρά τις διαβεβαιώσεις όμως, οι βασικές δομές παροχής νερού, ηλεκτρικού αλλά και οι αποχετευτικές δομές καταστράφηκαν. Σχεδόν κάθε κτίριο, συμπεριλαμβανομένων συγκροτημάτων κατοικιών, νοσοκομείων, σχολείων είτε έχει καταστραφεί είτε έχει υποστεί τεράστιες ζημιές. Οι βομβαρδισμοί έφεραν μαζί τους τον θάνατο και τον τραυματισμό απροσδιόριστου αριθμού πολιτών, ανάμεσά τους βέβαια γυναίκες και παιδιά. Έχουν καταγγελθεί αριθμοί που αγγίζουν τους 400 νεκρούς σε μια νύχτα, χωρίς να μπορούν να επιβεβαιωθούν. Οι εικόνες που δεν φτάνουν στο φως της δημοσιότητας αλλά έχουν καταγραφεί σε διαδικτυακά μέσα είναι συνταρακτικές.

Με τον πόλεμο της πληροφορίας να εξελίσσεται, αποσπασματικές μόνο καταγγελίες έχουν δημοσιευθεί. Ανάμεσά τους και τα καλέσματα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού που είχε αρκετές φορές επέμβει για ανθρωπιστικούς λόγους στην πολη και είχε εκδόσει ανακοινώσεις όπου ανέφερε ότι η κατάσταση σε κεντρικό νοσοκομείο της Σύρτης ήταν αφόρητη. Το κτίριο ήταν μερικώς κατεστραμμένο, δεν μπορούσε να λειτουργήσει και σε πολλές περιπτώσεις είχαν αναγκαστεί να μεταφέρουν σε άλλους χώρους δεκάδες τραυματίες πολέμου, αλλά και άλλους ασθενείς. Ο Patrick Schwaerzler, επικεφαλής των επιχειρήσεων εκκένωσης του Ερυθρού Σταυρού από τη Σύρτη είχε περιγράψει την κατάσταση στον νοσοκομείο σαν “χαοτική και θλιβερή”. Οι καταγγελίες των ίδιων των κατοίκων που με κάθε ευκαιρία προσπαθούσαν να εκκενώσουν την πόλη, περιγράφοντας την κατάσταση ως εφιαλτική, επιβεβαιώνουν τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές, που αποτελούν ουσιαστικά έγκλημα πολέμου. Ταυτόχρονα νοσοκομεία γειτονικών περιοχών , όπως της πόλης Χαράουα, 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Σύρτης, επιβεβαιώνουν το ξέσπασμα επιδημιών.

Την ίδια στιγμή που η Διεθνής Αμνηστία κατγγέλει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για βασανισμό κρατουμένων καταμετρώντας συλλήψεις χιλιάδων ανθρώπων χωρίς εντάλματα και κατηγορίες, έρχονται στο φως όλο και περισσότεροι αριθμοί νεκρών από εκτελέσεις. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλει την ύπαρξη, μετά της εισβολής στην πολη των ανταρτών του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, δεκάδων πτωμάτων εκτελεσθέντων , πιθανότατα υποστηρικτών του Καντάφι, που βρέθηκαν εγκαταλελειμένα σε ξενοδοχείο της Σύρτης. Δεκάδες ακόμα νεκρούς καταγγέλει ότι βρήκε δημοσιογράφος του AFP στον προαύλιο χώρο νοσοκομείου της πόλης. Επιπλέον δεκάδες νεκροί καταμετρήθηκαν τη μέρα του θανάτου του Καντάφι. Και οι εκδικητικές σφαγές δεν φαίνεται να έχουν τελειώσει, μιας και μοιάζει να ακολουθείται από ένολπές αντάρτικες ομάδες ένα συγκεκριμένο πρότυπο εκτελέσεων, βανδαλισμών και λεηλασιών. Ανταποκριτής του Reuters περιέγραψε με τρόμο τη σκηνή που αντάρτες με αυτόματα όπλα πυροβολούσαν επί δεκαπέντε λεπτά σε χρηματοκιβώτιο καταστήματος ηλεκτρονικών μέχρι να καταφέρουν να το παραβιάσουν.

Ο μακάβριος χορός του κυνισμού που έντυσε με μανδύα “απελευθερωτικού πολέμου” την μετατροπή της Λιβυής σε μια χώρα υπάκουη στα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων καπιταλιστικών δυνάμεων δεν έχει ακόμα τελειώσει. Κανείς τους δεν τολμά να κατονομάσει την αγορά σαν πραγματικό το καύσιμο των κινητήρων των πολεμικών αεροσκαφών, που στοχεύουν στο μαύρο χρυσό. Όμως για άλλη μια φορά στην ανθρώπινη ιστορία η πραγματική παραγωγή αυτού του τερατώδους οικονομικού συστήματος είναι φρίκη, σαν τη Γκερνίκα.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: