Πορτογαλία: Στο δρόμο οι εργαζόμενοι

Η απεργία ακινητοποίησε τα τρένα σε όλη τη χώρα

Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων ήταν αυτή που πέρασε για την Πορτογαλία ενόψει και της συζήτησης για τον προϋπολογισμό της χώρας. Η πρεμιέρα έγινε την Τετάρτη όταν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες , δημόσιες και ιδιωτικές, πραγματοποίησαν κυλιώμενες στάσεις εργασίας που παρέλυσαν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της χώρας. Στη Λισαβώνα κλειστοί με στάσεις εργασίας παρέμειναν οι σταθμοί του μετρό, ενώ το ίδιο έγινε και στις αστικές συγκοινωνίες. Μεγάλη επιτυχία στη συμμετοχή καταγράφηκε στον τομέα των σιδηροδρόμων όπου τα συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι στην απεργία συμμετείχε σχεδόν το 100% των εργαζομένων.

Οι πρώτες αυτές απεργιακές κινητοποιήσεις προκυρήχθηκαν ενάντια στις μειώσεις μισθών που εξαγγέλονται. Ουσιαστικά η κυβέρνηση Κουέλιου , ακολουθώντας τις γνωστές νεοφιλελεύθερες συνταγές, φέρνει νέο νόμο αναμόρφωσης των συγκοινωνιών όπου επιπλέον με το πρόσχημα της “απλοποίησης” των τιμών των εισητηρίων ουσιαστικά διαμορφώνει κι ένα νέο τοπίο στις τιμές των συγκοινωνιών. Με την εισαγωγή του μοντέλου του ενιαίου εισιτηρίου και τη δημιουργία ζωνών υπολογίζεται ότι ο μέσος χρήστης μέσων μεταφοράς στην Πορτογαλία θα επιβαρύνεται επιπλέον 10-25% . Με αυτά τα δεδομένα η προσπάθεια μέσων ενημέρωσης στη χώρα να εμμείνουν στην ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού από τις απεργιακές κινητοποιήσεις μοιάζει παράταιρη.

Σειρά στον χορό των κινητοποιήσεων έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες το Σάββατο. Ενώ παράλληλα τα μεγάλα συνδικάτα της χώρας προγραμματίζουν γενική απεργία για την 24η του Νοέμβρη.

Με την κοινωνία να κινητοποιείται το κοινοβούλιο της Πορτογαλία υιοθέτησε σε πρώτη φάση την Παρασκευή των προϋπολογισμό που έφερε προς ψήφιση ο πρωθυπουργός Πέρδου Κουέλιου, που διαθέτει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με 132 έδρες σε σύνολο 230. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012 δεν ξεφεύγει από το μοντέλο λιτότητας που προωθείται από το ΔΝΤ και την ΕΕ σε όλες τις χώρες που έχουν υπαχθεί στον μηχανισμό βοήθειας. Μετά και την υπογραφή της δανειακής σύμβασης είναι μάλλον αναμενόμενη η τακτική του δεξιού πρωθυπουργού, που δηλώνει ότι με τον νέο προϋπολογισμό “θα κατανείμουμε τα δημοσιονομικά βάρη σε όλους ανεξαιρέτως τους Πορτογάλους”. Πίσω από αυτή την “ισορροπημένη” δήλωση βέβαια κρύβεται ένας προϋπολογισμός που προβλέπει κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων που έχουν μηνιαίες αποδοχές πάνω από 1000 ευρώ και αύξηση του ωραρίου εργασίας στον ιδιωτικό τομέα κατά μισή ώρα. Κι αυτά στην πλάτη μιας εθνικής οικονομίας που συρρικνώνεται και ενός ποσοστού ανεργίας που αυξάνεται. Η συνταγή αποτελεί και στην Πορτογαλία επανάληψη με θρησκευτική προσήλωση ενός οικονομικού μοντέλου που ξεκάθαρα αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: