Αίγυπτος: Υψηλή συμμετοχή στις εκλογές

 Τους 12.000 φθάνουν οι πολιτικοί κρατούμενοι στη μετά-Μουμπάρακ εποχή

Το άγαλμα της Ουμ Καλσούμ που βρίσκεται στην πλατεία Ταχρίρ με επίδεσμο στα μάτια. Ο επίδεσμος τοποθετήθηκε συμβολικά προς τιμή όσων έχασαν την όρασή τους από πλαστικές σφαίρες της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο κέντρο του Καΐρου την εβδομάδα πριν τις πρώτες εκλογές μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Credit : Nasser Nasser/Associated Press

Εννιά μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ και στον απόηχο μιας εβδομάδας αιματηρών συγκρούσεων και κινητοποιήσεων εκατοντάδων χιλιάδων στην πλατεία Ταχρίρ, πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών για την Κάτω Βουλή. Οι εκλογές θα ολοκληρωθούν σε άλλες δύο φάσεις, για να ακολουθήσουν οι εκλογές για την Άνω Βουλή και σε αναμονή ορισμού από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ημερομηνίας για τις προεδρικές εκλογές. Η ολοκλήρωση της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης με την ελεύθερη συμμετοχή πολλών κομμάτων αλλά και ανεξάρτητων υποψηφίων, με 18.000 εκλογικά τμήματα να ανοιγουν τις πόρτες τους σε ψηφοφόρους στις 9 από τις 27 επαρχίες της χώρας και με τους υποψηφίους να διεκδικούν 122 έδρες για τα κόμματα και 56 για ανεξάρτητους, έγινε με την ανακοίνωση την Παρασκευή από τον επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Αμπντέλ Μοάεζ Ιμπραχίμ του ποσοστού συμμετοχής των ψηφοφόρων. Για πρώτη ίσως φορά σε βουλευτικές εκλογές το 62% των εγγεγραμμένων προσήλθε στα εκλογικά τμήματα, μια άνοδο που γίνεται ακόμα πιο εμφανής σε σύγκριση με το 23% που έφτασε ως την κάλπη το 2005.

Χωρίς να έχουν ανακοινωθεί επίσημα αποτελέσματα, οι πρώτες διαρροές από δικαστικούς αντιπροσώπους και από κόμματα θέλουν το Κόμμα της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης των Αδελφών Μουσουλμάνων, να συγκεντρώνει ένα ποσοστό γύρω στο 40%. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, με μετριοπαθή θρησκευτικό λόγο, που δρούσαν στην παρανομία κατά την περίοδο διακυβέρνησης Μουμπάρακ, ήταν και η μόνη πολιτική δύναμη με ευρύ και ενεργό δίκτυο παρέμβασης στη χώρα ενώ διατήρησε μια στάση συνεργασίας μετά την πτώση του καθεστώτος με το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, επικαλούμενη την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας. Η στάση αυτή, και ειδικά ο τρόπος που αντιμετώπισε τις διαδηλώσεις στην Ταχρίρ προκάλεσε διασπάσεις στο εσωτερικό της, κυρίως από ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας της. Παρ΄ολα αυτά, στο ρευστό πολιτικό τοπίο ο ρόλος τους δεν υποτιμήθηκε.

Η πολιτικά δυσάρεστη έκπληξη της εκλογικής αναμέτρησης είναι η άνωδος στη δεύτερη θέση των ακραίων σαλαφιστών ισλαμιστών του κόμματος Αλ Νουρ, που συμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις καταλαμβάνουν ένα ποσοστό γύρω στο 20%. Το κόμμα που δεν διστάσει να κάνει λόγο για επιβολή του νόμου της Σαρίας στην Αίγυπτο δεν κατάφερε να έχει αξιόλογα ποσοστά στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά φαίνεται πως σημείωσε άνοδο στις πιο συντηρητικές αγροτικές περιοχές, διαψεύδοντας τα προγνωστικά που το εμφάνιζαν με χαμηλά ποσοστά. Στην τρίτη θέση έρχεται ο συνασπισμός κομμάτων Αιγυπτιακό Μπλοκ, με φιλελεύθερη κατεύθυνση και επικεφαλής τον μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών Νακίμπ Σαουίρις.

Η πρώτη αυτή εκλογική διαδικασία, παρά τις δηλώσεις υπερηφάνιας από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο για την επιτυχημένη διεξαγωγή της, συνοδεύτηκε από καταγγελίες, που αποκαλύφθηκαν από πολλές ανεξάρτητες εφημερίδες της χώρας, για επανειλημένες παραβιάσεις του εκλογικού νόμου με δωροδοκία ψηφοφόρων αλλά και μοίρασμα προεκλογικού υλικού έξω από εκλογικά τμήματα, καταγγελίες που αφορούσαν στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Οι ρευστές κοινωνικές διεργασίες όμως, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού σε κανέναν πολιτικό χώρο. Η “πλατεία Ταχρίρ” παραμένει ενεργή, παρά τη δυσκολία παρέμβασης στην εκλογική διαδικασία. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε διαδήλωση μετά και από κάλεσμα 23 πολιτικών κομμάτων, ανάμεσά τους και απο νεοσύστατα κόμματα της Αριστεράς, προς τιμή των μαρτύρων που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και όσων τυφλώθηκαν από τις πλαστικές σφαίρες του στρατού και της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συγκρούσεων στην οδό Μοχάμεντ Μαχμούντ, που οδηγεί στο υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι λιμενεργάτες στο λιμάνι του Σουέζ, σε μια πρωτοφανή κίνηση αλληλεγγύης στους διαδηλωτές που έχουν καταγγείλει ακόμα και τη χρήση από την αστυνομία νευροπαραλυτικών αερίων κατά του πλήθους, αρνήθηκαν να παραλάβουν φορτίο με επτά τόνους δακρυγόνων, την πρώτη παρτίδα ενός συνολικού φορτίου 21 τόνων που απέστειλαν οι ΗΠΑ μετά από παραγγελία του αιγυπτιακού υπουργείου Εσωτερικών. Η όποια εκλογική διαδικασία δεν μπορεί επιπλέον να καλύψει το γεγονός ότι 12000 Αιγύπτιοι είναι ουσιαστικά πολιτικοί κρατούμενοι της μετα – Μουμπάρακ εποχής, είτε λόγω της δράσης τους είτε γιατί βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Ταυτόχρονα οι οικονομικές ανισότητες στη χώρα δεν ομαλοποιούνται με αποτέλεσμα τη μεγάλη κινητικότητα των εργαζομένων και των συνδικάτων, που δεν έχουν σταματήσει να απεργούν τους τελευταίους μήνες. Την στιγμή μάλιστα που νέα σωματεία σχηματίζονται συνεχώς, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αρνείται τη δημιουργία νέου εργατικού νόμου. Επιπλέον, ακόμα κι αν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διατηρούν σταθερούς διαύλους επικοινωνίας με τον στρατό, εφόσον τα εκλογικά τους ποσοστά επαληθευτούν , θα κληθούν να παίξουν ρόλο στη χάραξη της διεθνούς πολιτικής της χώρας. Με τις ΗΠΑ να συνεχίζουν να στηρίζουν οικονομικά τον στρατό με 1,3 δισεκατομμύριο δολλάρια, αλλά και να έχουν χρηματοδοτήσει την “δημοκρατική μετάβαση” της Αιγύπτου με 150 εκατομμύρια δολλάρια, αποτελεί ζητούμενο για τη νέα κυβέρνηση, ειδικά αν αυτή είναι των Αδελφών Μουσουλμάνων, να διατηρήσει τις διακυρηγμένες θέσεις της για τον ρόλο της χώρας στην περιοχή, και ειδικότερα σε σχέση με το Ισραήλ. Ήδη οι πρώτες υποχωρήσεις έχουν γίνει και το πολιτικό κόστος δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο.

Πρώτη δημοσίευση: ΠΡΙΝ, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

————————————————————————————————————————-

Διαβάστε επίσης:

Ακούστε:

Οι Resistencias σε μια συζήτηση με τους Δημήτρη Παπανικολόπουλο, Βασίλη Ρόγγα, και Θανάση Θεοδώρου άρτι αφιχθέντες απο την εξεγερμένη ξανά Πλατεία Ταχρίρ, στο Radiobubble.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: