Ιράν: Οξύνονται οι σχέσεις με τη Δύση

Σε διεύρυνση των κυρώσεων κατά του Ιράν προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από μια εβδομάδα που οδήγησε στην επιδείνωση της σχέσης πολλών μελών της με την Τεχεράνη, ωθώντας στα άκρα την κατάσταση και δημιουργώντας ψυχροπολεμικό κλίμα. Οι νέες κυρώσεις εντάσσουν 180 επιπλέον εταιρίες και άτομα που συνδέονται με την κρατική ναυτιλία αλλά και το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, στη διαδικασία παγώματος περιουσιακών στοιχείων αλλά και απαγόρευσης κίνησης σε χώρες της ΕΕ. Οι κυρώσεις ήρθαν ως απάντηση στη δημοσίευση από τη Διεθνή Αρχή Ατομικής Ενέργειας τον Νοέμβριο έκθεσης, που κατηγορεί την Τεχεράνη ότι πειραματιζόταν με τον σχεδιασμό πυρηνικής βόμβας μέχρι το 2003 και πιθανολογεί ότι οι έρευνες δεν έχουν ακόμα σταματήσει.

Η επιβολή κυρώσεων είχε συζητηθεί πριν τα βίαια γεγονότα στην βρετανική πρεσβεία της Τεχεράνης. Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης προς τιμή των δολοφονημένων πυρηνικών επιστημώνων του Ιράν την Τετάρτη, οι οποίοι θεωρούνται μάρτυρες, δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλλαν στην πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας στην Τεχεράνη προκαλώντας υλικές ζημιές και εκδιώκοντας υπαλλήλους και πρέσβη. Αφορμή , πέρα από τις συνεχείς κατηγορίες της Τεχεράνης ότι η Μεγάλη Βρετανία στηρίζει το αντιπολιτευτικό Πράσινο Κίνημα του Ιράν, αποτέλεσε η άμεση απάντηση της κυβέρνησης Κάμερον στην έκθεση της Αρχής Ατομικής Ενέργειας και η λήψη μονομερώς μέτρων μερικής διακοπής οικονομικών και διμερών σχέσεων. Μετά μάλιστα και τα γεγονότα, τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσε να καταδικάσει, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία απέσυραν προσωρινά τους πρέσβεις τους στη χώρα.

Συζήτηση έγινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για επιβολή επιπλέον κυρώσεων, που θα περιλαμβάνουν εμπάργκο πετρελαίου. Θέση που φέρνει σε δύσκολη θέση αρκετούς από τους αγοραστές , ανάμεσά τους και η Ελλάδα, των 450.000 βαρελιών ιρανικού πετρελαίου τη μέρα, που εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόταση αυτή της Γαλλίας θα επανεξεταστεί, εφόσον η ΕΕ μπορέσει να αναπληρώσει το ενεργειακό κενό στρεφόμενη προς άλλες πηγές.

Κι ενώ η Τεχεράνη, παραβαίνοντας νομοθεσία που θέλει να φυλακίζονται για τρία χρόνια όσοι κατηγορούνται για καταστροφή περιουσίας, απελευθέρωσε 11 από τους συλληφθέντες της εισβολής στην πρεσβεία και δήλωσε ότι κάνει χρήση πυρηνικής ενέργειας μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, οι ΗΠΑ έσπευσαν να χαιρετίσουν τις κυρώσεις. Επιφυλακτικοί παραμένουν και καλούν σε αυτοσυγκράτηση η Ρωσία και η Κίνα, που είναι και ο μεγαλύτερος πελάτης του πετρελαίου της περιοχής. Αναμενόμενο , αν σκεφτεί κανείς ότι το Ιράν είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως και μπορεί να καθορίσει τις τιμές του μάυρου χρυσού.

Πρώτη δημοσίευση στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: