Βραζιλία: έκτη οικονομία στον κόσμο, ξεπερνώντας την Αγγλία

Σε έκτη οικονομία στον κόσμο σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CERB) αναδείχτηκε η ραγδαία αναπτυσσόμενη Βραζιλία, ξεπερνώντας τη Βρετανία Παρά το γεγονός ότι η οικονομία της έδειξε σημάδια επιβράδυνσης τη χρονιά που πέρασε η χωρα είναι μια σταθερά ανερχόμενη δύναμη στην περιοχή ενώ σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών της Γκιντού Μαντέκα, θα ξεπεράσει το αργότερο ως το 2015 τη Γαλλία και θα γίνει η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη.

 Η Βραζιλία, με πληθυσμό 200 εκατομμυρίων, συχνά πλέον παραλληλίζεται, από αναλυτές που σπεύδουν να τονίσουν τις δυνατότητες της, με τις “ηνωμένες πολιτείες της Λατινικής Αμερικής”. Χαρακτηριστικά είναι ίσως από τις λίγες χώρες που οι εξαγωγές της προς την Κίνα, ανάλογη ανερχόμενη οικονομική υπερδύναμη, ξεπερνούν της εισαγωγές της. Με μια ποικιλία φυσικών πόρων που περιλαμβάνουν από χρυσό και ασήμι μέχρι διάφορα μέταλλα, αυτό που δίνει τον τόνο στην οικονομική αισιοδοξία είναι τα υπερβαθέα θαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου στις ακτές της χώρας στον νότιο Ατλαντικό, κάτω από πετρώματα αλάτων, που αποτελούν την μεγαλύτερη επένδυση.

 Πριν την εύρεση το 2007 των κοιτασμάτων “κάτω από το αλάτι” όπως συνηθίζουν να ονομάζονται, τα αποθέματα της χώρας σε πετρέλαιο ήταν 20 δισεκαττομύρια βαρέλια. Συντηρητικές εκτιμήσεις μετά την ολική εξόρυξη των νέων κοιτασμάτων κάνουν λόγο για 50 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, μέγεθος λίγο μικρότερο από τα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας και όλο στην κατοχή μιας χώρας. Ήδη για την εξόρυξη και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πλήρης έλεγχος έχει δοθεί στην κρατική εταιρία Πετρομπράς η οποία θα είναι υποχρεωτικά και κάτοχος τουλάχιστον του 30% κάθε συναιτερισμού επιχειρήσεων που θα θέλει να αναλάβει περεταίρω εκμετάλευση ενώ μια νέα κρατική εταιρία, η Πρε-Σαλ Πετρόλεο έχει δημιουργηθεί και είναι ιδιοκτήτρια των κοιτασμάτων έχοντας τη δυνατότητα να ασκεί βέτο σε κάθε επιχειρησιακή προωτοβουλία δεν είναι προς το “εθνικό συμφέρον”.

Την ίδια στιγμή, και εν μέσω οικονομικής κρίσης, στη χώρα σημειώνεται αύξηση των μισθών και η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι “απέλυσε” τον τελευταίο καιρό 6 υπουργούς της κυβέρνησης για υποψία ανάμειξης σε σκάνδαλα, την ίδια στιγμή που κάνει λόγο για έξοδο από τη φτώχει 40 εκατομμυρίων βραζιλιάνων τα τελευταία 8 χρόνια.

 Κι όλα αυτά, ενώ τα ερωτήματα παραμένουν για το αν η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα μπορέσει να βρεί το δρόμο της προς τις φαβέλες του Ρίο και τις εξαγγελίες αναβάθμισης του κοινωνικού κράτους Την ίδια ώρα οι ισορροπίες στην εξωτερική πολιτική και τις σχέσεις τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής δοκιμάζονται, κάτι που θα ενταθεί στο άμεσο μέλλον, καθώς η Βραζιλία στοχεύει και για μια μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: