Πακιστάν: Ένταση με τις ΗΠΑ

Παιδιά φωνάζουν αντιαμερικανικά συνθήματα σε διαδήλωση στα περίχωρα της Ισλαμαμπάντ , φωτογραφία: Muhammed Muheisen/AP

Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπούν οι σχέσεις του Πακιστάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά μετά και την επίθεση τον προηγούμενο μήνα από μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ στο εσωτερικό της χώρας , κοντά στα αφγανικά σύνορα, που στοίχισε τη ζωή σε 26 πακιστανούς στρατιώτες.

Η επίθεση αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στις, ήδη από τον Μάιο, τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών που έχουν οδηγήσει και στη ραγδαία άνοδο του αντιαμερικανισμού στο εσωτερικό του Πακιστάν.

Στο κλίμα πολιτικής αστάθειας που εντείνεται και από τον Τύπο αλλά και από πολλές σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις, ήρθε να προστεθεί και η αναβολή από τον στρατό της επίσκεψης αμερικανού στρατηγού την προηγούμενη εβδομάδα, τη στιγμή που ο πρωθυπουρός της χώρας Γιουσάφ Γκιλάνι έκανε λόγο δημόσια για σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης. Τις δηλώσεις του Γκιλάνι έσπευσε να διαψεύσει ο αρχηγός του πακιστανικού στρατού Ασφάκ Καγιάνι ενώ λίγες μέρες αργότερα, τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να διαψεύσει φήμες που τον ήθελαν να σχεδιάζει την αποπομπή του αρχηγού του στρατού μαζί με τον αρχηγό της κρατικής μυστικής υπηρεσίας του Πακιστάν I.S.I.

Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ακολούθησαν και δηλώσεις του αντιδημοφιλούς προέδρου και συζύγου της Μπεναζίρς Μπούτο, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, κατά την εκδήλωση μνήμης στην τέταρτη επέτειο της δολοφονίας της, όπου έκανε έκκληση για υπεράσπιση και σεβασμό στη δημοκρατία.

Είχαν βέβαια προηγηθεί διαδηλώσεις χιλιάδων Πακιστανών ενάντια στον ρόλο των ΗΠΑ στην χώρα. Ειδικά το Σάββατο περισσότεροι από 100.000 διαδήλωσαν μετά από κάλεσμα του Ιμράν Καν, δημοφιλούς παίχτη του κρίκετ που αναδεικνύεται σε φωνή αντιπολίτευσης, ενάντια στη διαφθορά και τον επεμβατισμό των ΗΠΑ στη χώρα.

Όλα αυτά τη στιγμή που το φως της δημοσιότητας είδε έκθεση του κεντρικού αρχηγείου του στρατού των ΗΠΑ που αποκαλύπτει την αλληγορία του ΝΑΤΟ να ενημερώσει για τις επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή στους 26 πακιστανούς στρατιώτες, σε μια επίθεση που έγινε δύο μίλια από τα σύνορα στο εσωτερικό της χώρας.

Ταυτόχρονα πληροφορίες θέλουν τη CIA να διενεργεί τη χρονιά που πέρασε 64 επιθέσεις με πυραύλους στο Πακιστάν, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Σχολιάστε