Αμερικάνικος στρατός: Με το βλέμμα σε Ασία – Ειρηνικό

Ανησυχούν οι ΗΠΑ από τη δυναμική της Κίνας

O Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνει το νέο αμερικανικό σχέδιο με τίτλο “Διατηρώντας την παγκόσμια ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών: Προτεραιότητες για την Άμυνα του 21ου αιώνα” στο Πεντάγωνο, 5 Ιανουαρίου 2012

Την αλλαγή πορείας στο στρατηγικό δόγμα των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς με μια σπάνια και αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Πεντάγωνο ο πρόεδρος της χώρας Μπαράκ Ομπάμα περιστοιχιζόμενος από τον υπουργό Άμυνας Λίον Πανέτα και άλλους αξιωματούχους, επισημοποιώντας έτσι τη στροφή στην προσέγγιση των διεθνών σχέσεων της χώρας που είχε αρχίσει να διαφαίνεται. Το νέο σχέδιο, που περιλαμβάνει τις νέες αμυντικές προτεραιότητες και τη στρατηγική της χώρας, με τίτλο “Διατηρώντας την παγκόσμια ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών: Προτεραιότητες για την Άμυνα του 21ου αιώνα”, αποτελεί καινοτομία και αλλαγή πλέυσης των αμερικανικών συμφερόντων, αφού ουσιαστικά μεταθέτει το κέντρο βάρους της εξωτερικής πολιτικής της χώρας από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, εστιάζοντας στην ανάπτυξη της στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ στην Ασία και τον Ειρηνικό με την διατήρηση των ήδη υπάρχοντων στρατιωτικών βάσεων στην Ιαπωνία, την Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και το Γκουάμ.

Με αφορμή και την προσπάθεια μικρής μείωσης των ετήσιων στρατιωτικών δαπανών λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος, που συνοδεύεται από ένα σχεδιο μέιωσης του αμερικανικού στρατού από τους 560.000 σε 490.000, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε επαναπατρισμό σημαντικού μέρους αμερικανών στρατιωτών από την Ευρώπη αλλά και τη Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα θα εφαρμόσουν τη δημιουργία μικρότερων και πιο ευέλικτων μονάδων, την επιπλέον χρήση εποπτικών μέσων και τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρομένων αεροσκαφών, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων σε σχέση με τον στρατό ξηράς και την εγκατάλειψη του δόγματος του ψυχρού πολέμου που ήθελε τη χώρα έτοιμη ανά πάσα στιγμή να διεξάγει ταυτόχρονα δύο πλήρως ανεπτυγμένες πολεμικές επιχειρήσεις.

Η νέα στρατηγική είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τις δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αυστραλία τον Νοέμβρη του 2011 όταν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των ΗΠΑ στην Ασία και τη συγκράτηση της επέκτασης της επιρροής της Κίνας που αναδεικνύεται σε κυρίαρχη παγκόσμια οικονομική δύναμη. Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει με την απόφαση να τοποθετηθούν σε αεροπορική βάση στις βόρειες ακτές της Αυστραλίας 250 αμερικανοί πεζονάυτες, με στόχο ο αριθμός να φτάσει τους 2500, αλλά και με την υιοθέτηση της “διακύρηξης της Μανίλλα”, μιας συμφωνίας στενότερων στρατιωτικών δεσμών των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες. Ταυτόχρονα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα οι Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει την πώληση 24 πολεμικών αεροσκαφών F16 στην Ινδονησία, την επίσκεψη για πρώτη φορά μετά από 56 χρόνια της υπουργού εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Μιανμάρ και τις ανακοινώσης της ίδιας για την ανάγκη σύσφιξης των διπλωματικών και στρατιωτικών σχέσεων με τη Σινγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, χώρες που είτε περιβάλουν την Κίνα είτε γειτνιάζουν με εμπορικούς δρόμους στους οποίους η Κίνα βασίζεται για την εισαγωγή πρώτων υλών και την εξαγωγή εμπορευμάτων.

Οι κινήσεις αύξησης των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας, που εκτιμάται πως άγγιξαν τα 160 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010 ενώ συνδυάστηκαν και με την ανάπτυξη στρατιωτικής τεχνολογίας, με τη χώρα να δοκιμάζει πρόσφατα ένα νέο μαχητικό αεροπλάνο και να καθελκύει το πρώτο της αεροπλανοφόρο, δεν πέρασαν απαρατήρητες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα και στο πεδίο της οικονομίας το Πεκίνο χτίζει μια στρατηγική συμμαχιών στην Ασία με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη θετική έκβαση της συνάντησης του κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Γιαμπάο με τον ιάπωνα ομόλογό του Γιοσιχίκο Νόντα που έφερε μαζί της τη συμφωνία στενότερης οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών και ανάμεσα στα άλλα την χρήση πλέον στις διμερείς εμπορικές τους συναλλαγές των εθνικά τους νομισμάτων αντί για το δολάριο. Σαν απάντηση διαφαίνεται πως με το νέο στρατηγικό δόγμα οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν εποπτεία στους θαλάσσιους δρόμους εισαγωγής πετρελαίου. Η Κίνα με την αναπτυσσόμενη οικονομία παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες που δεν θα μπορούν μελλοντικά να καλυφθούν από την εγχώρια παραγωγή ή με αγωγούς που εισάγουν κάυσιμα από τη Ρωσία και το Καζακστάν, και θα περνούν πλέον και από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Κινήσεις γίνονται βέβαια και σε οικονομικό επίπεδο όπου προωθείται από τις ΗΠΑ η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των διαφόρων χωρών του Ειρηνικού, Transpacific Association Agreement (TPP), όπου ήδη συμμετέχουν εννέα χώρες – Αυστραλία, Μπρουνέι, Χιλή, ΗΠΑ, Μαλαισία, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ . Στόχος της να επιχειρήσει να διεμβολίσει την Ενωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), όπου η Κίνα κατέχει ηγετικό ρόλο.Κι ενώ η Χίλαρι Κλίντον έχει ήδη βιαστεί να χαρακτηρίσει το μέλλον ως τον αιώνα του Ειρηνικού για τις ΗΠΑ, η απάντηση της κινεζικής πλευράς στο νέο αμερικανικό χειρισμό ήταν άμεση. «Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα επιλέξουν να αντιμετωπίσουν την Κίνα και τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις με αντικειμενικό και λογικό πνεύμα και ότι η Ουάσιγκτον θα είναι προσεκτική στα λόγια και στις πράξεις της. Επιθυμούμε επίσης η Ουάσιγκτον να πράξει περισσότερα με στόχο την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών και των στρατών τους», δήλωσε ο Γκενγκ Γιανγκσέν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας στο Πεκίνο, ενώ και το υπουργείο εξωτερικών της χώρας διέψευσε με αυστηρό τόνο ως εσφαλμένη την εκτίμηση εκσυγχρονισμού των κινεζικών αμυντικών υποδομών.

 Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 15 Ιανουρίου 2012

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: