Αμερικανική χούντα στο διαδίκτυο

Υποχώρησε το Κονγκρέσο

Δυο νομοθετικές πράξεις που προωθούσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ με αφορμή ζητήματα προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο, ο νόμος για το τέλος της διαδικτυακής πειρατείας (SOPA) και ο νόμος προστασίας διεύθυνσης διαδικτυακου πρωτοκόλου (PIPA), έγιναν αιτία να σωπάσουν χιλιάδες ιστότοποι την Τετάρτη σε μια πρωτοφανή μέχρι τώρα κίνηση διαμαρτυρίας για τα χρονικά του παγκόσμιου δικτύου.

Οι προβλέψεις των δύο νομοσχεδίων, στη στήριξη των οποίων πρωτοστάτησαν μεγάλες εταιρίες της αμερικανικής βιομηχανίας του θεάματος, δίνουν ουσιαστικά τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε κάτοχο πνευματικών δικαιωμάτων θεωρεί ότι θίγεται, να μπορεί με μια εισαγγελική παραγγελία να υποχρεώνει όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας να διακόπτουν εντελώς την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που υποστηρίζεται ότι εμπλέκονται με παραβίαση των δικαιωμάτων του, χωρίς να έχει καν προηγηθεί δικαστική απόφαση. Η ευρύτητα του νόμου είναι τόσο μεγάλη που απειλεί σχεδόν οποιαδήποτε διαδικτυακή πράξη. Η διακίνηση έστω και μιας απλής φωτογραφίας θα μπορεί να θέσει οποιονδήποτε ιστότοπο στη μάυρη λίστα διακόπτοντας την πρόσβαση σε αυτόν. Οι νόμοι αποτελούν ουσιαστικά “ξένα σώματα” στην κουλτούρα της χωρίς όρους δικτύωσης και επικοινωνίας χρηστών που δημιούργησε το διαδίκτυο όπως το ξέρουμε σήμερα, δίνοντας ανεξέλεγκτες δυνατότητες λογοκρισίας, επεμβαίνοντας στον πυρήνα του και απειλώντας ακόμα και την ύπαρξη πασίγνωστων και ευρείας χρήσεων ιστοτόπων.

Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι στο διαδικτυακό μπλακ άουτ σε ένδειξη διαμαρτυρίας πρωτοστάτησαν ιστότοποι που βασίζονται στη συμμετοχή και τη δικτύωση, με πρώτη τη Wikipedia με το σύνθημα “φαντάσου έναν κόσμο χωρίς ελεύθερη γνώση”, οι πάροχοι μπλογκ WordPress και Tumblr, οι πάροχοι δυνατότητας δημοσίευσης βίντεο και φωτογραφιών Vimeo και Flickr αντίστοιχα και χιλιάδες άλλοι ιστότοποι. Στον διαδικτυακό χώρο που δημιουργήθηκε για να προωθήσει την κινητοποίηση 75.000 ιστότοποι κατέγραψαν τη συμμετοχή τους. Η διαφοροποίηση παρατηρήθηκε όσον αφορά ιστοτοπους επιχειρηματικών κολλοσών του διαδικτύου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι χώροι κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter που ενώ μέσω εκπροσώπων τους είχαν δηλώσει την αντίθεσή τους στους προωθούμενους νόμους δεν προχώρησαν σε κλείσιμο των ιστοσελίδων τους κατά τη διαμαρτυρία.. Ενδιάμεση στάση κράτησε η Google που στην κεντρική της σελίδα μαύρισε το λογοτυπό της και παρέπεμπε στο κάλεσμα συγκέντρωσης υπογραφών κατά των νόμων.Χαρακτηριστικό του κλίματος που είχε ήδη δημιουργηθεί ήταν το γεγονός ότι με την παρουσίαση των σχεδίων νόμου της αμερικανικής κυβέρνησης η ομάδα χακτιβιστών Anonymous δημοσιοποίησε τελεσίγραφο προς την Sony, μια από τις εταιρίες που στήριζαν τον νόμο, αναγκάζοντάς την να ανακαλέσει τη στήριξη. Ταυτόχρονα χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πήραν μέρος στη διαμαρτυρία με κάθε δυνατό διαδικτυακό μέσο που διαθέταν, από την αποστολή εκατομμυρίων email μέχρι και χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις στο Κονγκρέσο .

Το αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων ήταν καταρχήν θετικό, με τους νόμους να αποσσύρονται προς το παρόν τόσο από την κυβέρνηση Ομπάμα όσο και από τους ρεπουμπλικανούς που τους στήριξαν. Η εξέλιξη βέβαια δεν σήμανε το τέλος της διαμάχης για τον χαρακτήρα του διαδικτύου. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι ακριβώς μια μέρα μετά, η αμερικανική δικαιοσύνη έδωσε εντολή να κλείσει ο δημοφιλής ιστότοπος Megaupload τον οποίο εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούσαν για να μοιράζονται αρχεία κάθε τύπου. Με την παραβίαση των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας να αποτελεί το κέντρο, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος επτά προσώπων που συνδέονται με τον ιστότοπο και συνέλλαβαν τέσσερις από αυτούς, ανάμεσά τους και τον ιδρυτή του ιστοτοπου.

Η απάντηση ήρθε άμεσα από τους Anonymous που κατά τη διάρκεια της ίδιας μέρας εξαπόλυσαν ευρεία διαδικτυακή επίθεση, με η συμμετοχή 5000 μελών τους, “ρίχνοντας” για αρκετές ώρες ανάμεσα σε άλλους τους ιστοτόπους του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, του FBI, αλλά και της Universal Music, της RIAA (αντίστοιχης με την ελληνική ΑΕΠΙ), του Συνδέσμου Κινηματογραφικών Ταινιών της Αμερικής και πολλών άλλων που πρωτοστατούν στο κυνήγι των παραβιάσεων “πνευματικής ιδιοκτησίας” στο διαδίκτυο.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: