Στόχος η ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών

Από τις διαδηλώσεις ενάντια στην ACTA

Είμαστε όλοι πειρατές; Μια ματιά στην ειδησιογραφία που αφορά το διαδίκτυο τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγεί σε μάλλον θετική απάντηση. Δεσπόζουν οι προσπάθειες κυβερνήσεων, εταιριών αλλά και διακρατικών οργανισμών να ελεγχθεί η διακίνηση αρχείων στον παγκόσμιο ψηφιακό ιστό με αφορμή την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Μια συνεχιζόμενη προσπάθεια που στοχεύει στην επιβολή στον ψηφιακό κόσμο λειτουργιών με όρους “αναλογικής” καπιταλιστικής οικονομίας, ενώ στοχεύει και στον έλεγχο της ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών.

Η ραγδαία εξάπλωση της χρήση του διαδικτύου με τη ανάπτυξη νέων τρόπων δικτύωσης των χρηστών θα κατέληγε μοιραία στην προσπάθεια ελέγχου του περιεχομένου του. Στην Ευρώπη πρωτοπόροι στον ελέγχο διακίνησης ψηφιακών αρχείων αποδείχτηκαν οι Γάλλοι. Το 2009 η κυβέρνηση Σαρκοζί έθεσε σε εφαρμογή τον νόμο δημιουργίας της HADOPI, της ανώτατης Αρχής ελέγχου μετάδοσης έργων δημιουργίας και προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο. Με την δημιουργία της, με τρία βήματα από την πρώτη προειδοποίηση του χρήστη, η αρχή μπορεί να φτάσει στο μπλοκάρισμα της πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Τις τελευταίες εβδομάδες στα πρωτοσέλιδα έφτασε η διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ κι ενός πολύ μεγάλου μέρους ιστοτόπων δικτύωσης με ναυαρχίδα τη wikipedia, όσο και μεγάλων ιστοσελίδων, για τους περιβόητους πλέον νόμους SOPA και PIPA. Με επίκληση στην προστασία των “πνευματικών δικαιωμάτων” και με την λυσσαλέα υποστήριξη της βιομηχανίας του θεάματος και των ισχυρότατων λόμπι της, οι νόμοι έφταναν στο σημείο να δίνουν δυνατότητα στους παρόχους να απαγορεύουν την πρόσβαση σε ιστότοπους ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης και να δημιουργούν πραγματικό φραγμό μεταξύ πομπού και δέκτη, επαναφέροντας έννοιες που έχουν καταρριφθεί από γεννήσεως του παγκόσμιου ιστού, χωρίς καν την ανάγκη απόφασης από τη δικαιοσύνη. Όταν ένα τεράστιο ποσοστό του ενεργού διαδικτύου κατέβασε ρολά σαν ένδειξη διαμαρτυρίας οι πολιτικοί υποστηρικτές των νόμων τους απέσυραν, υποσχόμενοι ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί.

Η απόσυρση βέβαια δεν αρκεί για να πανηγυρίσει κανείς. Μέσα σε λίγες μέρες κατέβηκε με εντολή του FBI η σελίδα Megaupload που χρησίμευε σε 180 εκατομμύρια εγγεγραμμένους συνδρομητές της σαν κόμβος ανταλλαγής αρχείων κάθε είδους και συνελήφθησαν οι ιδιοκτήτες της στη Νέα Ζηλανδία. Ακολούθησαν κι άλλες. Και ενώ οι διαδικτυακές επιθέσεις των “χακτιβιστών” Αnonymous απάντησαν θεαματικά ρίχνοντας μέχρι και τον ιστότοπο του Λευκού Οίκου, η παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα βρίσκει πλέον απέναντί της την ACTA, μια διεθνή συνθήκη για την “προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων ενάντια στην πειρατεία”, την ίδια στιγμή που το twitter ανακοινώνει νέους τρόπους ελέγχου του περιεχομένου που μεταφέρουν οι χρήστες του.

Συμφωνία ACTA: Μαζικές διαδηλώσεις

Η διαμαρτυρία στο πολωνικό κοινοβούλιο (AP Photo/Alik Keplicz)

Όταν στον ψηφιακό κόσμο οργανώνονται διαμαρτυρίες όπως αυτή ενάντια στους νόμους SOPA και PIPA συχνά χαρακτηρίζονται ως διαμαρτυρίες της ευκολίας. Η κριτική επικεντρώνεται στο γεγονός ότι όσοι διαμαρτύρονται δεν έχουν παρά να πατήσουν μερικά κουμπιά. Στην περίπτωση των διαμαρτυριών ενάντια στην ACTA, το Σύμφωνο Εμπορίου ενάντια στην πλαστογραφία, μια διεθνή συνθήκη για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και ενάντια στην “πειρατεία”, οι διαμαρτυρόμενοι βγήκαν στους δρόμους.

Οι Πολωνοί είναι οι πρώτοι από τους Ευρωπαίους που διαμαρτύρονται με διαδηλώσεις ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησής τους να προσυπογράψει, μαζί με 21 άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, την συμφωνία. Μετά την υπογραφή διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δύο πόλεις της χώρας ενώ πολωνοί βουλευτές του αριστερού κόμματος Κίνημα Πάλικοτ διαμαρτυρήθηκαν στο κοινοβούλιο φορώντας τις χαρακτηριστικές μάσκες του Γκάι Φοκς που χρησιμοποιούν οι “χακτιβιστές” Αnonymous. Αυτοί με τη σειρά τους είχαν ήδη οργανώσει επιθέσεις σε πολλούς ιστότοπους της χώρας. Η ολοκλήρωση της επικύρωσής της για την ΕΕ είναι τώρα στα χέρια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Η ACTA είναι μια διεθνής συμφωνία που αφορά 27 χώρες της ΕΕ και 10 ακόμα κράτη, ανάμεσά τους τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία οι οποίες πήραν και την πρωτοβουλία δημιουργίας της. Η συμφωνία δημιουργεί ένα διεθνές νομικό περιβάλλον που έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί και σε οργανισμό αντίστοιχο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, που υποτίθεται ότι δημιουργείται ενάντια στην πλαστογραφία προϊόντων ενώ έχει ευρύτερη εφαρμογή στην προστασία και εφαρμογή ελέγχου σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας που μπορεί να περιλαμβάνουν από έργα τέχνης και διακίνηση αρχείων στο διαδίκτυο μέχρι προστασία σε κατοχυρωμένες πατέντες φαρμάκων.

Πέρα από το γεγονός ότι όλες οι συνομιλίες για τη δημιουργία του πλαισίου της ACTA έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες και δεν φέρουν ούτε κατ’ επίφαση δημοκρατική νομιμοποίηση, το εύρος των ζητημάτων που θα επηρεάσει  αγγίζει από τις φτωχές χώρες του πλανήτη που χρειάζονται για παράδειγμα πρόσβαση σε φτηνά γενόσημα φάρμακα, μέχρι τη διακίνηση πληροφοριών και την ελευθερία του λόγου. Ειδικά στον έλεγχο του διαδικτύου η ACTA μετατρέπει τις εταιρίες παρόχους σε αστυνομικούς και επιτηρητές της διαδικτυακής συμπεριφοράς των χρηστών τους με τη δυνατότητα να επιβάλουν ποινές και να μπλοκάρουν την πρόσβαση. Ειρωνικά πρώτοι κινδυνεύουν με κλείσιμο ιστότοποι όπως το Wikileaks, που ήταν αυτό που αποκάλυψε την ύπαρξη της ACTA.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: