Συρία: Προετοιμάζουν ξένη επέμβαση

Σε σφαγές επιδίδεται ο καθεστώς Άσαντ για να επιβιώσει

Το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία αποτέλεσε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πεδίο διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ, της Γαλλίας και των συμμάχων τους από τη μία και της Ρωσίας από την άλλη, που προέβαλε αντιρρήσεις, επικαλούμενη το δικαιωμά της να ασκήσει βέτο μπλοκάροντας την ψηφισή του. Το σχέδιο άλλαξε αρκετές φορές, χωρίς να δημοσιοποιούνται λεπτομέρειες για το περιεχόμενό του, με τους διπλωμάτες να διαρρέουν πως στην κατάληξή του θα έχουν αφαιρεθεί όλα τα στοιχεία που εμπόδιζαν τη στήριξή του από κάποια μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έτσι στο τελικό κείμενο που προτάθηκε δεν υπάρχουν τα σημεία που έκαναν λόγο για εμπάργκο στο εμπόριο όπλων με τη Συρία και δεν ζητείται πλέον ρητά η παραίτηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ταυτόχρονα το σχέδιο καλεί σε μια πολιτική μετάβαση εξουσίας στη χώρα, χωρίς να κάνει αναφορά σε στρατιωτική επέμβαση.

Η στήριξη των ΗΠΑ στις προτάσεις του Αραβικού Συνδέσμου της 22ας Ιανουαρίου για “άμεση και αποφασιστική δράση” την ίδια στιγμή που έχει παγώσει η δεύτερη αποστολή παρατηρητών στη Συρία, και η στηριξή δέκα χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο “αραβικό σχέδιο” ήταν αρκετοί λόγοι για να εξηγήσουν τη δυσπιστία της Ρωσία και της Κίνα. Στην προσπάθειά της να μετατοπίσει τη ρωσική κυβέρνηση, η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, είχε την Παρασκευή τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ ενώ ταυτόχρονα διπλωμάτες των δύο χωρών συνέχιζαν τις διαβουλεύσεις πάνω στο κείμενο μέχρι την τελευταία στιγμή.

Το διπλωματικό παρασκήνιο στον ΟΗΕ ξεδιπλώθηκε ταυτόχρονα με τη συνέχιση κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας των διαδηλώσεων στη Συρία. Την Πέμπτη, ημέρα της τριακοστής επετείου της “σφαγής της Χάμα”, γενική απεργία πραγματοποιήθηκε στην πόλη ενώ οι κάτοικοι έβαψαν συμβολικά κόκκινους τους δρόμους. Η επέτειος της 2η Φεβρουάριο του 1982, όταν υπό την προεδρία του πατέρα του προέδρου Άσαντ, Χαφέζ Αλ Άσαντ πραγματοποιήθηκε άγρια καταστολή, διάρκειας 28 ημερών και με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, της εξέγερσης που πραγματοποιούνταν σε ολόκληρη την επαρχία από τους σουνίτες που αποτελούν την θρησκευτική πλειοψηφία του πληθυσμού της Συρίας, ήταν αφορμή διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Η επέτειος αποτέλεσε άλλο ένα ορόσημο στη διαρκή πλέον διαμαρτυρία των εξεγερμένων Σύρων που συνεχίζουν μετρώντας θύματα.

Οι καταγγελίες για εκατοντάδες νεκρούς το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήρθαν να προστεθούν στην ομολογία του ΟΗΕ ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει τον αριθμό των θυμάτων που μετά από δέκα μήνες αιματοχυσίας φτάνουν επίσημα τους 5400. Όμως όλη την εβδομάδα πληροφορίες από το εσωτερικό της χώρας αυξάνουν τον αριθμό καθημερινά ενώ την Παρασκευή μόνο καταγγέλεται ότι στην πόλη Χομς, μετά από προσπάθειες ανακατάληψής της από τον συριακό στρατό, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι. Κανείς όμως δεν μοιάζει ικανός να επιβεβαιώσει τον αριθμό των θυμάτων.

Με την κατάσταση να δείχνει ανεξέλεγκτη, το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο αρνήθηκε την πρόταση της Ρωσίας να ξεκινήσει, με τη διαμεσολάβησή της, διαπραγματεύσεις με το καθεστώς Άσαντ. Ο επικεφαλής του συμβουλίου, Μπουρχάν Γκαλιούν απέρριψε όλες τις συνομιλίες ζητώντας να παραιτηθεί ο Μπασάρ Αλ Άσαντ. Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, που δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, δέχεται κριτική για την έλλειψη καθαρότητας όσον αφορά τις θέσεις του για την περίπτωση ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα. Παρά το γεγονός ότι ο προεδρός του Μουρχάν Γκαλιούν αρνείται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, πολλά μέλη του συμβουλίου έχουν εκφραστεί κατά καιρούς θετικά. Επίσης προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι σε αυτό υπερεκπροσωπούνται οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι ανεξάρτητοι υποστηρικτές τους, που κατέχουν το 60% των εδρών του, παρά τον δευτερεύοντα ρόλο που παίζουν στις διαμαρτυρίες στη χώρα.

Στον αντίποδα εμφανίζεται η Εθνική Επιτροπή για τη Δημοκρατική Αλλαγή που δημιουργήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου με πρόεδρο τον Χουσείν Αμπντέλ Αζίμ και συνένωσε 13 αριστερά κόμματα, σοσιαλιστές, μαρξιστές, μέλη της κουρδικής μειωνότητας και 3 κουρδικά κόμματα, άραβες εθνικιστές και νέους ακτιβιστές. Σε αυτή συμμετέχουν διαπρεπείς αντικαθεστωτικοί όπως ο Αρέφ Νταλιλά, ο Μισέλ Κιλό, ο Χαζέμ Ναχάρ.ο Χαιθάμ Μάνα και άλλοι. Οι περισσότεροι ζουν και δρουν στη Συρία. Αποτελείται από μια κεντρική επιτροπή 80 μελών, με το 25% να απαρτίζεται από νέους επαναστάτες. Η Επιτροπή καλέι σε ανατροπή του καθεστώτος θέτωντας ξεκάθαρα τρεις κόκκινες γραμμές: “Όχι στη βία, όχι στον θρησκευτικό διαχωρισμό και όχι στην ξένη επέμβαση”.

Ενάντια σε κάθε ξένη επέμβαση στη χώρα είναι και πολλές τοπικές δυνάμεις, κυρίως νέων, που έχουν αναπτυχθεί από τις πρώτες μέρες της εξέγερσης. Οι Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές διακυρήσσουν πως θα συνεχίσουν να αντιστέκονται με ειρηνικά μέσα στο καθεστώς. Ξεκαθαρίζουν επιπλέον πως “η στρατιωτικοποίηση της επανάστασης θα μειώσει τη λαϊκή στήριξη και συμμετοχή”. Στα ίδια πλαίσια κινείται και η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης που αποτελείται από τη συνένωση περισσότερων από 120 τοπικών επιτροπών και ήδη από την ιδρυτική δήλωση της καλεί σε μια ειρηνική επανάσταση. Ερωτηματικό παραμένει βέβαια (με το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο να μετατρέπεται από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία σε κύριο συνομιλητή, την αντιπολίτευση να παραμένει αδύναμη και κυρίως μετά από τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία) ποια μπορεί να είναι η επόμενη μέρα στη Συρία.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 5 Φερβουαρίου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: