Ελπιδοφόρα απεργία στην Πορτογαλία

Ενάντια στην εκμετάλλευση, γενική απεργία (photo by ALvaro Isidoro / Demotix)

 Σε γενική απεργία και διαδηλώσεις προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα της Πορτογαλίας την Πέμπτη, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης Κουέλιου. Στη Λισαβόνα το μετρό έκλεισε και τα βασικά πορθμεία λειτούργησαν με ελάχιστα δρομολόγια. Τα σχολεία, τα δικαστήρια, τα ταχυδρομεία, οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία, οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτούργησαν, τα νοσοκομεία λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας , ενώ ακόμα και η αποκομιδή σκουπιδιών έγινε μετ’ εμποδίων. Η απεργία δεν επηρέασε τα αεροδρόμια της χώρας. Είναι η πρώτη γενική απεργία για αυτή τη χρονιά και η δεύτερη που διοργανώνεται σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα ενώ στην Λισαβόνα διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν τόσο στο κάλεσμα των διοργανωτών της απεργίας όσο και των “αγανακτισμένων” των οποίων μάλιστα η διαδήλωση αντιμετωπίστηκε από την αστυνομία με τη χρήση βίας. Χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικράτησε, οι εικόνες αιμόφυρτων χτυπημένων διαδηλωτών, όπως και η φωτογραφία της φωτορεπόρτερ του Reuters που ξυλοκοπείται από αστυνομικό ενώ καλύπτει τα γεγονότα.

Την απεργία, στην οποία η συμμετοχή κρίνεται κατώτερη των προσδοκιών των διοργανωτών, κάλεσε το μεγαλύτερο συνδικάτο της Πορτογαλίας, η Γενική Συνομοσπονδία Πορτογάλων Εργαζομένων (CGTP), που αριθμεί 700.000 μέλη. Αυτή τη φορά η κινητοποίηση έγινε χωρίς τη στήριξη του δεύτερου μεγάλου συνδικάτου της χώρας, του UGT, που συνδέεται πολιτικά με τους σοσιαλιστές που έχουν ήδη στηρίξει το πακέτο διάσωσης και είχε συμμετάσχει στις δύο προηγούμενες γενικές απεργίες, τον Νοέμβρη του 2010 και 2011 αντίστοιχα. Χαρακτηριστικά αντίθετο, κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση εκφράζοντας φόβους ότι ο ιός των ελληνικών διαδηλώσεων θα εξαπλωθεί και στην Πορτογαλία.

Τα δύο συνδικάτα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στις κινήσεις τους απέναντι σε μια νέα εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθεί η δεξιά κυβέρνηση συνεργασίας της χώρας. Τη μεταρρύθμιση έχει αποδεχτεί το UGT ενώ αντίθετα το CGTP, εκ στόματος του νέου κομμουνιστή προέδρου του, την καταγγέλλει κάνοντας λόγο για ένα νόμο που οδηγεί τους εργαζόμενους στην εποχή της “φεουδαρχίας” με ρυθμίσεις όπως η απελευθέρωση ωραρίου και απολύσεων και η μείωση των ημερών άδειας.

Τα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί ώστε να είναι η Πορτογαλία η τρίτη χώρα μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία που θα εξασφάλιζε πακέτο βοήθειας ύψους 78 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ το Μάιο του 2011, περιλαμβάνουν την ιδιωτικοποίηση βιομηχανιών, τη μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα, τη μείωση των θέσεων εργασίας , την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού , την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος, της ιδιοκτησίας και του ΦΠΑ όπως και την μείωση των προνοιακών επιδομάτων. Όμως παρά τις κυβερνητικές εκκλήσεις σε υπομονή “για το καλό της χώρας”, η κοινωνία υποφέρει. Σύμφωνα με μαρτυρίες καθηγητών στα σχολεία αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των παιδιών που τρώνε στα δωρεάν σχολικά γεύματα, ενώ εμφανίζεται πλέον και το φαινόμενο να υπάρχουν παιδιά που δεν τρώνε πρωινό στο σπίτι. Σαν αποτέλεσμα της αύξησης του ΦΠΑ σε κάποια διατροφικά προϊόντα, εμφανίστηκε το φαινόμενο κάτοικοι της πρωτεύουσας να μετατρέπονται σε καλλιεργητές στα περίχωρα, ώστε να εξασφαλίζουν τροφή. Ταυτόχρονα η αύξηση του κόστους υπηρεσιών υγείας που επωμίζεται ο ασθενής προκαλεί ανησυχία για αύξηση του ποσοστού θνητότητας του πληθυσμού. Κι ενώ το κόστος ζωής αυξάνεται ο ελάχιστος μισθός βρίσκεται καθηλωμένος στα 432 ευρώ οδηγώντας στην εξαθλίωση. Σύμφωνα δε με τις τελευταίες μετρήσεις η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 14%. Η κεντροδεξιά πορτογαλική κυβέρνηση επαινείται παρ’ όλα από τους Ευρωπαίους ετέρους για τις επιδόσεις της στο “νοικοκύρεμα” της οικονομίας.

Παρά τους επαίνους, έχουν πολλαπλασιαστεί τελευταία οι φωνές που προβλέπουν την ανάγκη ενός νέου πακέτου διάσωσης που θα συνοδεύεται με επιπλέον μέτρα λιτότητα . Χαρακτηριστικά μέχρι και η Γκόλντμαν Ζακς αναφέρει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 50 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2014, την ίδια στιγμή που αναλυτές κάνουν λόγο και για την περίπτωση να υποστεί και η Πορτογαλία “κούρεμα” στα πρότυπα του ελληνικού.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Κατερίνα Σταυρούλα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: