Ληστεία στην Τράπεζα Ελλάδος: Το PSI κλείνει ΑΕΙ

“Καθίσταται σαφές ότι τα Πανεπιστήμια με τις σημερινές συνθήκες οδηγούνται στο αμέσως επόμενο διάστημα σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας και διοίκησής τους.” Η φράση αποτελεί την κατακλείδα της ανακοίνωσης της συνόδου των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως την Τρίτη υπό το βάρος της εξαφάνισης των αποθεματικών των ιδρυμάτων λόγω της εφαρμογής του PSI. Τα πανεπιστήμια της χώρας είναι ανάμεσα σε μια σειρά ιδρυμάτων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που τις τελευταίες μέρες καταγγέλλουν ότι είδαν τα αποθεματικά τους να “κουρεύονται” σε ποσοστά που αγγίζουν και ξεπερνούν το 70% χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι διοικήσεις τους.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το προεδρείο της συνόδου πρυτάνεων, 17 ανώτατα ιδρύματα είχαν συγκεντρωτικά 120 εκατομμύρια ευρώ, σε μορφή αποθεματικών στην τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία έγιναν αιφνιδιαστικά 33. Από την πλευρά τους τα ΤΕΙ διέθεταν 150 εκατομμύρια που έγινα 50. Αντίστοιχες καταγγελίες, για εκατομμύρια ευρώ αποθεματικών που έχουν “κουρευτεί”, έγιναν από μια σειρά νοσοκομείων της χώρας που αδυνατούν να καλύψουν μέχρι και τρέχουσες ανάγκες τους, τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, το ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων κ.α Ουσιαστικά “έκαναν φτερά από το ταμείο” χρήματα που χρησιμοποιούνταν για προμήθειες απαραίτητων υλικών, για λειτουργικές δαπάνες, για μισθοδοσίες αλλά ακόμα και για την κάλυψη ανελαστικών δαπανών.

Η διαχείριση των αποθεματικών των ΝΠΔΔ έχει περάσει στη δικαιοδοσία της Τράπεζας της Ελλάδος με νόμο του 1997, επί πρωθυπουργίας Σημίτη και με Υπουργό Οικονομίας τον Γιάννο Παπαντωνίου και Πρόεδρο της ΤτΕ τον Λουκά Παπαδήμο. Ο νόμος επιβάλλει την συγκέντρωση των διαθέσιμων κεφαλαίων όλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των ασφαλιστικών φορέων στην τράπεζα της Ελλάδας, σε έναν λογαριασμό δεξαμενή που αποτελεί το Κοινό Κεφάλαιο και επενδύεται άμεσα από την ΤτΕ αποκλειστικά σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. Τα κεφάλαια αυτά, περιουσία του ελληνικού λαού και διαθέσιμα για τις ανάγκες τους στα ιδρύματα από τον προϋπολογισμό, διαχειρίζεται εν λευκό η ΤτΕ χωρίς να προβλέπεται οποιουδήποτε είδους συναίνεση για τις επενδύσεις της από τους ενδιαφερόμενους. Δόθηκε έτσι η δυνατότητα σε έναν ανεξέλεγκτο οικονομικό οργανισμό να χρησιμοποιεί χρήματα του προϋπολογισμού ως «ζεστό χρήμα» για την ανακύκλωση του δημόσιου χρέους. Και ως αποτέλεσμα της ληστρικής συμφωνίας του PSI, στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης βρίσκονται αυτή τη στιγμή μια σειρά από ιδρύματα που αποτελούν τον ουσιαστικό κοινωνικό πλούτο των εργαζομένων.

Δημοσιεύεται στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Κατερίνα Σταυρούλα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: