Κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία

Με εκβιασμούς επιχειρεί η κυβέρνηση της Ιρλανδίας να πείσει τους πολίτες να ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα της 31ης Μαΐου, όταν θα τεθεί στην κρίση τους το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, βάσει του οποίου απαγορεύονται στο εξής οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί.

Μετά την αποτυχία της κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του κεντροδεξιού Φίνε Γκέιλ και των Εργατικών να πείσουν τους ιρλανδούς πολίτες να πληρώσουν χαράτσι στην ακίνητη περιουσία τους, ο πρωθυπουργός Έντα Κένι βρίσκεται αντιμέτωπος με το κρίσιμο δημοψήφισμα για την επικύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου. Μια πρόκληση καθόλου εύκολη, δεδομένου ότι οι πολιτικές λιτότητας που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση συνεργασίας έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους πολίτες της χώρας και επιπλέον δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα. Το αντίθετο μάλιστα, η Ιρλανδία παραμένει σε ύφεση και βέβαια υπό την προστασία της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Τα πρώτα γκάλοπ που ήρθαν στη δημοσιότητα έδειξαν πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας παραμένει αβέβαιο. Αποτελέσματα ερευνών που δημοσίευσαν οι Ιρλανδέζικοι Τάιμς δείχνουν πως οι ψηφοφόροι παραμένουν αναποφάσιστοι, με περίπου το 40% των ερωτηθέντων να μη δηλώνει την ψήφο του, ακόμα κι αν το Ναι έχει μικρό προβάδισμα έναντι του Όχι. Οι Ιρλανδοί, που έχουν το δικαίωμα μέσω δημοψηφισμάτων να εγκρίνουν τις ευρωπαϊκές συμφωνίες, έχουν ήδη ιστορία στο να απορρίπτουν τις ευρωπαϊκές προτάσεις. Τα δύο τελευταία δημοψηφίσματα είχαν αρνητικό αποτέλεσμα για την ΕΕ με αποτέλεσμα να καταφέρουν τελικά τροποποιήσεις.

Αυτή τη φορά, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο, η κυβέρνηση συνεργασία καλεί τους Ιρλανδούς να πουν το Ναι. Και για την επίτευξη αυτού του στόχου δεν έλειψαν  και εκβιαστικές δηλώσει κυβερνητικών στελεχών. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα ο υπουργός οικονομίας Μάικλ Νούναν που προειδοποίησε πως απόρριψη του συμφώνου θα σημάνει ακόμα πιο σκληρές περικοπές στον προϋπολογισμό την επόμενη χρονιά. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση όσων διαφωνούν με τη συνθήκη, που κατηγόρησαν τον υπουργό πως εκβιάζει τους ψηφοφόρους. Κι ενώ ο υπουργός είχε την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού Έντα Κένι τα δύο κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας έχουν ήδη ξεκινήσει την προώθηση του Ναι. Ειδικά οι εργατικοί επικεντρώνουν την καμπάνια τους στην υποτιθέμενη σταθερότητα του ευρωπαϊκού νομίσματος που υποστηρίζουν πως εδραιώνεται με το δημοσιονομικό σύμφωνο. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του επικεφαλής τους, Ίμον Γκίλμορ, ο καθένας καταλαβαίνει πως η σταθερότητα του ευρώ μπορεί να “παίξει θετικό ρόλο στις επενδύσεις και την εργασία”.

Η θετική ψήφος στο δημοψήφισμα είναι “απαραίτητο στοιχείο” της ατζέντας για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και την δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ιρλανδία και την Ευρώπη σύμφωνα και με τον επικεφαλής του κεντροδεξιού Φιάνα Φέιλ, Μάικλ Μάρτιν. Το κόμμα, που έχασε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση από το Φίνε Γκέιλ λόγω της πολιτικής του απέναντι στην οικονομική κρίση που έφερε την Ιρλανδία στην μέγγενη του ΔΝΤ, εγκαινίασε αυτή την εβδομάδα την καμπάνια του υπέρ του Ναι δηλώνοντας πως αν και η κυβέρνηση είναι “πολύ δειλή” στην προσέγγισή της κατά τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, το Φιάνα Φέιλ θα συστρατευθεί μαζί της υπέρ της συνθήκης. “Για να ορθοποδήσει η Ιρλανδία χρειαζόμαστε την υποστήριξη της Ευρώπης . Χρειαζόμαστε βοήθεια για την χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών τα επόμενα χρόνια αλλά επίσης και να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη”, δήλωσε ο κος Μάρτιν.

Στην άλλη όχθη, με σύνθημα το Όχι στη φορολογία στην κατοικία και το νερό, ξεκίνησε την καμπάνια της υπέρ του Όχι η Ενωμένη Αριστερή Συμμαχία, σημειώνοντας πως σε περίπτωση επικύρωσης της συνθήκης ο λαός θα οδηγηθεί σε αυξημένες τιμές νερού, φόρους ιδιοκτησίας και επιπλέον λιτότητα. Ο σοσιαλιστής Τζο Χίγκινς κάλεσε τους ψηφοφόρους να “εκτοξεύσουν ένα πύραυλο ενάντια στα κυβερνητικά κάστρα” λέγοντας πως δεν μπορούν να υπομείνουν κι άλλη λιτότητα και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί τον φόβο σαν επιχείρημα. Η φορολογία στο νερό και την κατοικία συνέχισε “συνδέονται οργανικά με τις πολιτικές λιτότητας” και το δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ “θεσμοθετεί τις πολιτικές λιτότητας και επομένως θα σημάνει τεράστια αύξηση σε αυτούς τους φόρους μεταξύ άλλων δεινών και περικοπών”. Από την πλευρά του ο βουλευτής της οργάνωσης Άνθρωποι πάνω από τα κέρδη Ρίτσαρντ Μπάρετ συμπλήρωσε πως “με οικονομικά παραμύθια η κυβέρνηση” προσπαθεί να “περάσει για θετική μια καταστροφική κατάσταση που επιδεινώνεται ακριβώς σαν αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που η συνθήκη θέλει να θεσμοποιήσει”. Ταυτόχρονα προειδοποίησε τους Ιρλανδούς ψηφοφόρους πως ένα Ναι στο δημοψήφισμα θα σημάνει δισεκατομμύρια περικοπών που θα ξεκινήσουν από το 2015.

Αντίστοιχη θέση υπέρ του Όχι έχει πάρει και το Σιν Φέιν , με τον Τζέρυ Άνταμς να δηλώνει ότι οι υποστηρικτές του δημοσιονομικού συμφώνου είναι “Θατσερικοί δεξιοί με συντηρητικές ιδεολογικές θέσεις”. Ο Άνταμς έχει ξεκαθαρίσει πως η πραγματική επιλογή είναι μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης και συμπλήρωσε πως αν η Ιρλανδία αποδεχτεί τη συνθήκη αυτό θα σημάνει την παραχώρηση της εξουσίας σε “μη εκλεγμένους γραφειοκράτες της Κομισιόν”.

Εν τω μεταξύ στη μάχη του δημοψηφίσματος έχουν μπει και τα συνδικάτα, με τρία από αυτά ήδη να στηρίζουν το Όχι. Το σωματείο τεχνικών μηχανικών και ηλεκτρολόγων (ΤΕΕU) κάλεσε τα μέλη του να καταψηφίσουν το δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ λέγοντας πως δεν υπάρχει σε αυτό τίποτα υπέρ των εργαζομένων. “Δεν πήραμε αυτή την απόφαση ελαφρά τη καρδία. Γίνεται όλο και πιο προφανές ότι η λιτότητα δεν αποδίδει. Η δεξιά ατζέντα της Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να έχει νόημα στη Γερμανία, αλλά αποτελεί θανατική καταδίκη για την οικονομία μας και τον λαό της Ιρλανδίας” δήλωσε ο γραμματέας του σωματείου Έμον Ντεβόι, “οι αντιδράσεις ενάντια στη λιτότητα δεν περιορίζονται πια σε μικρές περιφερειακές οικονομίες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία. Ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών δείχνει ότι οι πολίτες σε μεγάλες οικονομίες του πυρήνα της Ευρώπης όλο και περισσότερο αντιτίθενται σε αυτή την πολιτική”. Το ΤΕΕU είναι το τρίτο μεγαλύτερο συνδικάτο τεχνιτών της χώρας και έχει 40.000 μέλη. Σε καμία περίπτωση “δεν μπορούμε να εντάξουμε τους δρακόντειους όρους του συμφώνου σταθερότητας στο Σύνταγμά μας, αυτό θα καταδίκαζε τις εργατικές οικογένειες της Ιρλανδίας σε δεκαετίες υποτέλειας στις τράπεζες” συμπλήρωσε ο κος Ντεβόι..

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Σάββατο 5 Μαΐου

Κατερίνα Σταυρούλα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: