Σοσιαλ… δεξιά η κυβέρνηση Ολάντ

«Μαθητές» του Στρος Καν και πρόσωπα δημοφιλή στους συντηρητικούς, μέλη του κυβερνητικού σχήματος

Μετά την αλλαγή στο τιμόνι της χώρας με τους Γάλλους σοσιαλιστές νικητές των εκλογών και τον Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία, ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης που αποτέλεσε το επόμενο βήμα του νεοεκλεγέντος προέδρου, χαρακτηρίστηκε από εκπλήξεις στην επιλογή προσώπων αλλά όχι και στους πολιτικούς συμβολισμούς και από μια πρώτη προσπάθεια να “δείξει χαρακτήρα” βασιζόμενος στις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Τη μεγαλύτερη έκπληξη του νέου κυβερνητικού σχήματος αποτέλεσε η επιλογή πρωθυπουργού, με τον μετριοπαθή στενό συνεργάτη του προέδρου Ζαν Μαρκ Ερό να καταλαμβάνει τελικά τη θέση. Η επιλογή του Ολάντ άφησε εκτός υπουργικού συμβουλίου τη Μαρτίν Ομπρί, γεννική γραμματέα των Σοσιαλιστών , δημάρχου της Λιλ και πρώην υπουργού απασχόλησης επί κυβερνήσεως Ζοσπέν, που έβαλε την υπογραφή της στην είσοδο του 35ώρου στην γαλλική εργατική νομοθεσία. Μαζί έφερε και αντιδράσεις στο εσωτερικό τον σοσιαλιστών που όμως φαίνεται πως προς το παρόν καλύπτονται από την ανάγκη συσπείρωσης ενόψει προεκλογικού αγώνα για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Η ίδια η Ομπρί αρνήθηκε να αναλάβει υπουργική θέση αλλά έσπευσε να επιβεβαιώσει τη στήριξή της στον νέο πρόεδρο δηλώνοντας πως θα είναι η πρώτη του σύμμαχος.

Η θέση του υπουργού Εξωτερικών δόθηκε στον Λοράν Φαμπιούς, πρώην πρωθυπουργό της κυβέρνησης Ζοσπέν που έχει συχνά διαφωνήσει με τον Ολάντ και ήταν ένας από τους υποστηρικτές του “Όχι” στο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα το 2005. Ο Φαμπιούς έσπευσε να δηλώσει “βαθιά Ευρωπαίος, αλλά υπέρμαχος μιας διαφορετικής Ευρώπης” κάνοντας λόγο για προτεραιότητα στη στροφή της Ευρώπης προς την εργασία. Μαζί του και ο Μπερνάρ Καζενέβ, υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων, επίσης υποστηρικτής του “Όχι” στο δημοψήφισμα του 2005.

Επικεφαλής του “δύσκολου” υπουργείου Οικονομικών ο Πιέρ Μοσκοβιτσί, 54 ετών, που έσπευσε με τη δήλωσή του για το πρόβλημα του δημόσιου χρέους το οποίο και χαρακτήρισε “εχθρό για τη Γαλλία” να καταγράψει τις προθέσεις του αλλά και να επιβεβαιώσει τη “μαθητεία” του στο πλευρό του Ντομινίκ Στρος Καν. Ο 60χρονος Μισέλ Σαπέν ήταν η επιλογή για το υπουργείο Εργασίας ενώ στο υπουργείο Βιομηχανίας τοποθετήθηκε ο 49χρονος Αρνό Μοντεμπούρ, της αριστερής τάσης του Σοσιαλιστικού κόμματος, που υποσχέθηκε πως θα είναι ο υπουργός που θα “επανακτήσει τις χαμένες θέσεις εργασίας”, σε μια Γαλλία που τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν χαθεί 750.000 βιομηχανικές θέσεις εργασίας και έχουν κλείσει 900 εργοστάσια. Στο υπουργείο εσωτερικών τοποθετήθηκε ο Μανουέλ Βαλς, δημοφιλής στους συντηρητικούς και έχοντας ήδη κερδίσει τον τίτλο του “κύριος νόμος και τάξη των Σοσιαλιστών”. Ο Βαλς είναι και η απάντηση Ολάντ στο θέμα της ασφάλειας που ήταν ένα από τα κεντρικά των εκλογών και μονοπώλησε την ατζέντα τόσο του Σαρκοζί όσο και της Λεπέν.

Από 17 άνδρες και 17 γυναίκες στις θέσεις 18 υπουργών και 16 υφυπουργών αποτελείται συνολικά και για πρώτη φορά το υπουργικό συμβούλιο της νέας γαλλικής κυβέρνησης με το θέμα της ισότητας και ειδικά μεταξύ των φύλων να αναδεικνύεται από τους σχολιαστές του γαλλικού τύπου και τον Ολάντ να προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ προεκλογικών δεσμεύσεων και παιχνιδιού εντυπώσεων. Ήδη η επιλογή τους προέδρου και του πρωθυπουργού να φωτογραφηθούν ειδικά με τις γυναίκες μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μετατρέποντας έτσι την εικόνα σε μήνυμα, έχει προκαλέσει σχόλια περί “εργαλειοποίησης” του θέματος της ισότητας παρά το γεγονός ότι ο Ολάντ, τηρώντας τις δεσμεύσεις του δημιούργησε υπουργείο Δικαιωμάτων της γυναίκας με υπουργό την μόλις 34 ετών Ναζά Βαλό Μπελκασέμ, στην οποία έχει επίσης εμπιστευθεί τη θέση εκπροσώπου τύπου της κυβέρνησης. Η πρώτη κριτική παρ’ όλα αυτά γίνεται ουσιαστικά για τις θέσεις που κατέλαβαν οι γυναίκες του κυβερνητικού σχήματος. Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων της γυναίκας η επιλογή των αξιωμάτων αποτελεί για άλλη μια φορά αναπαραγωγή των στερεοτύπων, μιας και “αναπαράγει ένα συγκεκριμένο σχήμα” , αυτό της γυναίκας υπουργού που ασχολείται με την καθημερινότητα, την οικογένεια ή τους ηλικιωμένους.

Σε μια πρώτη προσπάθεια να διαφοροποιηθεί άμεσα από την κυβέρνηση Σαρκοζί, η νέα κυβέρνηση Ολάντ έσπευσε το απόγευμα της Πέμπτης να ψηφίσει σαν πρώτο μέτρο τη μείωση κατά 30% των μισθών όλων των μελών της. Έτσι από 21.194 ευρώ μηνιαίως ο νέος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός θα λαμβάνουν πλέον 14.836 ευρώ, αναδεικνύοντας εμμέσως τις θυσίες που πρέπει να γίνουν σε μια εποχή λιτότητας αλλά και προσπαθώντας να επιβεβαιώσουν τη διαφορά του νέου σχήματος από τον προκάτοχο της προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, που είχε σαν πρώτη του κίνηση επιλέξει να αυξήσει τις προεδρικές απολαβές. Στην κίνηση έσπευσαν να απαντήσουν οι Συντηρητικοί κάνοντας λόγο για ένα πολυπληθές και κοστοβόρο υπουργικό συμβούλιο.

Σε συνέχεια των συμβολισμών η κυβέρνηση υπέγραψε έναν “χάρτη δεοντολογίας” και καλής συμπεριφοράς πέντε σημείων. Έτσι μεταξύ των άλλων οι υπουργοί καλούνται να παραδώσουν σε τρίτο πρόσωπο τη διαχείριση της περιουσίας τους, να αποδίδουν στο κράτος κάθε δώρο αξίας μεγαλύτερης των 150 ευρώ και να αρνούνται ιδιωτικές προσκλήσεις ενώ ο “χάρτης” ρυθμίζει μέχρι και τα μέσα μεταφοράς που θα χρησιμοποιούν, δίνοντας προτεραιότητα στη χρήση τραίνου έναντι του αεροπλάνου. Σε μια προσπάθεια να διαχωριστεί από σκάνδαλα που αμαύρωσαν την εικόνα της κυβέρνησης Σαρκοζί, από τα ταξίδια υπουργού με το ιδιωτικό τζετ του Τυνήσιου δικτάτορα Μπεν Αλί μέχρι τα πούρα υπουργού που πληρωνόταν από τον προϋπολογισμό του υπουργικού συμβουλίου, η κίνηση Ολάντ στοχεύει επιπλέον στο να σχηματίσει μια εικόνα των μελών της κυβέρνησης ως κρατικών λειτουργών στην υπηρεσία του πολίτη.

Αφήνοντας κατά μέρος τις πρώτες κινήσεις Ολάντ, που κινούνται στα πλαίσια του συμβολισμού, η Γαλλία βρίσκεται σε αναμονή της πολιτικής που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση που ακόμα και σε επίπεδο εξαγγελιών δεν δείχνει ουσιαστικά να μετακινείται από την τροχειά λιτότητας στην οποία, ακολουθώντας τις οδηγίες των αγορών, κινείται σταθερά ολόκληρη η Ευρώπη.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Κατερίνα Σταυρούλα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: