Λιτότητα και ανάπτυξη το μενού του G-8

 «H σταθεροποίηση των προϋπολογισμών και η ανάπτυξη είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ μετά τις συνομιλίες της με τον Ολάντ, θέση που εκφράζεται ανεξαρτήτως των επί μέρους αντιθέσεων του γαλλογερμανικού άξονα, τα αντιλαϊκά σχέδια που επεξεργάζονται από κοινού στο έδαφος της κρίσης οι ηγεσίες των 8 ισχυρότερων χωρών του πλανήτη.

Αν κάτι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τη σύνοδο των G-8 που πραγματοποιήθηκε αυτή τη χρονιά διατηρώντας χαμηλούς τόνους στο Καμπ Ντέιβιντ, την εξοχική κατοικία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ήταν η ύπαρξη ενός μάλλον “απρόσκλητου” επισκέπτη. Γιατί στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρωσίας βρέθηκε η Ελλάδα αφού όπως ήταν αναμενόμενο η συζήτηση για την συνεχιζόμενη κρίση της Ευρωζώνης αποτέλεσε κεντρικό θέμα της συνάντησης των ηγετών. Αλλά η συνάντηση αποτέλεσε και την πρώτη εμφάνιση του Φρανσουά Ολάντ, του νεοεκλεγμένου Γάλλου προέδρου στο στρογγυλό τραπέζι που φιλοξένησε τους οκτώ ηγέτες, με τις ισορροπίες να επανακαθορίζονται, έστω και αναιμικά.

Στη δημόσια εναρκτήρια ομιλία της συνόδου ο Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι οι ηγέτες των G-8 θα επικέντρωναν τις συνομιλίες τους στο να εμποδίσουν την διάλυση της Ευρωζώνης και ιδιαιτέρως την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. “Όλοι μας είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στο να βεβαιώσουμε ότι η ανάπτυξη, η σταθερότητα και η δημοσιονομική σταθεροποίηση θα αποτελέσουν μέρος ενός συνολικού πακέτου” συνέχισε ο Ομπάμα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να εκφράζουν τη συμφωνία τους, γνέφοντας συγκαταβατικά.

Η τελική ανακοίνωση των ηγετών ήταν και χαρακτηριστική της συζήτησης που προηγήθηκε: “Χαιρετίζουμε την συνεχιζόμενη συζήτηση στην Ευρώπη για το πως να παραχθεί ανάπτυξη, ενώ διατηρείται η σταθερή δέσμευση πως εφαρμογή της δημοσιονομικής σταθερότητας” κατέληγε και είχε περιθώριο ώστε να χωρέσουν όλοι. Έτσι στο κλίμα ήταν η δήλωση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι που εκτίμησε πως δεν θα μπορούσε να είναι “ικανοποιημένος περιμένοντας πότε οι δομικές μεταρρυθμίσεις και η μείωση των ελλειμμάτων θα παράξουν ανάπτυξη”. Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ομιλία του στο Σικάγο την επομένη, δήλωνε σε δραματικούς τόνους πως “πρέπει τώρα να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Έλληνες: υπάρχει επιλογή – μπορείτε είτε να ψηφίσετε την παραμονή σας στο ευρώ, μαζί με όλες τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει, ή αν ψηφίσετε διαφορετικά ουσιαστικά ψηφίζετε την έξοδό σας” συμπληρώνοντας το φάσμα πολυγλωσσίας των ηγετών.

Αλλά το ουσιώδες της τελικής ανακοίνωσης ήταν ότι κατάφερε να συμπεριλάβει τους δύο κεντρικούς και εμφανιζόμενους ως “αντίπαλους” πυλώνες της ευρωζώνης. Τη Γαλλία του Φρανσουά Ολάντ που ταξιδεύοντας στις ΗΠΑ σαν νικητής των εκλογών στόχευε στο να εμφανίσει την ισχυρή του προσήλωση στις προεκλογικές του δεσμεύσεις και την Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ. Ο Φ. Ολάντ, αφού συνάντησε τον Μπαράκ Ομπάμα πριν τη σύνοδο βιάστηκε να δηλώσει, ικανοποιημένος που πραγματοποιήθηκε ο στόχος της προώθησης της λύσης “ανάπτυξη», πως θεωρεί “πως έχει ήδη τιμήσει την εντολή που του έδωσε ο γαλλικός λαός”.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, που επίσης συνάντησε προσωπικά τον Ομπάμα στο Καμπ Ντέιβιντ το βράδυ του Σαββάτου, δεν επέμενε στη διαφοροποίηση μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου. “Το μήνυμα που είναι απαραίτητο να παραμείνει ξεκάθαρο είναι πως η σταθεροποίηση των προϋπολογισμών και η ανάπτυξη είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος” δήλωσε και συνέχισε λέγοντας πως οι επικεφαλής της ΕΕ και των G-8 “βρέθηκαν απολύτως σύμφωνοι λέγοντας πως χρειάζονται δύο πράγματα: η δημοσιονομική πειθαρχία (…) ταυτόχρονα με τις προσπάθειες για ανάπτυξη”. Και η συζήτηση για την οικονομία έκλεισε ουσιαστικά όπως άνοιξε, δηλαδή με τη δήλωση του οικοδεσπότη Μπαράκ Ομπάμα πως “όλοι οι συμμετέχοντες είναι σύμφωνοι σήμερα, η ανάπτυξη και η εργασία πρέπει να είναι οι απόλυτες προτεραιότητές μας” η οποία βέβαια συμπληρώθηκε με την είσοδο στο κάδρο των απαραίτητων οικονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων.

Πέρα όμως από την Ευρωζώνη στο τραπέζι των G-8 η συζήτηση περιέλαβε ολόκληρο τον πλανήτη. Από το ζήτημα του Ιράν όπου όλοι συμφωνήσαν δια στόματος Ομπάμα πως η χώρα “έχει το δικαίωμα για την ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας” αλλά δεν πείθονται λόγω των “συνεχιζόμενων παραβιάσεων διεθνών νόμων” και “της ανικανότητάς του Ιράν μέχρι τώρα να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι δεν χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια για την κατασκευή όπλων” μέχρι τη Συρία όπου όλοι δήλωσαν “ότι μία ειρηνική λύση και μια πολιτική μετάβαση στη Συρία είναι προτιμότερη” ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη βία και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών παράλληλα με τη στήριξή τους στο σχέδιο Ανάν.

Θέση πήραν και για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας όπου συμφώνησαν πως “παραβιάζει τις διεθνείς της υποχρεώσεις” ενώ “υπάρχει ο δρόμος για να συναντήσει την διεθνή κοινότητα αλλά αυτός ο στόχος δεν θα επιτευχθεί αν συνεχίσουν με τις προκλητικές ενέργειες των τελευταίων μηνών”. Ταυτόχρονα δήλωσαν τη στήριξή τους στην πολιτική μετάβαση που πραγματοποιείται στη Μπούρμα με το άνοιγμα εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών με τη χώρα, ενώ έκαναν ειδική μνεία στο ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών σε ηγετικές θέσεις, κυρίως δε όταν αυτές ασχολούνται με θέματα “ειρήνης και ασφάλειας”, όπου κρίνονται πολύτιμες.

Δεν έλειψε για άλλη μια φορά η δέσμευση των ηγετών στη δημιουργία μιας πρωτοβουλίας “διατροφικής ασφάλειας” με τον Μπαράκ Ομπάμα να κάνει λόγο για μιας πρωτοβουλίας που θα επιτύχει “σταθερή και αποκλειστική αγροτική ανάπτυξη με στόχο την έξοδο πάνω από 50 εκατομμυρίων ανθρώπων από τη φτώχεια μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια”. Μια πρωτοβουλία που ουσιαστικά καλεί εταιρίες όπως η Μονσάντο και η Γιουνιλέβερ να συμμετέχουν στην προσπάθεια. Οι στόχοι της συνόδου έγιναν έτσι για άλλη μια φορά ξεκάθαροι.

Δημοσεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Κατερίνα Σταυρούλα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: