Ανθρακωρύχοι: Απεργία διαρκείας στην Ισπανία

Καθώς η «μαύρη πορεία» (marcha negra) μπαίνει στο Ariño (Teruel)

Στις 25 Μάη ξεκίνησε η απεργία διαρκείας των ισπανών ανθρακωρύχων ενάντια στην αθέτηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης Ραχόι και συνεχίζεται δυναμικά μέχρι σήμερα. Οι 4000 εργαζόμενοι στα ανθρακωρυχεία της χώρας αντιδρούν στην αθέτηση της συμφωνίας που τα συνδικάτα τους είχαν ήδη υπογράψει με την ισπανική κυβέρνηση. Μιας συμφωνίας που προέβλεπε τη συνέχιση των επιδοτήσεων στην βιομηχανία εξόρυξης άνθρακα και τη στήριξη των θέσεων εργασίας τους, μετά και από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλει την εξάλειψη του καθεστώτος των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων προς επιχειρήσεις εξόρυξης άνθρακα μέχρι το 2018 με αποτέλεσμα τα ανθρακορυχεία να βρίσκονται εξαρτημένα από τις ήδη πενιχρές κρατικές επιδοτήσεις που στην Ισπανία της κρίσης δεν είναι αρκετές.

Η απάντηση των εργαζόμενων ανθρακωρύχων ήρθε άμεσα με την προκήρυξη απεργίας διαρκείας που όμως δεν έμεινε κλεισμένη στους χώρους των ανθρακορυχείων. Συνοδεύτηκε από δυναμικές πορείες στις πόλεις, ανάμεσα στα άλλα και των περιοχών της Αστούριας, της Τερουέλ, της Παλένσια και της Λεόν που πρωταγωνιστούν στις κινητοποιήσεις, συνεχή και απροειδοποίητα κλεισίματα αυτοκινητοδρόμων και γραμμών τραίνου με στόχο το μπλοκάρισμα της διακίνησης προϊόντων και πολλές μάχες με την αστυνομία η οποία στην προσπάθεια καταστολής των κινητοποιήσεων χρησιμοποίησε κάθε μέσο που είχε στη διάθεσή της. Οι εικόνες των απεργών ανθρακωρύχων που κλείνουν μεγάλους αυτοκινητοδρόμους καίγοντας λάστιχα ή απαντούν στην αστυνομική καταστολή με αυτοσχέδιες ρουκέτες κάνουν πια το γύρω του κόσμου.

Ο τομέας της εξόρυξης άνθρακα οδηγείται σταδιακά στην παρακμή και την εξαφάνιση στην Ισπανία, με τις θέσεις εργασίας να έχουν μειωθεί από 45.000 σε 4000 τα τελευταία χρόνια και τον προϋπολογισμό λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι να μειώνει το κονδύλι που προοριζόταν για την βιομηχανία εξόρυξης άνθρακα από 703 σε μόνο 253 εκατομμύρια. Χαρακτηριστικά το ποσό που θα κάλυπτε τις επενδύσεις στην ασφάλεια των εργαζομένων, από τα 12 εκατομμύρια πρόβλεψης του αρχικού σχεδίου, ουσιαστικά εκμηδενίστηκε.

Οι ισπανοί ανθρακωρύχοι έχουν ιστορία στους εργατικούς αγώνες. Η πρώτη επιτυχημένη απεργία τους έγινε ενάντια στις αποφάσεις του δικτάτορα Φράνκο τον Ιούλιο του 1962, ενώ είναι ακόμα νωπές οι μνήμες των μεγάλων απεργιών του 1991. Πιάνοντας το νήμα της ιστορίας τους πραγματοποιούν κι αυτή τη φορά τη συμβολική “μαύρη πορεία”. Διακόσιοι απεργοί ανθρακωρύχοι ξεκίνησαν από τους τόπους εργασίας τους στη Λεόν, την Αστούριας και αλλού για να διασχίσουν με τα πόδια την Ισπανία και να καταλήξουν στις 11 Ιουλίου στη Μαδρίτη, τη μέρα που ο Μαριάνο Ραχόι θα εμφανιστεί στο Κονγκρέσο της χώρας για να εξηγήσει οικονομικό του σχέδιο, που διασώζει με εκατομμύρια τις τράπεζες ενώ ταυτόχρονα στέλνει χιλιάδες εργατικές οικογένειες στον εφιάλτη της ανεργίας.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 1η Ιουλίου 2012

Κατερίνα Σταυρούλα

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: