Περισκόπιο, Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Διαδηλωτές κρατούν πλακάτ που γράφουν «Επιστρέψτε τα παιδιά» έξω από το δικαστήριο όπου δικάζεται ο πρώην δικτάτορας της χώρας. AP Photo/Natacha Pisarenko

Το δικαστήριο αποφάσισε “να καταδικάσει τον απόστρατο στρατηγό Χόρχε Βιντέλα σε κάθειρξη 50 ετών (…) και τον απόστρατο στρατηγό Ρεϊνάλντο Μπινιόντε σε 15 χρόνια”. Οι δύο δικτάτορες της Αργεντινής κρίθηκαν ένοχοι για τη συστηματική “απαγωγή, κράτηση και απόκρυψη” περισσότερων των 400 παιδιών πολιτικών κρατουμένων, όσο αυτοί ήταν κλεισμένοι σε φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μια μικρή δικαίωση για τις Μητέρες της Πλατείας του Μάη, στις οποίες οφείλεται η ανακάλυψη της ταυτότητας 105 παιδιών που είχαν δoθεί σε στρατιωτικούς φίλους της χούντας, και για τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Λιβύη: Οι εκλογές τους έλειπαν…

Να ψηφίσουν κλήθηκαν το Σάββατο οι 2.865.937 ψηφοφόροι, που εγγράφηκαν στους εκλογικού καταλόγους της Λιβύης μεταξύ 1ης και 21ης Μάη, για την εκλογή των 120 μελών της Εθνικής Συνέλευσης, που μαζί με τους 80 υποψήφιους κομματικών λιστών θα ορίσουν τον επόμενο πρωθυπουργό και υπουργικό συμβούλιο. Στόχος της κυβέρνησης που θα δημιουργηθεί να αντιμετωπίσει τα “τρέχοντα ζητήματα” της χώρας αλλά και να επιβλέψει τη διαδικασία εκπόνησης νέου συντάγματος. Στις εκλογές δεν δικαιούνται να πάρουν μέρος πρόσωπα που είχαν οποιαδήποτε σύνδεση με το καθεστώς Καντάφι όπως και ηγετικά στελέxη του Εθνικού Μεταβατικoύ Συμβουλίου. Όμως η κατεστραμμένη χώρα παραμένει στο έλεος της βίας των πολλών διαφορετικών ένοπλων ομάδων που λυμαίνονται ολόκληρες περιοχές της και που έχοντας αυτοαναγορευτεί στη “μαγία της ανατροπής Καντάφι” δηλώνουν απογοητευμένοι από τον εκλογικό νόμο και προχωρούν σε καταστροφές γραφείων εκλογικών επιτροπών. Το αποτέλεσμα των εκλογών φέρνει στο προσκήνιο το Κόμμα Δικαιοσύνης και Οικοδόμησης των Αδελφών Μουσουλμάνων και τη Συμμαχία Εθνικών Δυνάμεων που παρουσιάζεται σαν το κοσμικό ανάχωμα. Η επόμενη μέρα βέβαια θα συνεχίσει να ξημερώνει σε ένα διαλυμένο κράτος.

Ιαπωνία: Ευθύνες για τη Φουκουσίμα

Διαμαρτυρία έξω από την πύλη του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα τη μέρα που είχε προγραμματιστεί η επαναλειτουργία του. Koji Sasahara – EUROKINISSI

Σε ανθρώπινο λάθος αποδίδει με πόρισμά της επιτροπή του ιαπωνικού κοινοβουλίου την καταστροφή στον πυρινικό σταθμό της Φουκουσίμα. “Είναι σαφές ότι το δυστύχημα αυτό είναι μια καταστροφή που προκάλεσε ο άνθρωπος. Οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση, οι ρυθμιστικές αρχές και η εταιρία Tokyo Electric Power (Tepco) δεν εκπλήρωσαν το καθήκον τους να προστατεύσουν τη ζωή των ανθρώπων και την κοινωνία”. Οι υπεύθυνοι απέτυχαν να ικανοποιήσουν “τις βασικότερες αρχές ασφαλείας” και “πρόδωσαν το δικαίωμα του λαού για ασφάλεια από τα πυρηνικά ατυχήματα” συνεχίζει το πόρισμα. Οι επιστήμονες τις επιτροπής ξεκαθάρισαν πως το εργοστάσιο της Φουκουσίμα ήταν μια καταστροφή που ήταν αναμενόμενο να συμβεί αργά ή γρήγορα ανεξάρτητα από τον σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε. Το πόρισμα δημοσιοποιήθηκε τη μέρα της επαναλειτουργίας του εργοστασίου που σημαδεύτηκε από διαδηλώσεις χιλιάδων Ιαπώνων, τόσο στη Φουκουσίμα όσο και στο Τόκυο, ενάντια στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

ΗΠΑ: Σταθερή η ανεργία

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τα οποία η κατάσταση στην ανεργία της χώρας παραμένει στάσιμη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με 12,7 εκατομμύρια ανέργους και μόνο 80.000 νέες θέσεις εργασίας να έχουν δημιουργηθεί, είναι ο νέος πονοκέφαλος για τον Μπαράκ Ομπάμα. Τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας τονίζουν επιπλέον πως ο αριθμός των εργαζομένων που παραμένουν μερικής απασχόλησης ενώ αναζητούν μόνιμη και πλήρους απασχόλησης εργασία αυξήθηκε λίγο, στο 14,9%. Περίπου το 1/3 των θέσεων της εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο ήταν θέσεις μερικής απασχόλησης. Η ανεργία των αφροαμερικανών αυξήθηκε στο 14,4% ενώ αυτή των λατινοαμερικανών που ζουν στις ΗΠΑ παραμένει υψηλή στο11%. Η αμερικανική οικονομία διανύει, σύμφωνα με το πόρισμα, το χειρότερο τρίμηνο στα ζητήματα εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια. Τα δεδομένα φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Μπαράκ Ομπάμα που δέχεται πλέον και την επίθεση του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Μιτ Ρόμνι. Αλλά και πέρα από την προεκλογική αντιπαράθεση οι εκφάνσεις της οικονομικής κρίσης παραμένουν ο σταθερός διαμορφωτής της πολιτικής κατάστασης της χώρας.

Μαλί: η ανοιχτή πληγή

Η Οικονομική Κοινότητα των κρατών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas) δεν αποκλείει την πιθανότητα να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση με 5000 στρατιώτες στο βόρειο Μαλί όπου συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ ισλαμιστών ανταρτών και κυβερνητικών στρατευμάτων που απειλούν να βυθίσουν τη χώρα το χάος. “Η ανάπτυξη στρατευμάτων στο Μαλί επίκειται” δήλωσε ο Αμπντέλ Φατάου Μούσα, διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του Ecowas. “Ανησυχούμε πολύ για τα τεκταινόμενα στο Βόρειο Μαλί, ιδιαίτερα για τις σφαγές, τους θανάτους και τις πράξεις βαρβαρότητας που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Τιμπουκτού παράλληλα με την καταστροφή μνημείων κληρονομιάς”. “Ετοιμαζόμαστε να αναπτύξουμε μέχρι και 5000 στρατιώτες για την καταπολέμηση αυτών των τρομοκρατών”, πρόσθεσε ο Μούσα. “ Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν σε αντάρτικο πόλεων, διότι υπό κατάληψη βρίσκονται τα μεγάλα κέντρα των πόλεων στο Βορρά από ανθρώπους που δε φορούν στολές και είναι πολύ δύσκολο να διαχωριστούν από τον ντόπιο πληθυσμό”. Η είδηση έρχεται μετά από μήνες μαχών μεταξύ του εθνικού στρατού του Μαλί και εξτρεμιστικών ομάδων, μια από τις αιτίες που οδήγησε στο πραξικόπημα που ανέτρεψε την κυβέρνηση της χώρα το Μάρτιο. Πηγές του ρεπορτάζ του Γκάρντιαν αναφέρουν πως ο συνδυασμός βίας και πολιτικής αστάθειας κρύβει τον κίνδυνο να μετατραπεί το Μαλί σε μια νέα Σομαλία.

Δημοσιεύτηκε το ΠΡΙΝ, Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Κατερίνα Σταυρούλα

3 comments

  1. There’s a terrific amount of kndlewoge in this article!

  2. My ultimate favorite cookie of all time are the shortbread cookies my eldest son came up with off the top of his head! He wrote down the recipe & made them for a few years for the family at Christmas time until he lost the recipe. I can’t wait to see what he comes up with next! He would be thrilled if (we) won the Cuisinart. We have a different brand of food processor & I recently broke the plastic blades on it (oops! it’s not the greatest brand it seems!).

  3. –    Amazon Verified Purchase() This review is from: Keyless Entry Remote Fob Clicker for 2004 Nissan Xterra With Do-It-Yourself Programming Within 5 minutes of receiving the package in the mail I had the key fob for my ’04 Frontier dialed in and works like a charm. East to follow instructions and looks just like the factory fob. Excellent seller who saved me a ton of money from going to Nissan for an OEM. Thanks again.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: