Χιλή: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην παιδεία

Περισσότερο από ένα χρόνο διαρκούν οι κινητοποιήσεις της νεολαίας της Χιλής με αίτημα μια πραγματικά δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση. Μετά από 40 και πλέον διαδηλώσεις, η τελευταία εβδομάδα σημαδεύτηκε από το ραντεβού για τη μεγάλη πορεία της 8ης Αυγούστου που όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Η πορεία, που καλέστηκε αρχικά από μαθητές που κινητοποιούνται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με μορφές που φτάνουν μέχρι και την κατάληψη σχολικών κτηρίων, αγκαλιάστηκε και από το διαρκώς ενεργό, από την άνοιξη του 2011, φοιτητικό κίνημα που ανακοίνωσε τη συμμετοχή του.

Οι χιλιάδες νέοι που κατέβηκαν στους δρόμους του Σαντιάγο είχαν απέναντί τους την ουσιαστική απαγόρευση της πραγματοποίησης της διαδήλωσης που εφαρμόστηκε με την παρουσία των δυνάμεων καταστολής στους δρόμους της πόλης. Η αστυνομία, με το επιχείρημα πως οι διαδηλωτές δεν είχαν πάρει άδεια για να πραγματοποιήσουν την κινητοποίησή τους, χρησιμοποίησε κάθε όπλο που είχε στη διάθεσή της ώστε να εφαρμοστεί η απαγόρευση. Αστυνομική βία, χρήση δακρυγόνων, αντλιών νερού αλλά και πλαστικών σφαιρών εναντίων του πλήθους καταγράφονται σε φωτογραφίες ενώ η απάντηση των διαδηλωτών στην απαγόρευση ήταν άμεση και μαχητική με αποτέλεσμα συγκρούσεις να πραγματοποιούνται για ώρες στους δρόμους της πρωτεύουσας. Επίσημος απολογισμός μέσω κυβερνητικών ανακοινώσεων 75 συλλήψεις, 49 τραυματίες αστυνομικοί και η πυρπόληση τριών λεωφορείων.

Η χώρα που αποτέλεσε μέσω της δικτατορίας του Πινοτσέτ το πείραμα της εφαρμογής του πιο καθαρού νεοφιλελεύθερου μοντέλου παρέχει κρατική χρηματοδότηση στο 25 % της εκπαίδευσης. Αποτέλεσμα των ανισοτήτων που βιώνουν οι νέοι είναι η Χιλή να ζει εδώ και μήνες την διαρκή άνθηση ενός κινήματος υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης που περιλαμβάνει μαθητές και φοιτητές, αγκαλιάζεται από γονείς και καθηγητές και συνδέεται με το σύνολο των κοινωνικών διεκδικήσεων. Αποτέλεσμα των δυναμικών κινητοποιήσεων είναι ο πρόεδρος Πινέρα να δει τη δημοτικότητά του να καταρρέει τον τελευταίο χρόνο και να αναγκαστεί ουσιαστικά σε αύξηση κατά 10% του προϋπολογισμού για την παιδεία. Η τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί καταλήγει σε αύξηση των υποτροφιών για την ανώτατη εκπαίδευση κατά ένα εκατομμύριο δολάρια και μείωση των τόκων των φοιτητικών δανείων από 6 σε 2%. Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης δεν ικανοποιούν τους φοιτητές που έχουν ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ ενός δημοσίου συστήματος εκπαίδευσης απαιτώντας την επαναφορά στο δημόσιο όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων κάθε βαθμίδας και λέγοντας ξεκάθαρα πως η παιδεία δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο κερδοφορίας.

Η επιμονή του κινήματος αλλά και η αποδοχή του αιτήματός τω φοιτητών από την κοινωνία έχει φέρει σε τέτοια θέση την κυβέρνηση Πινέρα, που ενώ εμφανίζεται ανοιχτή στον διάλογο αρνείται να ικανοποιήσει τα φοιτητικά αιτήματα ενώ παράλληλα για να λύσει το θέμα των διαδηλώσεων ακολουθεί την πεπατημένη του αυταρχισμού. Έχει ήδη προβεί σε ψήφιση νόμου που ουσιαστικά ποινικοποιεί τις διαδηλώσεις θεσπίζοντας ποινές που φτάνουν μέχρι και τη φυλάκιση για τρία χρόνια σε συμμετέχοντες σε μορφές κινητοποιήσεων που μπορεί να περιλαμβάνουν από καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και παρεμπόδιση κυκλοφορίας ή να καταλήγουν στον χαρακτηρισμό τους ως βίαιες από τις αρχές. Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και η τελευταία διαδήλωση που ουσιαστικά απαγορεύτηκε παρουσιάζεται από τους υπουργούς της κυβέρνησης σαν ένα βίαιο ξέσπασμα των διαδηλωτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τύπου Αντρές Τσάντγουικ μάλιστα έσπευσε να δηλώσει πως “οι ηγέτες των κινητοποιήσεων ανοίγουν τις πόρτες στον βανδαλισμό και την παραβατικότητα”, φωτογραφίζοντας τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των φοιτητών.

Απαντώντας χωρίς να κάνουν ούτε βήμα πίσω μαθητές και φοιτητές στη Χιλή συνεχίζουν να δηλώνουν: «Θα συνεχίσουμε μέχρι να ξεφορτωθούμε την κληρονομιά της δικτατορίας. Η μόνη απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στη Χιλή είναι ένα σύστημα δημόσιο, δωρεάν και υψηλής ποιότητας».

Κατερίνα Σταυρούλα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012

2 comments

  1. Παράθεμα: Χιλή: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην παιδεία - Eagainst.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: