Χωρίς προσχήματα η επέμβαση στη Συρία

Περπατώντας ανάμεσα στα συντρίμμια της βομβαρδισμένης, από το καθεστώς Άσαντ, Αλέπο. Φωτογραφία: Goran Tomasevic/Reuters

“Θα προσέξατε ότι τους τελευταίους δύο μήνες η συριακή αντιπολίτευση έχει δυναμώσει”, δήλωνε υψηλά ιστάμμενος αμερικανός αξιωματούχος στους Νιου Γιόρκ Τάιμς πριν μια εβδομάδα. “Τώρα είμαστε έτοιμοι να επιταχύνουμε τις εξελίξεις”. Σε αυτή τη φαινομενικά άκακη σε πρόθεση δήλωση, με την διακυβέρνηση Ομπάμα να αποφεύγει την άμεση στρατιωτική επέμβαση στη χώρα μετά τη στάση της Ρωσίας και της Κίνας στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, εμπεριέχεται ουσιαστικά η πραγματικότητα της Συρίας. Δεκαεπτά μήνες μετά, η λαϊκή εξέγερση ενάντια στο καθεστώς Άσαντ εξελίσσεται σε έναν εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται καθημερινά στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Κι ενώ η διαμάχη κινδυνεύει να πάρει και θρησκευτικά χαρακτηριστικά, θέση μάχης παίρνουν ήδη όλοι οι μεγάλοι παίκτες της διεθνούς κοινότητας.

Η οδηγία της διακυβέρνησης Ομπάμα για στήριξη της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δεν αποτελεί έκπληξη παρά το γεγονός ότι η εντολή δόθηκε μυστικά. Οι προθέσεις των ΗΠΑ δεν κρύβονται. Δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που επιλέγει η υπουργός εξωτερικών της χώρας, Χίλαρι Κλίντον, για να παραβρεθεί στην Κωνσταντινούπολη σε συζητήσεις με τούρκους αξιωματούχους και σύρους αντιπολιτευόμενους αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι συναντήσεις ανακοινώθηκαν την ίδια στιγμή που αμερικανοί αξιωματούχοι που τη συνοδεύουν κάνουν λόγο για νέες κυρώσεις εναντίων του καθεστώτος Άσαντ. Δεδηλωμένη είναι η πρόθεση της Κλίντον να προχωρήσει σε συζητήσεις που στοχεύουν στη δημιουργία “κοινής επιχειρησιακής εικόνας” με Τούρκους και Σύρους με στόχο μια δημοκρατική μετάβαση στην μετά-Άσαντ εποχή, δηλώνουν οι ίδιοι αξιωματούχοι. Αναφέρουν επίσης πως η Κλίντον θα μεταφέρει τα αποτελέσματα των συνομιλιών, ώστε να προχωρήσει σε συμφωνία, στους Ευρωπαίους ομολόγους της τις επόμενες μέρες, προετοιμάζοντας μια νέα συνάντηση των Φίλων της Συρίας κάποια στιγμή στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Επιπλέον οι ΗΠΑ θα αυξήσουν το ποσό της ανθρωπιστικής βοήθειας που προσφέρουν σε χιλιάδες Σύρους που εγκαταλείπουν τη χώρα. Αναμένεται πως η Χίλαρυ Κλίντον θα ανακοινώσει 5,5 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον βοήθειας που αθροιζόμενα με ότι έχει προηγηθεί μας δίνουν ένα σύνολο 82 εκατομμυρίων δολαρίων από το ξεκίνημα της συριακής κρίσης.

Ταυτόχρονα την συνεργασία της με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό εγκαινιάζει επίσημα και η βρετανική κυβέρνηση που ανακοίνωσε την Παρασκευή πως τριπλασιάζει την οικονομική βοήθεια προς την αντιπολίτευση και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δρουν στην Συρία. Οι Βρετανοί προχωρούν σε αυτή την κίνηση θεωρώντας πως ο πληθυσμός της Συρίας δεν μπορεί να περιμένει επ’ αόριστον για την διπλωματική λύση στην εμφύλια διαμάχη που μαίνεται. Οι 5 εκατομμύρια λίρες βοήθειας θα φτάσουν σε παραλήπτες μέσα στη χώρα και όχι σε ομάδες της αντιπολίτευσης που βρίσκονται εξόριστες, ομάδες που η Βρετανία χρηματοδοτούσε ως τώρα, και θα περιέχουν εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια και τεχνολογικό εξοπλισμό που θα βοηθήσει στην επικοινωνία. Ταυτόχρονα η Βρετανία όρισε ως ειδικό απεσταλμένο προς τη συριακή αντιπολίτευση τον Τζων Γουίλκς, ο οποίος προχώρησε σε απευθείας επαφές στην Κωνσταντινούπολη με αντιπροσώπους του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, κάνοντας έτσι εμφανές πως χάνει την υπομονή της με το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, τον μέχρι τώρα συνομιλητής της.

Άλλωστε η πιο πρόσφατη προσπάθεια, με τη βοήθεια των Αραβικών κρατών στο Κάιρο, να συνενωθεί ουσιαστικά το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο σε μια πραγματικά ισχυρή αντιπολίτευση έτοιμη να διεκδικήσει την εξουσία από τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, απέτυχε παταγωδώς, με τη συνάντηση να καταλήγει σε χάος και τους Κούρδους που συμμετείχαν να αποχωρούν. Ταυτόχρονα οι στρατιωτικές μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού αρνήθηκαν να αποδεχτούν την πολιτική καθοδήγηση του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου.

Ανακοινώνοντας την βρετανική πρωτοβουλία ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, Γουίλιαμ Χαγκ δήλωσε: “Με βάση τον ρόλο που ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός διαδραματίζει αυτή τη στιγμή στην κατάσταση της Συρίας, είναι σημαντικό να είμαστε σε διάλογο μαζί τους, πολιτικό διάλογο για τον τρόπο που μπορούμε να προχωρήσουμε προς τα μπρος και για τον τρόπο που σκοπεύουν να συνεργαστούν με άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης… Επομένως πρόκειται για μια συζήτηση που κάνουμε με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό για τέτοιου είδους ζητήματα και όχι για στρατιωτικές συμβουλές ή τακτικές.”

Ειδικά η πρόθεση Κούρδων της Συρίας για ανεξαρτητοποίηση φαίνεται πως ανησυχεί και την Τουρκία. Η χώρα έχει φροντίσει να πάρει θέση στη διαμάχη δημιουργώντας, σύμφωνα με αποκαλύψεις του Ρόιτερς, μυστική βάση στα Άδανα για να προσφέρει βοήθεια σε επίπεδο στρατού αλλά και επικοινωνιών στους Σύρους αντάρτες. Μαζί της συνεισφέρουν και η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ που ήδη αποτελούν και τις κύριες πηγές όπλων για τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Στο εσωτερικό της Συρίας συνεχίζονται οι μάχες σε μεγάλες πόλεις όπως η Αλέπο ενώ πλέον το φως της δημοσιότητας βλέπουν και καταγγελίες για θηριωδίες εκ μέρους των ανταρτών. Η αυτομόληση τη Δευτέρα, σε συνεργασία με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό του Ριγιάντ Χιτζάμπ, πρωθυπουργού της χώρας, Σουνίτη Μουσουλμάνου διορισμένου από τον Άσαντ, δεν δείχνει να αποτελεί ουσιαστικό πλήγμα προς το καθεστώς. Την ίδια στιγμή που ο Χιτζάμπ δήλωνε την πρόθεσή του να “συμμετέχει στην επανάσταση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας”, ο Άσαντ έσπευδε να τον αντικαταστήσει με τον μέχρι πρότινος υπουργό Υγείας, Βάελ αλ Χάλκι, επίσης Σουνίτη από τη Ντεράα, την πόλη από όπου ξεκίνησε η συριακή εξέγερση.

Κι ενώ όλοι παίρνουν θέσεις για την επόμενη μέρα, η εμφύλια διαμάχη που συνεχίζεται και βαθαίνει δεν προμηνύει παρά μόνο τις βαθιές πληγές που θα ακολουθήσουν. Ο ΟΗΕ ετοιμάζεται να οργανώσει εκ νέου αποστολή παρατηρητών ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπιστώνει μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων για τη φυματίωση, την ηπατίτιδα, την υπέρταση, τον διαβήτη και τον καρκίνο, καθώς επίσης και για την αιμοκάθαρση των νεφροπαθών, με τον εκπρόσωπο τύπου του να δηλώνει πως «Τα περισσότερα ιατρικά κέντρα τελούν εκτός λειτουργίας ή υπό κατάληψη από τους αντάρτες». Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται καθημερινά ενώ υπολογίζεται πως περισσότεροι από 120 χιλιάδες άνθρωποι έχουν οδηγηθεί στην προσφυγιά. Ζωές χάνονται, κοινότητες ερημώνουν, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς καταστρέφονται κι όλα αυτά ενώ η μάχη για την κυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή μοιάζει τόσους μήνες μετά να είναι ακόμα στο ξεκίνημά της.

Κατερίνα Σταυρούλα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: