Διεθνής αγωνία για τον Ασάντζ

Έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
Φωτογραφία: Dominic Lipinski/PA

 “Θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι υπάρχει νομική βάση που θα μπορούσε να μας επιτρέψει να αναλάβουμε δράση για τη σύλληψη του κου Ασάντζ στον χώρο της Πρεσβείας. Ελπίζουμε πως δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά αν δεν μπορέσετε να επιλύσετε το ζήτημα της παρουσίας του κου Ασάντζ στο οίκημά σας, ο δρόμος είναι για μας ανοιχτός”. Το απόσπασμα της επιστολής που παρέδωσε η πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας στο Κίτο στην κυβέρνηση του Ισημερινού, και δόθηκε από τη δεύτερη στη δημοσιότητα, δεν αφήνει περιθώρια παρανόησης. Η Μεγάλη Βρετανία απειλεί τον Ισημερινό με εισβολή στην Πρεσβεία του, ουσιαστικά αμφισβήτεί την εθνική κυριαρχία στο έδαφός του, παίζει το παιχνίδι του ισχυρού με το διεθνές δίκαιο και προκαλεί διπλωματικό επισόδειο. Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση για την χορήγηση πολιτικού ασύλου στον ιδρυτή των Wikileaks ο υπουργός εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνιο δεν δίστασε: “Θέλουμε να γίνει απολύτως ξεκάθαρο πως δεν είμαστε βρετανική αποικία και πως ο καιρός της αποικιοκρατίας έχει παρέλθει”.

Έχουν περάσει περίπου δύο μήνες από τη στιγμή που ο ιδρυτής των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάντζ, κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο αιτούμενος πολιτικό άσυλο. Ο Ασάνζ βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σουηδική δικαιοσύνη μετά από καταγγελίες για βιασμό δύο γυναικών κατά την παραμονή του στη χώρα το 2010. Εκκρεμεί εναντίον του Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για την έκδοσή του στη Σουηδία. Ενώ ο ίδιος δέχεται να καταθέσει ενώπιον των σουηδικών αρχών, αρνείται να μεταβεί στη Σουηδία εφόσον η χώρα δεν δεσμεύεται ότι δεν προχωρήσει σε έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια, μετά τις αποκαλύψεις από τα wikileaks εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων που στοιχειοθετούν μέχρι και τη διεξαγωγή βασανισμών από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και την ουσιαστική συμμετοχή τους σε εγκλήματα εναντίον ολόκληρων λαών, τα Wikileaks έχουν βρεθεί στο επίκεντρο ενός ιδιότυπου κυνηγιού μαγισσών. Ξεκινώντας από τις συντονισμένες προσπάθειες παρεμπόδισης της χρηματοδότησης της ιστοσελίδας από τους αναγνώστες της και καταλήγοντας στην προσαγωγή, σύλληψη και κράτηση για περισσότερο από δύο χρόνια εν αναμονή της δίκης του Μπράντλει Μάνινγκ, αμερικανού στρατιώτη που κατηγορείται από τις ΗΠΑ για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων και κινδυνεύει με ποινές που εκτείνονται μέχρι την ισόβια κάθειρξη και τον θάνατο, οι φόβοι του Ασάντζ είναι παραπάνω από βάσιμοι. Επιβεβαιώνονται κι από Αυστραλούς διπλωμάτες που κατά καιρούς έχουν δηλώσει πως οι ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να ασκήσουν διώξεις εναντίον του και μάλιστα σε διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν στον αυστραλιανό τύπο αποκαλύπτουν πως η πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ουάσινγκτον παρακολουθεί δικαστική έρευνα για κατασκοπεία που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους 18 μήνες με στόχο τον Τζούλιαν Ασάντζ.

Κι ενώ η κυβέρνηση της Αυστραλίας δηλώνει πως δεν αντιτίθεται από θέση αρχής στην έκδοση του Ασάνζ, αυστραλού πολίτη, στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Ισημερινού έκανε το αποφασιστικό βήμα. Την Πέμπτη, ο υπουργός εξωτερικών του Ισημερινού, Ρικάρντο Πατίνιο ανακοίνωσε από την πρωτεύουσα της χώρας πως “ο Ισημερινός αποφάσισε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάντζ μετά το αίτημα που είχε απευθύνει ο ίδιος στον πρόεδρο της χώρας”. Η κυβέρνηση του Ισημερινού μοιράζεται τις ανησυχίες του Ασάντζ για την έκδοσή του από τη Σουηδία στις ΗΠΑ και ειδικότερα το ενδεχόμενο να “μην αντιμετωπίσει μια δίκαιη δίκη, να δικαστεί από στρατοδικείο ή ειδικό δικαστήριο και να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών”.

Η απόφαση του Ισημερινού και η δημοσιοποίηση των πιέσεων που δέχτηκε η χώρα από τη Μεγάλη Βρετανία έφερε τις δύο χώρες αντιμέτωπες σε διπλωματικό επίπεδο. Ο υπουργός εξωτερικών της Μ. Βρετανίας έφτασε να δηλώνει ευθαρσώς πως “το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει την αρχή του διπλωματικού ασύλου” ενώ το υπουργείο Εξωτερικών σε σημείωμά του ξεκαθαρίζει πως “αν ο Ασάντζ υποβάλει αίτημα για την παροχή ειδικής άδειας διέλευσης αφού έχει λάβει πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό θα το αρνηθούμε, σύμφωνα με τις νόμιμες υποχρεώσεις μας”. Τη δυσαρέσκειά της για την κίνηση του Ισημερινού , αλλά σε σαφώς πιο ήπιους τόνους, εξέφρασε και η Σουηδία ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν πως “δεν πιστεύουν στο διπλωματικό άσυλο”. Η δήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο της σύγκλισης του Οργανισμού Αμερικάνικών Κρατών στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή, μετά από αίτημα του Ισημερινού ώστε να επικυρώσουν την απόφαση σύγκλισης των υπουργών εξωτερικών των χωρών του ΟΑΚ για το διπλωματικό θέμα που έχει προκύψει. Η απόφαση επικυρώθηκε απο όλες τις χώρες του ΟΑΚ με εξαίρεση τρεις, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Στο πλευρό του Ραφαέλ Κορέα και η ALBA (Μπολιβαριανή Συμμαχία των χωρών της Αμερικής) ενώ ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, στηρίζοντας την κυβέρνηση του Κίτο, ήταν ακόμη πιο αυστηρός λέγοντας πως “ο καιρός του πλιάτσικου και των εισβολών έχει τελειώσει”.

Κι ενώ ακόμα και βρετανοί διπλωμάτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως κινήσεις σαν αυτές δημιουργούν προηγούμενα στις διεθνείς σχέσεις και κάνουν τη θέση της διπλωματίας επισφαλή η υποκρισία των δύο ισχυρών συμμάχων, ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας, δεν μπορεί να κρυφτεί. Την ίδια στιγμή που αρνούνται την έννοια του “διπλωματικού ασύλου” οι ΗΠΑ το χορηγούν με μεγάλη ευκολία σε περιπτώσεις όπως αυτές του κινέζου αντιφρονούντα και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τσεν Γκουαντσέν που βρήκε καταφύγιο στην πρεσβεία τους στο Πεκίνο τον περασμένο Μάιο. Και όπως επισημαίνουν οι ακτιβιστές που βρίσκονται στο πλευρό του Τζούλιαν Ασάντζ, η Μεγάλη Βρετανία δεν ήταν τόσο πρόθυμη να εκτελέσει τις “διεθνείς της υποχρεώσεις” στην περίπτωση του δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ, όταν ενώ αυτός διέμενε στη χώρα, αν και σε κατ’ οίκον περιορισμό, έχαιρε πλήρους πολιτικής ασυλίας από τον πολιτικό κόσμο και δεχόταν φιλικές επισκέψεις από τη Μάρκαρετ Θάτσερ, τη στιγμή που εκκρεμούσε αίτημα έκδοσής του στην Ισπανία και κατηγορίες εναντίον του για τις θηριωδίες της χούντας στη Χιλή.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Κατερίνα Σταυρούλα

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: