Νέα μέτρα λιτότητας στην Ισπανία

Με τα επιτόκια δανεισμού να βρίσκονται για μια ακόμη φορά στα ύψη, την κρίση να μαίνεται αμείωτη και τη φημολογία για προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης να εντείνεται, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι επιμένει να στέλνει στην κοινωνία τον λογαριασμό των χρεοκοπημένων τραπεζών.

“Προς το παρόν η Ισπανία δεν έχει αποφασίσει. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η απόφαση θα παρθεί στη σωστή στιγμή και όταν ξέρουμε ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις”. Η δήλωση του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι την Παρασκευή στη σύνοδο Μεσογειακών Χωρών που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα, μετά από τη συνάντησή του με τους πρωθυπουργούς Γαλλίας και Ιταλίας, κάθε άλλο παρά ξεκαθαρίζει το τοπίο της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνησή του. Ολόκληρη η εβδομάδα που προηγήθηκε σημαδεύτηκε από σειρά διαψεύσεων από τον Ραχόι των διαρροών που ήθελαν την Ισπανία να προσφεύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Λίγες μόνο μέρες μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού λιτότητας στο ισπανικό κοινοβούλιο και ήδη οι έντονες φήμες ότι η Ισπανία θα χρειαστεί “διάσωση” που θα αγγίζει το ύψος 400 δισεκατομμυρίων ευρώ ανάγκασαν τον Ραχόι να διαψεύσει και να δηλώσει ανάμεσα στα άλλα πως η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί εφόσον οι 17 περιφέρειες της Ισπανίας επιτύχουν τη μείωση των ετήσιων ελλειμμάτων τους.

Δεν πέρασαν παρά δύο μέρες από αυτή τη δήλωση και την Παρασκευή ήταν η σειρά των Κανάριων Νήσων να γίνουν η έκτη ισπανική περιφέρεια που ζητά την οικονομική βοήθεια της κεντρικής κυβέρνησης. Η περιφέρεια παρουσιάζει μια τρύπα στον προϋπολογισμό της που αγγίζει τα 756 εκατομμύρια ευρώ. Είχαν προηγηθεί η Καταλονία που είχε φτάσει τον Ιούλιο σχεδόν να πραγματοποιήσει εσωτερική στάση πληρωμών προς νοσοκομεία, σχολεία και κοινωνικά κέντρα ενώ έφτασε πολύ κοντά στο να ξαναβρεθεί στην ίδια θέση και τον Σεπτέμβριο, η Βαλένθια, η Ανδαλουθία, η Μούρθια και η Καστίγια Λα Μάντσα. Η αποτυχία της πολιτικής περικοπών Ραχόι επιβεβαιώνεται και από τους δείκτες ανεργίας στη χώρα που ακολουθούν σταθερή ανοδική τροχιά. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε κατά σχεδόν 80.000 τον Σεπτέμβριο, μια αύξηση της τάξεως του 1,72% συγκριτικά με τον Αύγουστο και ξεπέρασε συνολικά τα 4,7 εκατομμύρια. Το τέλος της τουριστικής σεζόν δεν ήταν αυτή τη φορά ο μόνος παράγοντας αύξησης της ανεργίας. Οι αριθμοί φουσκώνουν κι από τις περικοπές σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο στους κλάδους της υγείας και της δημόσιας διοίκησης, ενώ και στην εκπαίδευση ο αριθμός των διδασκόντων που ξεκίνησαν να εργάζονται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ήταν μικρότερος από τα προηγούμενα χρόνια.

Τα νέα δεδομένα ήρθαν μόνο λίγες μέρες μετά την κατάθεση και έγκριση από την κυβέρνηση Ραχόι ενός προϋπολογισμού βαθιάς λιτότητας με πρόσχημα τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και υπό το βάρος μιας νέας αύξησης στα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας που έφτασαν το 6%. Ο προϋπολογισμός προβλέπει περικοπές ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2013. Ανάμεσα στα άλλα περικόπτονται κονδύλια που στήριζαν τις περιφέρειες, παγώνουν για τρίτη συνεχή χρονιά οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, μειώνονται τα κονδύλια πολλών υπουργείων ανάμεσά τους αυτά του υπουργείου Υγείας κατά 22,6%, το Πολιτισμού κατά 19,6%, του Αμύνης κατά 6%. Περικόπτονται κοινωνικά κονδύλια με κατάργηση παροχών όπως αυτή του επιδόματος των 400 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους. Η εκπαίδευση χάνει ένα 17,4% του προϋπολογισμού της, ποσό που αντιστοιχεί σε 326 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα έχει ήδη εφαρμοστεί αύξηση του ΦΠΑ από 18 στο 21% ενώ αναμένονται περιορισμοί στην πρόωρη συνταξιοδότηση, νέοι φόροι και εξάλειψη ορισμένων φορολογικών απαλλαγών. Η νέα σειρά περικοπών έρχεται να προστεθεί σε αυτές που ήδη εφαρμόζονται και αγγίζουν τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ, με την Παιδεία και την Υγεία να έχουν υποστεί ήδη μειώσεις κονδυλίων της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αδιαλλαξία της κυβέρνησης Ραχόι, που επιμένει να μετακυλίει το κόστος της οικονομικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων της χώρας, ακολουθώντας τις επιταγές της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, δεν θα μπορούσε παρά να φέρει αντιδράσεις. Οι τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου σημαδεύτηκαν από μεγαλειώδεις διαδηλώσεις χιλιάδων, οργανωμένες είτε από τα μεγάλα συνδικάτα της χώρας είτε από νέους συντονισμούς που έχουν τις ρίζες τους στο κίνημα των ισπανικών πλατειών αλλά και την αριστερά. Τελευταία σε αυτό το γαϊτανάκι κινητοποιήσεων η περίφημη “Περικύκλωση του Κογκρέσου” στις 25 Σεπτεμβρίου από χιλιάδες στη Μαδρίτη, μια διαδήλωση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Plataforma en Pie, που δημιουργήθηκε και συνενώνει από παλιά μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας μέχρι το συνδικάτο SAT του δημάρχου της Μαριναλέδα Χουάν Μανουέλ Γκορντίγιο, και με την οποία συμπορεύτηκαν οι συλλογικότητες 15Μ των ισπανικών πλατειών, ο συντονισμός 25S αλλά και κόμματα της αριστεράς. Η ωμή βιαιότητα με την οποία η κυβέρνηση Ραχόι αντιμετώπισε τους χιλιάδες συγκεντρωμένους, με τις σκηνές τις αστυνομικής βίας και των αιμόφυρτων διαδηλωτών να γίνονται παγκόσμια είδηση και ο κυνισμός με τον οποίο ο πρωθυπουργός ευχαριστούσε λίγες ώρες μετά την “σιωπηλή πλειοψηφία” που δεν διαδηλώνει και στηρίζει την κυβέρνηση προκαλούν αντιδράσεις μέχρι σήμερα. Από την ανοιχτή επιστολή του Πέδρο Αλμοδόβαρ που κάλεσε ενώπιον του διεθνούς κοινού τον Μαριάνο Ραχόι να μην “διαστρεβλώνει και σφετερίζεται τη σιωπή του” μέχρι τον δικαστή Πεντράθ που έβαλε στο αρχείο την υπόθεση των διώξεων των διοργανωτών της διαδήλωσης που κατηγορήθηκαν ότι οργάνωναν εισβολή στο Κονγκρέσο και παρεμπόδιση της λειτουργίας του, οι εξελίξεις φέρνουν σε όλο και πιο δύσκολη θέση τον Μαριάνο Ραχόι και το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα.

Ούτε και η μελλοντική κατάσταση δείχνει να σημάδια βελτίωσης για την ισπανική κυβέρνηση. Ήδη τα δύο μεγάλα συνδικάτα CCOO και UGT πραγματοποίησαν μεγάλες διαδηλώσεις στις πρωτεύουσες των περιφερειών της χώρας το Σάββατο ενώ η αναρχοσυνδικαλιστική CGT άνοιξε το θέμα της γενικής απεργίας. Παράλληλα ο Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στις περιφέρειες της χώρας, ενώ για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες δυναμώνουν οι φωνές αυτονόμησης περιφερειών όπως η Καταλονία. Η Ισπανία έρχεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με την πολιτική αστάθεια που φέρνει μαζί της η οικονομική κρίση. Το ερώτημα της έκβασης της επόμενης μέρας παραμένει ανοιχτό και στα χέρια του κόσμου της εργασίας.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Κατερίνα Σταυρούλα

Advertisements

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: