Λιβύη: Κυβερνητική αστάθεια και παρατεταμένος εμφύλιος

Το κονγκρέσο της Λιβύη εξέλεξε τον δεύτερο σε σειρά υπηρεσιακό πρωθυπουργό μέσα σε ένα μήνα σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στην κυβερνητική κρίση που πλήτει τη χωρα. Σχεδόν τρεις μήνες μετά την διεξαγωγή εκλογών, που έφεραν στην πρώτη θέση τη φιλελεύθερη Συμμαχία Εθνικών Δυνάμεων και στη δεύτερη τον πολιτικό βραχίονα των Αδελφών Μουσουλμάνων, Κόμμα Δικαιοσύνης και Οικοδόμησης, ενώ έδωσαν και 120 θέσεις του Κονγκρέσου σε ανεξάρτητους υποψήφιους, δεν έχει ακόμα καταστεί δυνατό να οριστεί η νέα κυβέρνηση της χώρας. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων σε διάφορες περιοχές.

Ο νέος πρωθυπουργός είναι ο Αλί Ζεϊντάν, δικηγόρος και ανεξάρτητος βουλευτής που στηρίχτηκε από τη Συμμαχία Εθνικών Δυνάμεων και με 93 ψήφους κέρδισε την πλειοψηφία των παρευρισκομένων εκπροσώπων. Ο Ζεϊντάν είχε διατελέσει διπλωμάτης κατά τη διακυβέρνηση Καντάφι, θέση από την οποία παραιτήθηκε τη δεκαετία του 1980. Η εκλογή του νέου πρωθυπουργού ήταν το επόμενο βήμα μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν την αποτυχία του προκατόχου του, Μουσταφά Αμπου Σανγκούρ να συνθέσει ένα κοινώς αποδεκτό υπουργικό συμβούλιο. Αποτυχία που σημαδεύτηκε εκτός των άλλων και από την εισβολή διαδηλωτών από την πόλη Ζαουίγια στο κοινοβούλιο της χώρας. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν να οριστεί σε υπουργική θέση συμπολίτης τους στο όνομα της “προσφοράς της πόλης στην επανάσταση” που οδήγησε στην πτώση Καντάφι. Ακολούθησε η άρση της εμπιστοσύνης στον πρώην πρωθυπουργό από το κοινοβούλιο , ο οποίος και παραιτήθηκε. Ο Αμπου Σαγκούρ θεωρήθηκε υπέυθυνος της αποτυχίας να διαμορφώσει ένα υπουργικό συμβούλιο που να είναι αντιπροσωπευτικό των φυλών και περιοχών της Λιβύης για δεύτερη φορά, ενώ το κοινοβούλιο είχε ήδη απορρίψει την πρώτη του κυβερνητική πρόταση.

Με τη χώρα να συνεχίζει χωρίς κυβέρνηση και τον νέο προθυπουργό, που αναμένεται να ορίσει υπουργικό συμβούλιο τις προσεχείς μέρες ώστε αυτό να εγκριθεί απ’ το κονγκρέσο, να δηλώνει πως είναι “έτοιμος να λάβει υπόψιν του και τις θέσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, η κατάσταση στη Λιβύη δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Ενδεικτικό του χάους που επικρατεί στη χώρα το γεγονός ότι η επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή ενάντια στην πόλη Μπάνι – Γουαλίντ, η οποία θεωρείται από τον στρατό το τελευταίο προπύργειο των υποστηρικτών του Καντάφι, παραμένει χωρίς εντολέα. Ένα χάος που συμπληρώνεται με την πληροφορία πως οι μόνες απώλειες που καταγράφονται και ανέρχονται σε 5 νεκρούς και 44 τραυματίες, είναι αυτές που δήλωσε ο στρατός χωρίς κανείς να μπορεί να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί μέσα στην πόλη.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Κατερίνα Σταυρούλα

Advertisements

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: