Λίστα και Λήσταρχοι: η απόλυτη ξεφτίλα του συστήματος

Αν υπάρχουν χειρισμοί που να υπονοούν σε απόλυτο μέγεθος τη διαπλοκή, τη συγκάλυψη, την εξυπηρέτηση συμφερόντων αλλά και την ηθική κατάπτωση του αστικού κράτους και των κυβερνώντων, με ευκολία κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως συγκεντρώνονται όλοι στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Η οδύσσεια του εγγράφου, οι πολιτικοί χειρισμοί Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, η “ατολμία” των δικαστικών λειτουργών και των ελεγκτικών μηχανισμών, η “αδυναμία” της κυβέρνησης Σαμαρά να παρέμβει και τέλος η αποκαλυπτικά μοναδική κρατική κίνηση, η δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη που δημοσίευσε τη λίστα, απλά επισημαίνουν το αυτονόητο. Τα μόνα συμφέροντα που υπηρετεί το αστικό κράτος είναι αυτά των εντολοδόχων του. Και η λέξη εντολοδόχοι δεν μεταφράζεται σε ψηφοφόρους πολίτες, αλλά σε αυτούς που πραγματικά καθορίζουν την πολιτική ηγεσία και συνδιαλέγονται σταθερά με αυτή, την οικονομική ελίτ.

Το χρονικό της υπόθεσης δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρανόησης για τα κίνητρα των συμμετεχόντων. Η λίστα φτάνει επίσημα από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στον τότε υπουργό οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος φροντίζει να μην προβεί σε καμία επίσημη ενέργεια παραλαβής αφού όπως ισχυρίστηκε “στάθμισε ότι το απόρρητο των στοιχείων δεν το επέτρεπε”. Η αόρατη πλέον λίστα δεν παραδίδεται ούτε στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, με τον Παπακωνσταντίνου να δίνει στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, μόνο μερικά ονόματα. Ακόμα και στην περίπτωση αυτή υπουργός και επικεφαλής ΣΔΟΕ διαφωνούν για τον αριθμό των ονομάτων. Ήταν δέκα όπως λέει ο Καπελέρης, ήταν 20 όπως λέει ο Παπακωνσταντίνου, κανείς δεν μπορεί να διαπιστώσει.

Για την ύπαρξη της λίστας ενημερώνεται ο Γιώργος Παπανδρέου που υποτίθεται πως δίνει έγκριση για να προχωρήσουν οι νομικές διαδικασίες ελέγχου, οι οποίες όμως δεν προχωρούν ποτέ. Αυτό που προχωράει όμως την ίδια περίοδο είναι οι συναντήσεις Παπακωνσταντίνου – Παπανδρέου με στελέχη των τραπεζών UBS και HSBC στο Νταβός της Ελβετίας. Το τι συζητήθηκε σε αυτές τις συναντήσεις παραμένει άγνωστο. Όπως άγνωστο παραμένει και το γιατί ο Παπακωνσταντίνου έδωσε την λίστα στον Ιωάννη Διώτη χωρίς καμία εντολή χειρισμού, με αποτέλεσμα να συνεχίζει ουσιαστικά η συγκάλυψη της υπόθεσης. Αντίστοιχα θεσμολάγνος και ανήμπορος εμφανίζεται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που παραλαμβάνει τη λίστα από τον Διώτη ως επόμενος υπουργός Οικονομικών και συνεχίζει άπρακτος.

Κι ενώ η οδύσσεια της λίστας και η πολιτική ανικανότητα γίνεται τους τελευταίους μήνες κεντρικό θέμα συζήτησης σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε σημείο μάλιστα να παίζει αποπροσανατολιστικό ρόλο, η νέα τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά που δεν αντιμετωπίζει καμία ηθική αναστολή στο να επιβάλει με σειρά οικονομικών μέτρων τη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, είναι απολύτως “ανίκανη” να βρει και να εκμεταλλευτεί το περιεχόμενο της λίστας. Έτσι εντάσσεται κι αυτή στον μακρύ κατάλογο των κυβερνήσεων που γαβγίζουν απέναντι στην φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα, τα οποία και δυνατούν ή καλύτερα αρνούνται να ελέγξουν, αλλά δαγκώνουν μόνο τους εργαζόμενους.

Αυτή η ανικανότητα δεν φαίνεται να χαρακτηρίζει το ελληνικό κράτος όταν πρέπει να υπερασπιστεί τα μεγάλα ονόματα της οικονομίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν ηθικοί ενδοιασμοί. Έτσι, ενώ για χρόνια κανένας κρατικός μηχανισμός δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει το περιεχόμενο της λίστας, ούτε καν για να κρατήσει τα προσχήματα της ύπαρξης κράτους, ήταν αστραπιαία η ταχύτητα αντίδρασης της αστυνομίας και της δικαιοσύνης όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει την δημοσιοποίηση της.

Είναι άγνωστο μέσω ποιων διαύλων η λίστα έφτασε στα χέρια του Κώστα Βαξεβάνη. Όμως ενώ το ελληνικό κράτος ισχυριζόταν σε κάθε επίπεδο εξουσίας, από τη νομοθετική ως την εκτελεστική και τη δικαστική, πως αδυνατούσε να βρει και να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που του παρείχε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, με μία έκτακτη έκδοση του περιοδικού Hot Doc ο Βαξεβάνης αποκάλυψε την απόλυτη υποκρισία των θεσμών. Και η απάντηση του κράτους ήταν άμεση. Η Εισαγγελία Αθηνών, άσκησε αυτεπάγγελτη δίωξη για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Δεν υπήρξε μεν μήνυση εναντίον του περιοδικού όμως η Εισαγγελία δεν διέταξε καν προκαταρκτική εξέταση, αλλά κίνησε την αυτόφωρη διαδικασία και διέταξε τη σύλληψη του δημοσιογράφου. Ακόμα πιο εντυπωσιακή αποδείχθηκε η ικανότητα των μηχανισμών του κράτους να παρακολουθούν την κάθε κίνηση των πολιτών. Η αστυνομία σε χρόνο ρεκόρ επισκέφτηκε το σπίτι, τον χώρο δουλειάς, σπίτια φίλων και στέκια του Βαξεβάνη ώστε να τον συλλάβει.

Η είδηση της προσπάθειας φίμωσης του δημοσιογράφου έκανε άμεσα τον γύρω του πλανήτη. Όλα τα μεγάλα ειδησιογραφικά μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά, είχαν σαν κεντρικό το θέμα της λειτουργίας του τύπου και της λογοκρισίας στην Ελλάδα. Άλλωστε η δίωξη Βαξεβάνη, μέσα σε αυτό το οικονομικό και πολιτικό τοπίο παρακμής, μπορεί να εκληφθεί μόνο ως απόπειρα λογοκρισίας και τρομοκράτησης της όποιας ερευνητικής δημοσιογραφίας προσπαθεί να αναπτυχθεί. Αντίστοιχη έκταση βέβαια πήρε και η τελική απόφαση αθώωσης του Κώστα Βαξεβάνη.

Όλα τα προσχήματα έχουν πια καταρρεύσει. Για μερικές σελίδες ονομάτων, για την προστασία μερικών επιχειρηματιών, εφοπλιστών, χρυσοχόων, για να μην αναρωτηθεί κανείς πως γίνεται τόσες νοικοκυρές να έχουν λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα αλλά κυρίως για να φανεί ως καλός υπηρέτης των αφεντάδων του, το πολιτικό σύστημα της χώρας δε δίστασε για άλλη μια φορά να καταπατήσει κάθε έννοια κοινωνικού συμβολαίου. Θα ήταν αποκαλυπτικό αν δεν εντασσόταν στην καθημερινή και εύρυθμη λειτουργία του καπιταλισμού.

Κατερίνα Σταυρούλα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: