Περισκόπιο, Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Σύμφωνα με μαρτυρίες άνθρωποι βρίσκονται θαμένοι στα ερείπια περίπου 30 σπιτιών που κατέρρευσαν στην πόλη Σαν Μάρκο της Γουατεμάλα , κοντά στα σύνορα με το Μεξικό. Φωτογραφία: EPA

Καταστροφή στη Γουατεμάλα:

Ο ισχυρός σεισμός, ύψους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε την Τετάρτη στη Γουατεμάλα άφησε πίσω του 52 νεκρούς, 23 αγνοούμενους, 177 τραυματίες και ερείπια σε μια περιοχή που κατοικούν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο σεισμός που θεωρείται ο ισχυρότερος από το 1976, έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές κυρίως σε κατοικίες με τον αριθμό των πληγέντων να ανέρχεται σε 17.000. Από αυτούς 700 άνθρωποι έχουν οδηγηθεί σε καταφύγια. Μεγάλες εκτάσεις έχουν μείνει χωρίς νερό, ηλεκτρικό και επικοινωνία σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της χώρας Όττο Πέρες Μολίνα.

Ιταλία: Κλείνει σχολία ο Μόντι

Ανησυχητικά γνώριμες ειδήσεις έρχονται από την Ιταλία που θα έπρεπε, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές επιταγές, υπό το “σταθερό χέρι” του τεχνοκράτη Μάριο Μόντι να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Αντίθετα από τις υποσχέσεις, η οικονομική κρίση βαθαίνει στη χώρα και τα αποτελέσματα καταγράφονται στην δημόσια εκπαίδευση, την υγεία και το ύψος της ανεργίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιταλικών περιφερειών, Αντόνιο Σαΐτα, οι περικοπές των δημόσιων δαπανών στις περιφέρειες της χώρας κατά 500 εκατομμύρια ευρώ θα έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα το κλείσιμο σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από τις ιταλικές περιφέρειες εξαρτώνται 5.179 σχολεία και 2,5 εκατομμύρια μαθητές. Παρόμοιο σκηνικό διαμορφώνεται και στον τομέα της υγείας όπου η πολιτική σκληρής λιτότητας που ακολουθείται από την κυβέρνηση οδηγεί στην κατάργηση 12.000 θέσεων συμβασιούχων γιατρών που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία, με 4000 από αυτές να είναι στην Ρώμη. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ενέκρινε και τη μείωση 20.000 κλινών στα δημόσια νοσοκομεία. Ο κύκλος της κοινωνικής καταστροφής που φέρνει μαζί της η πολιτική Μόντι κλείνει με τις προβλέψεις του Λουίτζι Αντζελέτι, γραμματέα του συνδικάτου Uil πως οι άνεργοι θα φτάσουν τα τρία εκατομμύρια το 2013.

Ανθρωπιστική κρίση στη Συρία

Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τη χώρα οι Σύροι πολίτες με περισσότερους από 11.000 πρόσφυγες να περνούν τα σύνορα την Παρασκευή με προορισμό την Τουρκία και την Ιορδανία μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων προς το Λίβανο, την Τουρκία, την Ιορδανία και το Ιράκ αγγίζει τους 400.000 με πολλούς από αυτούς να ζουν σε καταυλισμούς. Η διεθνής επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δηλώνει πλέον πως με δυσκολία μπορεί να ανταποκριθεί στο μέγεθος της εξόδου, με τον επικεφαλής της Πέτερ Μάουερ να περιγράφει μια ζοφερή εικόνα δηλώνοντας πως “δε μπορούμε να αναπτύξουμε με αρκετή ταχύτητα τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία”. Με τη σειρά του ο Τζων Γκίνγκ, επικεφαλής του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων προειδοποίησε πως “αν το επίπεδο αντιπαράθεσης συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό προβλέπουμε ότι ο αριθμός των πολιτών που θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί από 2,5 εκατομμύρια σε 4 εκατομμύρια μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς”.

Γαλλία: «Ουί» στο μεγάλο κεφάλαιο

Δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας ως προς το ποια είναι η κατεύθυνση της πολιτικής της η κυβέρνηση Ολάντ, μετά και την παρουσίαση από τον πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό του πλαισίου για την τόνωση της “ανταγωνιστικότητας” της γαλλικής οικονομίας που μεταφράζεται σε νέα προνομιακή μεταχείριση των μεγάλων επιχειρηματιών της χώρας. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση αποδέχεται αρκετές από τις 22 προτάσεις ενίσχυσης ανταγωνιστικότητας που έκανε ο πρώην επικεφαλής της αεροναυπηγικής εταιρίας EADS, Λουί Γκαλουά. Στα μέτρα που παρουσίασε η γαλλική κυβέρνηση την Τρίτη, περιλαμβάνεται μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 10δισεκατομμύρια το 2013 , ποσό που θα φτάσει τα 20 δισεκατομμύρια μέχρι το 2015. Τη μείωση των εσόδων του κράτους θα καλύψουν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι με αύξηση του ΦΠΑ και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες κατά 10 δισεκατομμύρια. Το κλίμα που δημιουργεί η κυβέρνηση Ολάντ για να εφαρμόσει την πολιτική της έρχεται να υποστηρίξει και το ΔΝΤ που στην τελευταία του έκθεση τονίζει πως αν η “ανταγωνιστικότητα” της Γαλλίας δεν τονωθεί η χώρα θα ακολουθήσει την τύχη της Ισπανίας και της Ιταλίας. Και για άλλη μια φορά το βάρος καλούνται να σηκώσουν οι Γάλλοι εργαζόμενοι.

Τηλε-πόλεμος στο Ιράν

Η χρήση από τις ΗΠΑ μη επανδρωμένων ρομποτικών κατασκοπευτικών αεροπλάνων και για πολεμικούς σκοπούς αποτελεί γεγονός που κανείς δεν αμφισβητεί. Ανεπίσημα καταγράφονται 379 χτυπήματα από τέτοια αεροσκάφη στο Πακιστάν, την Σομαλία και την Υεμένη από το 2002 ενώ πολλές φορές αναφέρονται και νεκροί από αυτά τα χτυπήματα. Τα ιδια αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ με στόχο την αναβάθμιση της παρουσίας τους και στον Περσικό Κόλπο, ενώ έχουν ήδη διπλασιάσει τον αριθμό των ναρκαλιευτικών που περιπολούν στα στενά του Ορμούζ. Ένα τέτοιο αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ιρανικά πολεμικά αεροσκάφη πολύ κοντά στις ακτές της χώρας, γεγονός που επιβεβαιώθηκε τόσο από το Πεντάγωνο την Πέμπτη, όσο και από τις ιρανικές αρχές. Οι ιρανικές αρχές έχουν μάλιστα και στο παρελθόν παρουσιάσει ένα τέτοιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος του οποίου κατάφεραν να πάρουν τον ηλεκτρονικό έλεγχο, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που ιρανικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά. Με δεδομένο πως η κυβέρνηση Ομπάμα στρέφεται προς την εξάπλωση της χρήσης ρομποτικών συστημάτων σε πολεμικές επιχειρήσεις και με την ύπαρξη αναφορών που κάνουν λόγο για πιθανή έγκριση τέτοιου τύπου επίθεσης από τον Ομπάμα κατά της Υεμένης ακόμα και την ημέρα των εκλογών, οι πτήσεις ρομποτικών αεροσκαφών στα όρια του εναέριου χώρου του Ιράν αποτελούν ξεκάθαρο μήνυμα.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Κατερίνα Σταυρούλα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: