Μια ελπιδοφόρα απεργία ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη

fastfood forwardΣε μια πραγματικά σπάνια κίνηση προχώρησαν οι εργαζόμενοι σε αλυσίδες fast food στη Νέα Υόρκη οργανώνοντας την Τετάρτη 24ωρη απεργία που επηρέασε δεκάδες καταστήματα των Burger King, Domino’s, KFC, Taco Bell, Wendy’s, Pizza Hut και Papa John με πρωτεργάτες τους εργαζόμενους στα McDonald. Οι εργαζόμενοι που σύμφωνα με μαρτυρίες βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, διεκδικούν αύξηση του ημερομισθίου τους από 8 σε 15 δολάρια ημερησίως, αλλαγή των ελαστικών σχέσεων εργασίας και το αυτονόητο δικαιωμά τους να οργανώνονται σε συνδικάτα. Μετά τους εργαζόμενους στην αλυσίδα καταστημάτων Wall Mart είναι ο δεύτερος κλάδος εργαζομένων που εμφανίζεται να διεκδικεί τους τελευταίους μήνες αυτονόητα δικαιώματα στις ΗΠΑ.

Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις αξιοσημείωτη είναι και η καμπάνια υποστήριξης των εργαζομένων που προβάλλει διαδικτυακά την εργασιακή τους κατάσταση και έχει καταφέρει να συγκεντρώσει σχεδόν 18.000 υπογραφές στήριξης. Η διακύρηξη στον ιστότοπο Fastfoodforward.org που απευθύνεται στους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των εταιριών αναφέρει χαρακτηριστικά «οι εργαζόμενοι των αλυσίδων φαστ-φουντ της πόλης της Νέας Υόρκης κερδίζουν το μίνιμουμ για να επιβιώνουν. Οι περισσότεροι από εμάς αμειβόμαστε με τον ελάχιστο μισθό, 7,25 δολάρια την ώρα, δηλαδή μόνο 11.000 δολάρια ετησίως». Αντίστοιχη καμπάνια έχουν ξεκινήσει και οι Κοινότητες για την Αλλαγή της Νέας Υόρκης (NY Communities For Change) , μια συμμαχία συλλογικοτήτων με σύνθημα τους την ένωση των γειτονιών ενάντια στις οικονομικές ανισότητες.

Και στην περίπτωση των μεγάλων αλυσίδων fast food τα οικονομικά μεγέθη αποδεικνύουν το μέγεθος της εκμετάλλευσης. Η στατιστική υπηρεσία Εργασίας σημειώνει πως οι επιχειρήσεις αυτές έχουν τα πιο χαμηλά ημερομίσθια στη Νέα Υόρκη. Από την άλλη πλευρά παρατηρείται αυξήση στις θέσεις εργασίας κατά 55% από το 2000 και αύξηση των κερδών τους κατά 130% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Με 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσιο τζίρο και τον μέσο ημερήσιο μισθό των υψηλόβαθμων στελεχών να φτάνει τα 25.000 δολάρια  υπολογίζεται πως οι μισθοί των εργαζομένων καλύπτουν μόλις το 25% των αναγκών επιβίωσης.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες  πόλεις με εικατοντάδες εργαζόμενους σε αντίστοιχα καταστήματα στο Σικάγο να επιλέγουν σαν μέρα διαμαρτυρίας την Μάυρη Παρασκευή, ημέρα εκπτώσεων εγκαινιάζει την αγορά των Χριστουγέννων με «γιορτές υπερκατανάλωσης», και να ξεδιπλώνουν πανό διαμαρτυρίας σε κεντρικά καταστήματα.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Κατερίνα Σταυρούλα

One comment

  1. Παράθεμα: H Χώρα του Ποτέ Ποτέ, 1 Δεκεμβρίου 2012 « Jaquou vs l' Utopie

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: