Περισκόπιο, Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

2225387wΥπεροχή των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας αναμένεται ότι θα βγάλουν οι κάλπες στις σημερινές εκλογές. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο, θεωρείται αδύνατο η Μαδρίτη να φρενάρει τη δυναμική ανεξαρτητοποίησης, παρότι διατηρεί το δικαίωμα να μπλοκάρει τη διεξαγωγή του σχετικού δημοψηφίσματος.

Κατά του Μόσρι στην Αίγυπτο

Η απόφαση  του προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόσρι, να διευρύνει τις εξουσίες του  με διακήρυξη  που  προβλέπει  πως όλοι οι νόμοι και τα διατάγματα που υπογράφηκαν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ίδιο, δεν μπορούν να ακυρωθούν από κανένα πολιτικό ή δικαστικό όργανο ούτε να προσβληθούν ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου γέμισε για άλλη μια φορά την πλατεία Ταχρίρ και τους δρόμους των πόλεων της χώρας με χιλιάδες διαδηλωτές. Ο Μούρσι έπαυσε επίσης τον γενικό εισαγγελέα Αμπντέλ Μαγκίντ Μαχμούντ και σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα των πρωτοβουλιών του διέταξε την επανεκδίκαση υποθέσεων σχετικά με επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην ανατροπή του Χ. Μουμπάρακ. Η πρωτοβουλία Μούσρι χαρακτηρίστηκε συνταγματικό πραξικόπημα από κόμματα και οργανώσεις της αντιπολίτευσης που μαζί με χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία Ταχρίρ ξεκινώντας καθιστική διαμαρτυρία μετά την ολοκλήρωση της διαδήλωσης της Παρασκευής “της Οργής και της Προειδοποίησης”. Χωρίς τη συμμετοχή μουσουλμάνων, ακτιβιστές, φιλελεύθερα και αριστερά πολιτικά κόμματα όπως η Σοσιαλιστική Λαϊκή Συμμαχία, η Νεολαία της 6ης Απριλίου και άλλοι αναδεικνύουν σαν κυρίαρχο αίτημα την ακύρωση της συνταγματικής διακήρυξης Ταυτόχρονα αναφέρθηκε πως διαδηλωτές πυρπόλησαν τα γραφεία των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Σουέζ και το Πορτ Σάιντ.

Στους δρόμους οι φοιτητές στην Ευρώπη

Κοινή μοίρα  “απολαμβάνουν” οι φοιτητές στην Ευρώπη με τις κυβερνήσεις της να έχουν  αποποιηθεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση και τις πολιτικές λιτότητας να μην κάνουν διακρίσεις μεταξύ ισχυρών και ασθενέστερων οικονομιών. Χιλιάδες φοιτητές κατέκλυσαν τους δρόμους της Λισαβόνα αυτή την εβδομάδα διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των διδάκτρων και τον περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων που όπως καταγγέλλουν “επιδεινώνουν τις συνθήκες διαβίωσής τους”. Κι αν η Πορτογαλία του Νότου εμφανίζεται σαν ένας από τους αδύναμους κρίκους της Ευρώπης, το ίδιο δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς για τη Μεγάλη Βρετανία. Όμως χιλιάδες φοιτητές συμμετείχαν σε διαδήλωση στο Λονδίνο ωθούμενοι από ακριβώς τις ίδιες δυσκολίες με τους Πορτογάλους συναδέλφους τους. Οι Άγγλοι φοιτητές διαμαρτύρονται για την αύξηση στα δίδακτρα, την ολοένα αυξανόμενη ανεργία που καθιστά άχρηστα τα πτυχία τους ενώ τονίζουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφασίζοντας την κατάργηση του μαθητικού επιδόματος, που βοηθούσε τα παιδιά ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων να συνεχίσουν τις σπουδές τους, άφησε στους φοιτητές την αποπληρωμή των υπέρογκων δάνειων που αναγκάζονται να πάρουν ως το μόνο δεδομένο μετά την απόκτηση πτυχίου.

HΠΑ: Πανεθνική απεργία στα Γουόλμαρτ

Η “Μαύρη Παρασκευή” η τελευταία του Νοέμβρη, είναι  οι μέρα που στις Ηνωμένες Πολιτείες  ξεκινά η λειτουργία της χριστουγεννιάτικης αγοράς με “γιορτές” υπερκατανάλωσης  στα υπερκαταστήματα όλης της χώρας λόγω εκπτώσεων. Αυτή τη χρονιά όμως η μέρα σημαδεύτηκε από μια “ιστορική” όπως τη χαρακτηρίζουν αμερικάνικα έντυπα, απεργία. Οι εργαζόμενοι στα πολυκαταστήματα Wallmart, με εκατοντάδες παραρτήματα σε όλη τη χώρα, διάλεξαν τη “Μαύρη Παρασκευή” για να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους πανεθνική απεργία στην ιστορία των 50 χρόνων λειτουργίας της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας, την όλο και εντεινόμενη εκμετάλλευση και ελαστικοποίηση αλλά και την ουσιαστική απαγόρευση του συνδικαλισμού που οδήγησε στην εκδικητική απόλυση εργαζομένων που προσπάθησαν να οργανώσουν σωματεία. Παράλληλα διεκδικούν αυξήσεις των απολαβών τους με ελάχιστο ωρομίσθιο 13 δολάρια, αύξηση των πλήρως απασχολούμενων εργαζομένων και φτηνότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Σκλαβοπάζαρα στη Mπουρκίνα  Φάσο

400 παιδιά, θύματα  σύγχρονων σκλαβοπάζαρων και  σωματεμπορίας που κρατούνταν  και  πραγματοποιούσαν  καταναγκαστική  εργασία σε ορυχεία χρυσού  στα δυτικά της Μπουρκίνα Φάσο  απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια  αστυνομικής επιχείρησης που συντόνιζε η Ιντερπόλ. Τα παιδιά, που στην πλειοψηφία τους ήταν αγόρια «Εργάζονταν κάτω από ακραίες συνθήκες, χωρίς αέρα, σε τρύπες εξόρυξης μέχρι και 70 μέτρα βάθος, χωρίς μισθό ή εκπαίδευση» σύμφωνα με αστυνομικό αξιωματούχο. Στη χώρα λειτουργούν δεκάδες εργοτάξια εξόρυξης χρυσού που σύμφωνα με έρευνες εκμεταλλεύονται την εργασία χιλιάδων παιδιών σε απάνθρωπες συνθήκες και χωρίς να γίνεται λόγος για εκπαίδευση, δικαιώματα, έστω συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης. Σε αρκετές περιπτώσεις η σύγχρονη σκλαβιά συνοδεύεται και από σεξουαλική κακοποίηση ενώ υπάρχουν μαρτυρίες πως οι σωματέμποροι στρατολογούν παιδιά δια της βίας για συμμετοχή  σε ένοπλες συγκρούσεις. Στη Δυτική Αφρική με τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και την εξαθλίωση να μην έχει ηλικιακές προτιμήσεις θυσιάζονται στο όνομα του καπιταλισμού και στο δρόμο του χρυσού, χιλιάδες αθώοι.

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: