Γαλλία: Δεν πληρώνουν οι πλούσιοι

w460Αποτελούσε ένα συμβολικό μέτρο που όμως χρησιμοποιήθηκε σαν ένα από τα θεμέλια που ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στήριζε την επικοινωνιακή του εκστρατεία, ήδη από την προεκλογική περίοδο, για ένα σύστημα φορολόγησης των πλουσίων. Η εξαγγελία σύμφωνα με την οποία οι Γάλλοι πολίτες που εμφάνιζαν εισοδήματα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ θα φορολογούνταν με συντελεστή  75% νομοθετήθηκε και αποτέλεσε σημαία της “φιλολαϊκής” πολιτικής των Γάλλων σοσιαλιστών. Το γεγονός ότι το μέτρο αφορούσε 1500 φορολογούμενους και είχε έκτακτο χαρακτήρα εφαρμογής, για μόνο δύο χρόνια, πέρασε σχετικά απαρατήρητο.

Όμως το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας απέρριψε ως μη συμβατό με το Σύνταγμα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ολάντ που περιλαμβανόταν στο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για το 2013. Σύμφωνα με το δικαστήριο ο προσωρινός συντελεστής φορολόγησης 75% για περίοδο δύο ετών είναι “αντισυνταγματικός” καθώς -αντίθετα με άλλες μορφές φόρου εισοδήματος- εφαρμόζεται σε μεμονωμένα άτομα αντί για νοικοκυριά. Σύμφωνα με το δικαστήριο ένα άτομο που δηλώνει εισοδήματα περισσότερα του ενός εκατομμυρίου δεν θα έπρεπε να τυγχάνει διαφορετικής φορολογικής μεταχείρισης και να εμπίπτει στον νέο νόμο την ίδια στιγμή που ένα νοικοκυριό δύο ατόμων με το καθένα να κερδίζει από 900.000 θα παραμένει αφορολόγητο. Έκρινε λοιπόν, προς ανακούφιση των Γάλλων εκατομμυριούχων, πως ο φόρος «δεν αναγνωρίζει την ισότητα στον επιμερισμό των φορολογικών υποχρεώσεων» και δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Η απάντηση ήρθε γρήγορα από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Πιερ Μοσκοβισί.»Τα απορριφθέντα μέτρα αντιστοιχούν σε 300 με 500 εκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιό μας για τη μείωση του ελλείμματος δεν θα επηρεαστεί» δήλωσε ο υπουργός αποδεικνύοντας πως σε κάθε περίπτωση η λιτότητα που εφαρμόζεται και πληρώνουν οι Γάλλοι εργαζόμενοι είναι η ουσία της πολιτικής Ολάντ. Κι ενώ ο πρωθυπουργός Ερό δήλωσε πως η κυβέρνηση θα επανασυντάξει το νομοσχέδιο και θα το επαναφέρει προς ψήφιση στην γαλλική εθνοσυνέλευση ο Φρανσουά Ολάντ συνομιλούσε τηλεφωνικά με τον Ζεράρ Ντεπαρτιέ. Ένας από τους εκατομμυριούχους που στο άκουσμα του φορολογικού συντελεστή δήλωσε πως θα φορο-μεταναστεύσει στο Βέλγιο και μόλις την Πέμπτη πήρε τη ρωσική υπηκοότητα με υπογραφή Πούτιν. Απογοητευμένος από το πως η Γαλλία φέρεται σε όσους επιτυγχάνουν, δήλωνε ο ηθοποιός, την ίδια στιγμή που η ανεργία στη Γαλλία αυξάνεται μαζί με τον αριθμό των ανθρώπων που καταφεύγουν σε συσσίτια για την καθημερινή τροφή τους.

Κατερίνα Σταυρούλα

****

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: