Φορολογική καταιγίδα στην Πορτογαλία

100287_mainimgΧαρακτηρίστηκαν μέχρι και σαν “φορολογική ναπάλμ” τα νέα φορολογικά μέτρα για τους εργαζόμενους που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από την αρχή του καινούριου χρόνου μαζί με τον νέο προϋπολογισμό στην Πορτογαλία. Η κυβέρνηση Κοέλιο με στόχο την επιτυχία του σχεδίου μείωσης του ελλείμματος όπως επιβάλλει η συμφωνία με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που έφερε στη χώρα ένα πακέτο στήριξης 78 δισεκατομμυρίων, καταφεύγει σε όλο και σκληρότερη φορολογία.

Στόχος του προϋπολογισμού της κεντροδεξιάς κυβέρνησης να αυξηθούν τα κρατικά εισοδήματα από τη φορολογία περισσότερο από 30%. Ένας στόχος που θα επιτευχθεί με αύξηση του μέσου συντελεστή φορολόγησης από 9,8 σε 13,2%, κάτι που σημαίνει πως πλέον στην Πορτογαλία θα φορολογείται οποιοσδήποτε έχει μηνιαία εισοδήματα που ξεπερνούν τον βασικό μισθό των 485 ευρώ. Από τη νέα φορολογία δεν εξαιρούνται ούτε οι συνταξιούχοι που θα φορολογούνται με 3,5% του εισοδήματός τους. Ταυτόχρονα ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει την επιβολή έκτακτης εισφοράς 4% σε όλα τα εισοδήματα για το 2013, αύξηση της φορολόγησης για τα ακίνητα, ειδικό φόρο κατανάλωσης για είδη πολυτελείας, μείωση των εισοδηματικών κατηγοριών σε 5 από 8 που ήταν έως σήμερα κ.ά. Όλα αυτά συνοδεύουν βέβαια τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, τα μέτρα λιτότητας και τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζονται και στην Πορτογαλία.

Η αδιέξοδη πολιτική στην οποία οδηγούν η κυβέρνηση Κοέλιο με την καθοδήγηση της Τρόικα τους εργαζόμενους είναι ήδη εμφανής τόσο στην καθημερινή ζωή χιλιάδων Πορτογάλων όσο και στα μέχρι τώρα καταγεγραμμένα φορολογικά έσοδα της χώρας. Τα συνολικά έσοδα από τους φόρους δεν κατάφεραν να αγγίξουν τους στόχους της περυσινής χρονιάς ενώ παρά την αύξηση του ΦΠΑ που τώρα πια αγγίζει το 23% τα έσοδα του κράτους από έμμεσους φόρους μειώνονται σταθερά από το 2008.

Η πορεία που ακολουθεί η κυβέρνηση Κοέλιο την φέρνει πλέον αντιμέτωπη, πέρα από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα, και με τον πρόεδρο της χώρας. Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, εξέφρασε τη πρόθεσή του να παραπέμψει τον πρόσφατο προϋπολογισμό στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι τον έχει ήδη υπογράψει στο όνομα αποφυγής της “πολιτικής κρίσης”. Μια πολιτική κρίση που όσο κι αν τεχνητά προσπαθούν να αποφύγουν οι πολιτειακοί θεσμοί της χώρας, βρίσκεται προ των πυλών, ακολουθώντας την κοινωνία που οδηγείται στην εξαθλίωση στο όνομα της εξόδου του καπιταλισμού από την οικονομική κρίση.

Κατερίνα Σταυρούλα

****

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: