ΚΚ Γαλλίας: Πετάνε και το σφυροδρέπανο

Η καινούρια κάρτα του ΚΚΓ, χωρίς το σφυροδρέπανο.

Η καινούρια κάρτα του ΚΚΓ, χωρίς το σφυροδρέπανο.

“Είναι ένα σύμβολο που δεν συνοψίζει αυτό που είμαστε σήμερα. Θέλουμε να στραφούμε προς το μέλλον”. Αυτό δήλωσε η γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας Πιερ Λωράν ανακοινώνοντας και επίσημα το τέλος μιας ιδεολογικής εποχής που είχε κλείσει ουσιαστικά από καιρό. Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα εγκατέλειψε τη χρήση του σφυροδρέπανου ως σύμβολο στις κάρτες των μελών του. Το νέο σύμβολο είναι το πεντάκτινο αστέρι του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η αλλαγή που επισημοποιήθηκε στις κάρτες των μελών του κόμματος στην έναρξη του 36ου συνέδριο δεν έγινε βέβαια ξαφνικά. Είχε ήδη ξεκινήσει με την απόσυρση του συμβόλου από όλα τα κεντρικά υλικά που το κόμμα διακινούσε σε πανεθνικό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι τοπικές επιτροπές το χρησιμοποιούσαν ακόμη. Το σφυροδρέπανο είχε διατηρηθεί σαν εσωτερικό σύμβολο, μέχρι την πρόσφατη αντικατάστασή του.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρονική στιγμή που οι επικεφαλής του κόμματος αποφάσισαν να σβήσουν τα σημάδια που παραπέμπουν στην ιστορικότητα του κομμουνισμού. Η αλλαγή συνέπεσε με τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η Ουμανιτέ στις 7 Φλεβάρη και που παρουσιάζει την εικόνα των Γάλλων για το Κομμουνιστικό Κόμμα να βελτιώνεται από τη στιγμή της δημιουργίας του Μετώπου της Αριστεράς. Στην ίδια δημοσκόπηση 58% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η ύπαρξη του Μετώπου της Αριστεράς δημιουργεί τον κίνδυνο να οδηγηθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας σε εξαφάνιση, μια ιδέα που μοιράζεται και ένα ποσοστό 45% που όμως θεωρεί θετική την ύπαρξη του Μετώπου.

Την ίδια στιγμή ο τρόπος που πάρθηκε η απόφαση αλλαγής των συμβόλων, χωρίς εσωτερική συζήτηση, ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εθνικού συμβουλίου του Κόμματος δημιουργεί αναταραχές. Την εμφάνισή τους έχουν κάνει ήδη ανακοινώσεις τοπικών οργανώσεων που κατηγορούν την ηγεσία ότι ακολουθεί την οδό “κανονικοποίησης”, καταλήγοντας σε ένα κόμμα που θα βασίζεται στη σοσιαλδημοκρατία και θα “καπελώνεται” από το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς. Όμως η ιστορία του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες για το πότε εγκαταλείφθηκε στην πραγματικότητα το σφυροδρέπανο, όχι ως σύμβολο, αλλά ως πραγματική στρατηγική για τον κομμουνισμό της εποχής μας. Από τους “προβοκάτορες” του Μάη του ’68 μέχρι τις συγκυβερνήσεις με τους σοσιαλιστές το ’80 και το ’90 κι απο τη στάση του κόμματος στον πόλεμο στην Αλγερία μέχρι τη σημερινή στάση του στην εισβολή της Γαλλίας στο Μάλι, δεν είναι το σφυροδρέπανο αυτό που λείπει από το Κομμουνιστικό Κόμμα για να καταστήσει τον τίτλο του συμβατό με την ουσία της πολιτικής του.

***

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Κατερίνα Σταυρούλα

Advertisements

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: