Κουρδικό: Προετοιμάζεται παράδοση του ΡΚΚ – Πυρετός μυστικών διαβουλεύσεων με επίκεντρο τον Οτσαλάν

6858027-ocalan-imrali

Για άλλη μια φορά το  Κουρδικό ζήτημα κάνει την  εμφάνιση του σε δημοσιεύματα  τουρκικών εφημερίδων, που θέλουν  τον φυλακισμένο ηγέτη του  ΡΚΚ Αμπτουλάχ Οτσαλάν να συζητά  κήρυξη εκεχειρίας μεταξύ του  τουρκικού στρατού και των  Κούρδων ανταρτών. Τα δημοσιεύματα  επιβεβαιώνουν πως τους τελευταίους λίγους μήνες έχουν ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ του τουρκικού κράτους και του, κάποτε ανακηρυγμένου από τις τουρκικές κυβερνήσεις σαν νούμερο ένα δημόσιο κίνδυνο, κούρδου ηγέτη. Συγκεκριμένα αναφορές γίνονται για συχνές επισκέψεις του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκιάς, Χακάν Φιντάν, στη φυλακή του Ιμραλί όπου σε  συνθήκες υψίστης ασφαλείας κρατείται ο Οτσαλάν.

Οι τελευταίοι 18 μήνες ήταν μια  από τις σκληρότερες περιόδους  της διαμάχης μεταξύ της Τουρκίας και του κουρδικού λαού, αφήνοντας πίσω τους 900 νεκρούς και  καταγράφοντας  έτσι τις μεγαλύτερες απώλειες απο το 1999, όταν ο Οτσαλάν παγιδεύτηκε στην Κένυα. Την ίδια περίοδο το τουρκικό κράτος έχει φυλακίσει χιλιάδες Κούρδους αγωνιστές, προκαλώντας μια απεργία πείνας το περασμένο φθινόπωρο στην οποία συμμετείχαν πάνω από 600 φυλακισμένοι και η οποία έληξε με την παρέμβαση του ίδιου του Οτσαλάν. Σε  αυτή τη μάχη για αξιοπρέπεια και πραγματικά δικαιώματα του Κουρδικού λαού, τις 40.000 αγγίζουν οι απώλειες ζωών από το 1984.

Πέρα από την αιματοχυσία  και τις φυλακίσεις, σημαντικός παράγοντας για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως είναι η νέα θέση των Κούρδων στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά λαμβάνοντας υπόψιν την κατάσταση  στη Συρία αλλά και την μεγαλύτερη αυτονομία των Κούρδων του βόρειου Ιράν. Με τις κουρδικές δυνάμεις στα τούρκο-συριακά σύνορα να έχουν τον έλεγχο σε μεγάλες περιοχές, ο Ερντογάν αναγκάζεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ουσιαστικά οπισθοχωρώντας και ξεκινώντας διαπραγματεύσεις με τον Οτσαλάν.

“Πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση. Ο ένοπλος αγώνας έχει φτάσει σε ένα όριο. Αλλά το ΡΚΚ θα συνεχίσει να μάχεται αν δεν βρεθεί πολιτική λύση. Και οι δύο πλευρές το γνωρίζουν αυτό.” δήλωσε μάλιστα στον Γκάρντιαν η Ayla Akat , κούρδισα βουλευτής, με αφορμή τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις και οι συνομιλίες πήραν νέα τροπή την  προηγούμενη Κυριακή όταν, σύμφωνα με τη Χουριέτ, τρία μέλη του Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία BDP, που χαρακτηρίζεται ως πολιτικός βραχίονας του ΡΚΚ, επισκέφτηκαν τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και έμειναν μαζί του στη φυλακή για 8 ώρες ώστε να καταγράψουν τις προτάσεις του. Σε αυτούς ο Οτσαλάν παρέδωσε τρεις επιστολές. Σύμφωνα μάλιστα με αναφορές, ο ηγέτης του PKK περιμένει απάντηση στις επιστολές μέσα στις επόμενες 10 μέρες.

Οι επιστολές περιέχουν τις  λεπτομέρειες ενός οδικού χάρτη προς την ειρήνη και απευθύνονται στο  BDP, το ΡΚΚ και τον ευρωπαϊκό του βραχίονα. Εφόσον πάρει τις απαντήσεις ο Οτσαλάν προγραμματίζει συνάντηση μετά την οποία θεωρείται πως θα δωθεί και επισήμως στη δημοσιότητα το σχέδιο.

Σύμφωνα με διαρροές στον τουρκικό τύπο, ο Οτσαλάν είπε στους επισκέπτες του πως η ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να πετύχει, τονίζοντας πως σε μια πιθανή αποτυχία η εναλλακτική  θα είναι “πόλεμος και χάος”  και προειδοποιώντας πως μια δύναμη 50.000 Κούρδων ανταρτών θα μπορούσε να κλιμακώσει τον αγώνα ενάντια στην Τουρκία.

Σαν μέρος του οδικού χάρτη αναφέρεται η πιθανότητα ο Οτσαλάν να απευθύνει  καθαρό κάλεσμα για κατάπαυση  πυρός από το ΡΚΚ στη βάση του  ότι δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικά βήματα προσέγγισης χωρίς μια προσωρινή ανακωχή  αναφέρει η Ραντικάλ. Σαν δεύτερο σημείο, το ΡΚΚ θα δηλώσει την απόσυρση των 4000 ανταρτών του από την Τουρκία. Αυτό θα συμβεί αφού η Τουρκία δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι δεν θα κινηθεί εναντίον τους. Παράλληλα αναμένεται και η απελευθέρωση από το ΡΚΚ των Τούρκων αιχμαλώτων.

Μετά την κατάπαυση πυρός, που  υπολογίζεται πως θα αναγγελθεί την 21η Μαρτίου, την ημέρα της  Νεβρούζ, των ανοιξιάτικων γιορτών της  Μέσης Ανατολής και πολύ σημαντικών για τους Κούρδους που τότε γιορτάζουν την πρωτοχρονιά τους, ο Οτσαλάν αναμένεται να καλέσει την απόσυρση του ΡΚΚ μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου.

Εφόσον ολοκληρωθούν αυτά τα δύο  βήματα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ώστε το ΡΚΚ να καταλήξει  τον Αύγουστο να παραδώσει τα όπλα. Το τρίτο βήμα αυτό βήμα θα έρθει ως αποτέλεσμα μόνο εφόσον τα τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα καταλήξουν σε συμφωνία σε τρία κρίσιμα ζητήματα που θα έχουν αντίκτυπο στην ειρηνευτική διαδικασία. Ένα από αυτά είναι η δημιουργία της “ουδέτερης υπηκοότητας” , δηλαδή  του “πολίτη της Τουρκικής Δημοκρατίας”, που δεν θα διαχωρίζει τους πολίτες σε Τούρκους και Κούρδους. Στόχος να πραγματοποιηθεί το διαρκές αίτημα των Κούρδων η Τουρκία να μην αποκαλείται το κράτος όλων “δημοκρατία των Τούρκων”. Ένα ακόμα σημαντικό θέμα είναι να αφαιρεθούν όλα τα εμπόδια στην εισαγωγή στην εκπαίδευση της μητρικής γλώσσας κάθε πολίτη. Τρίτο σημείο η ενίσχυση της θέσης και της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και ένας νέος εκλογικός νόμος που θα επιτρέπει στον κουρδικό λαό να εκπροσωπείται αναλογικά στο κοινοβούλιο. Αφού ανακοινωθεί η συναίνεση προς ένα νέο Σύνταγμα το ΡΚΚ θα μπορούσε να παραδώσει τα όπλα σαν τέταρτο και τελικό βήμα.

Θολό ακόμα παραμένει σε όλα  τα δημοσιεύματα το τι ακριβώς απαντά το τουρκικό κράτος. Όμως οι κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, που αυτή τη φορά χαρακτηρίζονται ως μετριοπαθείς από τον διεθνή τύπο, κρύβουν πίσω τους την πραγματικότητα. Φαίνεται πως ετοιμάζει την προσαρμογής του στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Κατερίνα Σταυρούλα

****

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

2 comments

  1. Παράθεμα: Συλλαβές

  2. Παράθεμα: Παρελθόν το αντάρτικο των Κούρδων; | Συλλαβές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: