Περισκόπιο, Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

pope-francis-3Πρώτος λατινοαμερικάνος Πάπας  και ο πρώτος που τολμά να υιοθετήσει το όνομα Φραγκίσκος, ο Αργεντινός καρδινάλιος Χόρχε Μπεργκόλιο πριν εκλεγεί από το Κονκλάβιο, ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες. Η σταδιοδρομία του σε μια εκκλησία που είχε ανοιχτά υποστηρίξει τη αιματοβαμμένη δικτατορία Βιντέλα αποτελεί και την πρώτη σκιά στον παπικό θρόνο. Ο Χόρχε Μπεργκόλιο έχει καταγγελθεί για «ένοχη σιωπή» κατά τη διάρκεια του «βρόμικου πολέμου» των δολοφονιών και των απαγωγών όπως και για εμπλοκή στην υπόθεση της απαγωγής δύο ιησουϊτών ιερέων από αξιωματικούς του Ναυτικού τον Μάιο του 1976.

Σύνοδος κορυφής ΕΕ με ισχυρό αντίλογο

Στον απόηχο της καταψήφισης  του κοινοτικού προϋπολογισμού από  το Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε  στις Βρυξέλλες η Εαρινή Σύνοδος Κορυφής  της ΕΕ με κεντρικά θέματα την έγκριση των σχεδίων για τις αξιολογήσεις των εθνικών προϋπολογισμών και η κατάρτιση εθνικών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων προκειμένου να τηρηθούν οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες, καθώς και την κατάρτιση οικονομικών προγραμμάτων για την τόνωση της «ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας» των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων και την «ενίσχυση της απασχόλησης», με προοπτική την εφαρμογή της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών υποδέχθηκαν με κινητοποιήσεις και δράσεις οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι. Την Τετάρτη 13 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε το Austerity Tour, δηλαδή μια πορεία που μετέβη στην Ισπανική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, το λόμπυ που προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού, την Total και τη Dexia αφενός, και αφετέρου το Ευρωκοινοβούλιο, το λόμπυ των παραγώγων και την Business Europe (λόμπυ των ευρωπαίων βιομηχάνων). Την Πέμπτη 14 Μαρτίου, καλέστηκε από τα βελγικά συνδικάτα και πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία, με συμμετοχή περίπου 15 χιλιάδων ανθρώπων με τους εργαζόμενους της Ford Genk και της Caterpilar να δίνουν τον τόνο. Την ίδια μέρα ακτιβιστές πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στη γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η αστυνομία επενέβη και προέβη σε «διοικητικές προσαγωγές».

Γαλλία και Αγγλία παρεμβαίνουν στη Συρία

Η Γαλλία και η Βρετανία ζητούν πλέον ξεκάθαρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει το εξοπλισμό της συριακής αντιπολίτευσης με στόχο την οριστική ανατροπή του σκηνικού στην πολύπαθη χώρα. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πραγματοποίησε  “δραματική έκκληση” προς τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής την εβδομάδα που πέρασε, να ακολουθήσουν της προτροπές των δύο χωρών και να άρουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί. Μαζί και ο γάλλος υπουργός εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, που ζήτησε από την ΕΕ την άρση του εμπάργκο δηλώνοντας πως η Γαλλία και η Βρετανία θα δράσουν συντονισμένα, όπως έκαναν και στην περίπτωση του πολέμου στη Λιβύη. Με τη σειρά τους ο Γουίλιαμ Χάγκ, υπουργός εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και ο Ντέιβιντ Κάμερον έκαναν επίσης λόγο  για την ανάγκη να αναθεωρήσει η ΕΕ την πολιτική του εμπάργκο εξοπλισμών προς τη συριακή αντιπολίτευση. “Το εμπάργκο όπλων μας εμποδίζει να βοηθήσουμε τους μετριοπαθείς (στη Συρία)”, δήλωσε Βρετανός αξιωματούχος. “Το καθεστώς δέχεται βοήθεια. Οι εξτρεμιστές δέχονται βοήθεια. Οι μετριοπαθείς όχι.”. Όμως η Γερμανία και άλλες χώρες, όπως η Αυστρία και η Σουηδία, φαίνεται πως παραμένουν σταθερές στην αντίρρησή τους να παίξουν ρόλο στον εξοπλισμό ανταρτών. Ο Γκουίντο Βεστερβέλε μάλιστα τόνισε πως η ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα των κυρώσεων απέναντι στη Συρία άλλαξε πρόσφατα και θα πρέπει να αναλυθούν τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών πριν η Ευρώπη προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις.

Κρίση στην υγεία λόγω λιτότητας

Ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει πλέον τα αυτονόητα. Η οικονομική κρίση είναι πιθανόν να απειλήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη αν οι κυβερνήσεις αποφασίσουν να περικόψουν τις δαπάνες για την υγεία στους προϋπολογισμούς τους εκτιμά σε έκθεση, που αναφέρεται σε 53 χώρες, ο ΠΟΥ. Γίνεται μάλιστα ακόμα πιο συγκεκριμένος: «Ένα πιθανό σενάριο που απειλεί την αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην Ευρώπη είναι η οικονομική ή κοινωνική κρίση να συνδυαστεί με περικοπές των δαπανών στον τομέα της υγείας» δηλώνουν οι επιστήμονες επισημαίνοντας επιπλέον και τις μεγάλες ανισότητες που επικρατούν στην υγειονομική κατάσταση από χώρα σε χώρα. Η έκθεση που δημοσιεύει ο ΠΟΥ κάθε τρία χρόνια, σημειώνει πως υπάρχουν χώρες της Ευρώπης με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής αλλά παρά το γεγονός ότι αυτό αυξήθηκε κατά 5 χρόνια από το 1980, η αύξηση αυτή δεν πραγματοποιείται ισότιμα σε όλες τις χώρες. Αντίστοιχα διαφέρουν και οι δαπάνες για την υγεία από χώρα σε χώρα με τη Γαλλία και την Ολλανδία να δαπανούν το 11,9% του ΑΕΠ σε αντίθεση για παράδειγμα με το Τουρκμενιστάν που δαπανά μόνο το 2,5% .

Θετικό για μποζόνιο του Χιγκς

Τα αποτελέσματα από το πείραμα  στον μεγάλο επιταχυντή σωματιδίων στο  CERN φαίνεται πως τελικά επιβεβαιώνουν την υποψία πως το υποατομικό σωματίδιο που ανακαλύφθηκε πέρυσι το καλοκαίρι είναι το μποζόνιο του Χιγκς. Αν και με την ανακάλυψη του σωματιδίου οι επιστήμονες ήταν διστακτικοί, λόγω του γεγονότος ότι είχαν στα χέρια τους πρώιμες μετρήσεις, η ανάλυση των δεδομένων και των αποτελεσμάτων που ακολούθησε δείχνει πως το σωματίδιο συμπεριφέρεται ακριβώς όπως ήταν αναμενόμενο, καταρρίπτοντας τις αρχικές αμφιβολίες. “ Είμαι βέβαιος πως είναι το σωματίδιο του Χίγκς, δεν χρειάζεται πια να το αποκαλώ σωματίδιο που προσομοιάζει σε αυτό του Χίγκς” δήλωσε ο Τζο Ινκαντέλα, εκπρόσωπος τύπου μίας από τις δύο ομάδες  επιστημόνων που έχουν αναλάβει το πείραμα στο CERN. Το σωματίδιο του Χιγκς είναι εξαιρετικά ασταθές και μεταπίπτει σε άλλα υποατομικά σωματίδια σχεδόν αμέσως μετά τη δημιουργία του. Το επόμενο βήμα στην έρευνα που κρατά δεκαετίες είναι να κατανοήσουν οι επιστήμονες τον ρόλο του σωματιδίου στη φύση.

Κατερίνα Σταυρούλα

***

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: