Σλοβενία: Στα χνάρια της Κύπρου

alenkaΌταν η Σλοβενία εντασσόταν το 2007 στην ευρωζώνη, είχε τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε αυτή, ενώ οι περίπου δύο εκατομμύρια Σλοβένοι απολάμβαναν από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα της ανατολικής Ευρώπης. Ήταν άλλη μια χώρα “υπόδειγμα” για αξιωματούχους της ΕΕ και οικονομικούς αναλυτές. Ο μύθος της προστάτιδας ένωσης δεν είχε όμως διάρκεια. Σήμερα η σλοβενική οικονομία μαστίζεται από ύφεση, η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, ενώ η κυβερνητική προσπάθεια επικεντρώνεται, παρά τις περιοδικές επίσημες διαψεύσεις, στην αποτροπή της υποβολής αιτήματος για εξωτερικό δανεισμό της τρόικας. Επιπλέον χαρακτηριστικό η πολιτική αστάθεια, με τον νικητή των εκλογών του 2011, Γίοζεφ Γιάνζα, να βλέπει τον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγούνταν να καταρρέει λόγω εμπλοκής του σε ζητήματα διαφθοράς και την την προσωρινή πρόεδρο του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Θετική Σλοβενία», εικονιζόμενη Αλένκα Μπράτουσεκ, να ορίζεται τον Φεβρουάριο από τη Βουλή ως η πρώτη εντολοδόχος Πρωθυπουργός της χώρας. Πλέον, και μετά την κατάρρευση της Κύπρου, όλοι κοιτάζουν προς την ανατολική Ευρώπη για το επόμενο θύμα του “ντόμινο της κρίσης”.

“Οι Σλοβένοι έζησαν με δανεικά και μέσω αυτών χρηματοδότησαν έναν οικοδομικό οργασμό, ο οποίος όμως σταμάτησε απότομα” δήλωνε ήδη από τον Δεκέμβρη η Χερμίνε Βιντόβιτς, από το Διεθνές Ινστιτούτο Συγκριτική Οικονομία της Βιέννης, υποδεικνύοντας τον ένοχο στο πρόσωπο του Σλοβενικού λαού. Όμως και από τα στώματα κυβερνητικών στελεχών δεν έλειπαν οι καταστροφολογικές δηλώσεις: η Σλοβενία είναι στα όρια της χρεωκοπίας, ο τραπεζικός τομέας λυγίζει από ένα κολοσσιαίο χρέος, τα δημοσιονομικά χτυπάνε κόκκινο.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Μάρκο Κράνιετς, με αφορμή τις αναφορές που γίνονται ειδικά τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες παρουσιάζουν τη Σλοβενία στα χνάρια της Κύπρου, δηλώνει πως “η Σλοβενία δεν είναι Κύπρος και δεν έχει ανάγκη διεθνούς βοήθειας”. Συγκριτικά το ΑΕΠ της Σλοβενίας είναι σχεδόν διπλάσιο από το κυπριακό. Πέρυσι το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 35 δισ. ευρώ έναντι 18 δισ. ευρώ για την Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος είναι στα επίπεδα του 53% του ΑΕΠ και οι εκτιμήσεις για φέτος κάνουν λόγο για 60% όταν στην Κύπρο το αντίστοιχο μέγεθος ξεπερνά το 90%, ο δε μέσος όρος των χωρών της Ευρωζώνης είναι 87%. Επιπλέον ο τραπεζικός τομέας της Σλοβενίας αντιπροσωπεύει το 40% του ΑΕΠ, ενώ στην Κύπρο ήταν τριπλάσιος του εθνικού ακαθάριστου προϊόντος της χώρας. Η ανεργία στη χώρα μετά βίας αγγίζει το 8% του ενεργού πληθυσμού. Ο ετήσιος πληθωρισμός είναι κάτω από 3%.

Όμως με τους κερδοσκόπους να καραδοκούν με αφορμή τον αδύναμο τραπεζικό τομέα, η επόμενη μέρα για τη Σλοβενία αποτελεί ερωτηματικό και η Κύπρος η αιτία του νέου φόβου.

 Κατερίνα Σταυρούλα

***

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: