Βενεζουέλα: Εκλογές περίπατος για τον Νικολάς Μαδούρο

madouro

“Μπορούμε να το φωνάζουμε, ο λαός μας ποτέ δεν πρόδωσε τον Ούγκο Τσάβες. Ποτέ δεν τον απογοητεύσαμε. Ο λαός είναι έτοιμος να συνεχίσει την επανάσταση, την ιστορική κληρονομιά που μας άφησε”. Έτσι ξεκίνησε και επισήμως για τον Νικολάς Μαδούρο η σύντομη προεκλογική καμπάνια στη Βενεζουέλα την εβδομάδα που πέρασε, ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 14 Απριλίου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε πως ο σοσιαλιστής υποψήφιος εγκαινίασε την εκστρατεία του, την οποία και το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) ονομάζει “εκστρατεία Ούγκο Τσάβες”, από την πόλη Σαμπανέτα της Πολιτείας Μπαρίνας, γενέτειρα του Κομαντάντε. Η πρώτη μάλιστα δραστηριότητα της εκστρατείας πραγματοποιήθηκε στο πατρικό του Τσάβες, όπου ο Μαδούρο συνάντησε την οικογένεια του εκλιπόντος ηγέτη. Επιπλέον η εκστρατεία και θα κατευθυνθεί από τη Σαμπανέτα προς το Προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις 14 Απριλίου, ακολουθώντας τη διαδρομή της προεκλογικής καμπάνιας που έφερε τη νίκη και στον Ούγκο Τσάβες στις προηγούμενες εκλογές.

Την εξαετή θητεία του προέδρου της Βενεζουέλας διεκδικεί εκ μέρους της συμμαχίας της αντιπολίτευσης ο Ενρίκε Καπρίλες. Διασχίζοντας μάλιστα τη χώρα σε μια προεκλογική καμπάνια αντίστοιχη της προηγούμενης εκστρατείας του, συχνά αναφέρει τον προηγούμενο πρόεδρο της Βενεζουέλας, αλλά προσπαθώντας να παρουσιάσει τον Μαδούρο σαν μια ανεπαρκή απομίμηση του Τσάβες. “Νικολάς, δεν είσαι ο Τσάβες” είναι το σύνθημα που επαναλαμβάνει ο Καπρίλες με στόχο να στρέψει την εστίαση της προεκλογικής αντιπαράθεσης σε θέματα που αναδεικνύουν την ρητορική της αντιπολίτευσης, όπως το αυξημένο ποσοστό της εγκληματικότητας, ο πληθωρισμός που αγγίζει το 22% και είναι ο υψηλότερος στη Λατινική Αμερική, η εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές τροφίμων. Προσπαθώντας πάντα να διαβεβαιώσει τους οπαδούς του Ούγκο Τσάβες ότι δεν θα αγγίξει τα πολλά κοινωνικά προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί.

Στο πλευρό του Μαδούρο φαίνεται όμως πως είναι τα δημοκοπικά ευρήματα που του δείχνουν σταθερά πρώτο από την ημέρα της ανακοίνωσης των εκλογών στη χώρα και με την ψαλίδα να ανοίγει υπέρ του τον τελευταίο καιρό, με τους υπόλοιπους από τους πέντε υποψήφιους προέδρους να βρίσκονται πολύ μακριά στην κούρσα της διεκδίκησης. Η πιο πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη χώρα από το βενεζουελάνικο Ινστιτούτο Ανάλυσης Στοιχείων (IVAD) δείχνει ότι ο σοσιαλιστής υποψήφιος προηγείται 23 βαθμούς έναντι του Ενρίκε Καπρίλες για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές στις 14 Απριλίου. Ως προς την πρόθεση ψήφου το 53,8% δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ του Μαδούρο, ενώ το 30,8% θα ψήφιζε τον Καπρίλες. Ανεξάρτητα από τις κομματικές προτιμήσεις, το 64,4% των πολιτών πιστεύει ότι ο Μαδούρο θα κερδίσει έναντι του 22,9% που πιστεύει ότι θα κερδίσει ο Καπρίλες. Η διαφορά υπέρ του πρώτου είναι 41,5%. Η μελέτη περιλάμβανε επίσης μια εκτίμηση της διαχείρισης του προέδρου Ούγκο Τσάβες στα 14 χρόνια που έμεινε στην εξουσία: το 84,4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ήταν θετική, ενώ το 14,6% την θεώρησε αρνητική.

Την στήριξη τους στον Μαδούρο εξέφρασε και το Φόρουμ του Σάο Πάολο, το οποίο αποτελείται από 38 αντιπροσώπους αριστερών κομμάτων και οργανώσεων από 18 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, και συναντήθηκε την 1η Απριλίου στο Καράκας για να αποτίσει τιμή στον Ούγκο Τσάβες. “Για εμάς αυτές οι εκλογές είναι κλειδί, γιατί μια ενδεχόμενη ήττα του Τσαβισμού στη Βενεζουέλα θα σημάνει οπισθοχώρηση στην συνολική πρόοδο της διαδικασίας της συμμαχίας στην περιοχή” δήλωσε ο Βάλτερ Πομάρ, γενικός γραμματέας του Φόρουμ και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Βραζιλίας.

Υπέρ του Μαδούρο φαίνεται πως θα λειτουργήσει ακόμα και αυτή η ημερομηνία των εκλογών, τρεις μέρες μετά την επέτειο του συντόμου πραξικοπήματος εναντίον του Τσάβες το 2002. Η πανταχού παρούσα κληρονομιά του Ούγκο Τσάβες θα είναι τελικά αυτή που θα κρίνει και την επόμενη μέρα στη Βενεζουέλα.

Κατερίνα Σταυρούλα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: