Περισκόπιο, Κυριακή 7 Απριλίου 2013

espana«Αντιδημοκρατικές» χαρακτήρισε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο  Ραχόι  τις  συγκεντρώσεις  κατά  των  εξώσεων  που πραγματοποιούνται με όλο και αυξανόμενη συμμετοχή και ένταση από  συλλογικότητες στην Ισπανία. Οι διαδηλώσεις συχνά  καταφέρνουν να σταματούν τις εξώσεις ενώ έχουν πλέον αρχίσει να οργανώνονται επιχειρήσεις «δημόσιας καταγγελίας», με συγκεντρώσεις έξω από τις κατοικίες ή τους τόπους εργασίας βουλευτών του ΡΡ. «Αυτές τις ημέρες διαπιστώσαμε ότι πολλοί συνάδελφοί μας του κόμματος έπεσαν θύματα παρενοχλήσεων» δήλωσε ο Ραχόι που φαίνεται πως δεν ενοχλείται το ίδιο όταν άνθρωποι βρίσκονται από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς στέγη.

Στάσιμη η ανεργία στις ΗΠΑ

Η επανόρθωση της αγοράς εργασίας δεν τα πάει και τόσο καλά στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο να φτάνουν μόλις τις 88.000. Ο αριθμός είναι ο μισός από αυτόν που υπολόγιζαν οικονομολόγοι και η πρώτη μέτρηση που έχουν οι αρχές της χώρας μετά την εφαρμογή μεγάλων περικοπών από την Ουάσινγκτον. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε ελάχιστα, από 77,7% στο 7,6% αλλά το Γραφείο Εργατικής Στατιστικής ανακοίνωσε ότι η αλλαγή αυτή προέκυψε γιατί 496.000 άνθρωποι σταμάτησαν πια να ψάχνουν εργασία βγαίνοντας από τους καταλόγους των γραφείων ευρέσεως. Ο αριθμός θέσεων εργασίας είναι πολύ χειρότερος από αυτόν που προέβλεπαν οικονομολόγοι Ειδικά αυτοί που χρησιμοποίησε σε έρευνα το πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones είχαν προβλέπει 200.000 νέες θέσεις εργασίας στον Μάρτιο. Αν η πορεία αυτή συνεχιστεί θα είναι η τρίτη συνεχόμενη Άνοιξη που η αύξηση της απασχόλησης παρουσιάζει επιβράδυνση στις ΗΠΑ, παρά τους σχετικά θετικούς ρυθμούς του Χειμώνα.

Επιτυχία των Πορτογάλων

Σε μια πρωτοφανή απόφαση το πορτογαλικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματικά τα κυριότερα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός της κυβέρνησης της χώρας, για το 2013, αφήνοντας ουσιαστικά ξεκρέμαστη την κυβέρνηση Κοέλιο που πρέπει τώρα να επανασχεδιάσει την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει. Απορρίπτοντας τα μέτρα η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα «χαθούν» έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ ενώ ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα απέκλεισε τυχόν ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά την απόφαση του δικαστηρίου καθώς η ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης στη Βουλή, όπως είπε, επικύρωσε και ανανέωσε την «δεδηλωμένη». Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δεν προέβη σε δηλώσεις μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αλλά συγκάλεσε εκτάκτως Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά και την απόφαση αυτή η αντιπολίτευση επιμένει να ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης και υπενθυμίζει τη δήλωση του Προέδρου Σίλβα πριν από τρεις μήνες που είχε ζητήσει επισήμως από το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί αν αδικούνται από τα μέτρα, οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι με βάση το Σύνταγμα της Πορτογαλίας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο μέσος φόρος εισοδήματος στη Πορτογαλία έχει ανέβει από το 24,5 % στο 28,5% και για τους περισσότερους εργαζόμενους οι ετήσιες αυξήσεις των φόρων υπερβαίνουν πλέον το μηνιαίο μισθό τους.

Σε σκάνδαλα η Ντόιτσε Μπανκ

«Μαγείρεψε» τους ισολογισμούς της κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και έκρυψε ζημίες δισεκατομμυρίων για να αποφύγει την επέμβαση του κράτους η Ντόιτσε Μπανκ όπως υποψιάζεται  η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Η Επιτροπή μετά από καταγγελίες πρώην υπαλλήλων της τράπεζας στη Νέα Υόρκη, έχει αρχίσει να χτενίζει τους ισολογισμούς της Deutsche Bank για το διάστημα 2006-2009, προσπαθώντας να βρει εάν «κουκούλωσε» τις ζημίες της από την αγορά παραγώγων, ύψους ενδεχομένως έως και 12 δισεκατομμυρίων ενώ αυτή την εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ετοιμάζεται να πάει στη Νέα Υόρκη και κλιμάκιο της Bundesbank, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, για να κάνει τις δικές του ανακρίσεις. Παράδοξο παραμένει επιπλέον το γεγονός ότι στο διάστημα της κλιμάκωσης της κρίσης, η Deutsche Bank παρουσίαζε εντυπωσιακά καλά αποτελέσματα με τον  Γιόζεφ Άκερμαν, να δηλώνει μεγαλόστομα ότι «εμείς δεν χρειαζόμαστε βοήθεια», «εμείς ξέρουμε να κάνουμε τη δουλειά μας». Να σημειωθεί πως η γερμανική τράπεζα έχει ήδη αρκετούς “σκελετούς στη ντουλάπα της”. Μόλις πριν από τέσσερις μήνες η γερμανική αστυνομία είχε κάνει σχεδόν κινηματογραφική έφοδο στα κεντρικά της στη Φραγκφούρτη, επειδή η εισαγγελία είχε σημαντικές ενδείξεις ότι συνεργάτες της τράπεζας συνεργούσαν σε φοροδιαφυγή ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον αποκαλύψεις θέλουν την Deutsche Bank να έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ενεργητικότητα και στους φορολογικούς παραδείσους.

Φοροφυγάς Γάλλος υπουργός

Αντιμέτωπος με ένα σκάνδαλο τύπου Λίστας Λαγκάρντ και την πρώτη σοβαρή πολιτική κρίση της προεδρικής θητείας του βρίσκεται ο Φρανσουά Ολάντ μετά την παραδοχή του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ ότι διατηρούσε κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς με 600.000 ευρώ στην Ελβετία και τη Σιγκαπούρη. Ο υπουργός ο οποίος παραιτήθηκε στις 19 Μαρτίου κατηγορείται πλέον επίσημα από τη γαλλική Δικαιοσύνη για ξέπλυμα χρήματος από «παράνομες δραστηριότητες» και φοροδιαφυγή. Την ίδια ώρα, η κοινή γνώμη στη Γαλλία έχει πέσει από τα σύννεφα βλέποντας τον υπουργό που είχε κηρύξει “ανένδοτο” κατά των φοροφυγάδων να κατηγορείται ο ίδιος από τη γαλλική δικαιοσύνη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος. Μύδροι και στα πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων με τη “Λιμπερασιόν” να αφιερώνει τέσσερις σελίδες στο θέμα ενώ δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα της ένα μεγάλο πορτραίτο του Καϊζάκ με τον μονολεκτικό τίτλο «Ανάξιος». Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα «Le Temps», οι κρυφοί τραπεζικοί λογαριασμοί του Καϊζάκ ήρθαν στο φως χάρη στη δικαστική έρευνα που διεξάγεται στην Ελβετία και ειδικά στην τράπεζα UBS και στην εταιρεία Reyl & Cie. Η αποκάλυψη αυτή εξηγεί και την αλλαγή στάσης του Καϊζάκ και την ομολογία του για την ύπαρξη των λογαριασμών ύστερα από μήνες άρνησης.

Κατερίνα Σταυρούλα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: