Συρία: το ρευστό σκηνικό του πολέμου

suria--sfodres-maxes-sto-kousair--me-ti-summetoxi-tis-xezmpolax-564198

Αλλάζει για άλλη μια φορά το σκηνικό των ισορροπιών στο εσωτερικό της Συρίας αλλά και την ευρύτερη περιοχή μετά την εκδίωξη των ανταρτών από την στρατηγικής σημασίας πόλη Κουσάιρ μετά από τρεις εβδομάδες πολιορκίας. Η πόλη, που είναι κομβικός διάδρομος εφοδιασμού και για τις δυο πλευρές, είχε αναδειχθεί ως το κλειδί των εξελίξεων, λόγω της εγγύτητάς της στα λιβανέζικα σύνορα και στον κεντρικό δρόμο που συνδέει Χομς και Δαμασκό με το μεσογειακό λιμάνι της Ταρτούς, στις δυτικές περιοχές, που είναι οχυρά της μειονότητας των Αλαουιτών οι οποίοι στελεχώνουν το καθεστώς Άσαντ.  Η νίκη των καθεστωτικών δυνάμεων ήταν και το γεγονός που επισημοποίησε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την εμπλοκή της Χεζμπολάχ στο εσωτερικό της Συρίας και στο πλευρό του Άσαντ. Οι αντάρτες άλλωστε επιβεβαίωσαν ότι «αποσύρθηκαν» από το Κουσάιρ αφού «δεν είχαν άλλη επιλογή, λόγω έλλειψης πυρομαχικών, της υπεροχής των αντιπάλων τους και της ωμής παρέμβασης της Χεζμπολάχ», ενώ η πόλη πέρασε στα χέρια του συριακού στρατού μετά από μέρες σφοδρών βομβαρδισμών από ξηράς και αέρος.

Είχαν βέβαια προηγηθεί οι δηλώσεις του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλλα που ξεκαθάρισε πως η οργάνωση έχει περάσει τα συριακά σύνορα. Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Φισκ για μήνες η Χεζμπολάχ παραδεχόταν εμμέσως πως μαχητές της βρισκόταν ήδη στη νότια Δαμασκό όπως και ότι προστάτευαν χωριά Σιϊτών στο εσωτερικό της Συρίας. Όμως ο Νασράλλα έκανε λόγο για τον κίνδυνο «εξτρεμιστών» που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Άσαντ, ισχυριζόμενος πως αυτοί αποτελούν κίνδυνο και για τον Λίβανο και συνέχισε λέγοντας πως η Συρία του Άσαντ αποτελεί στήριγμα για τη Χεζμπολάχ και πως «η αντίσταση δεν μπορεί να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα ενώ το στήριγμά της απειλείται».

Αυτό που ο Νασράλα παρέλειψε να αναφέρει είναι πως οι Σιίτες μαχητές της οργάνωσης έχουν στραφεί εναντίων Σουνιτών της Συρίας, που αποτελούν το στήριγμα των δυνάμεων των ανταρτών, παραβλέποντας το γεγονός πως οι Σουνίτες του Λιβάνου αποτελούν περίπου το 30% του πληθυσμού της χώρας. Γεγονός που εξηγεί το ξέσπασμα μαχών μεταξύ Σουνιτών και Αλαουϊτών  στα βόρια του Λιβάνου, στην πόλη Τρίπολης, την μέρα μάλιστα που η Χεζμπολάχ καταλάμβανε το Κουσάιρ στη Συρία. Μια κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολιτών αλλά και τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους και ένα μικρό παιδί  και που μεταφέρει τον πόλεμο και στο εσωτερικό του Λιβάνου.

Στο μεταξύ στο μέτωπο της Συρίας, μετά τη νίκη στο Κουσάιρ, με την οποία η Δαμασκός ανακόπτει τον ανεφοδιασμό των αντικαθεστωτικών κι επανακτά τον έλεγχο στους οδικούς άξονες προς το Χαλέπι και τους θύλακες των Αλαουιτών, οι μάχες μεταφέρθηκαν στα Υψίπεδα του Γκολάν, πάνω στη γραμμή εκεχειρίας μεταξύ Δαμασκού και Τελ Αβίβ. Η μάχη έγινε γύρω από τον έλεγχο του περάσματος Κινέιτρα, το μόνου που συνδέει τη Συρία με τα υψίπεδα του Γκολάν, με συμβολική σημασία για το συριακό καθεστώς και επιπλέον στρατηγική πύλη που συνδέει τη Δαμασκό με τον συριακό νότο. Το σημείο παρέμεινε στα χέρια των δυνάμεων του Άσαντ, τα αποτελέσματα όμως είχαν διεθνή αντίκτυπο.

Άμεσα η Αυστρία ανακοίνωσε την απόσυρση των 380 στρατιωτών της από την δύναμη επιτήρησης του ΟΗΕ στην περιοχή που αριθμεί 1000 μέλη και έχει σαν στόχο να παρακολουθεί την τήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που είχε συνάψει η Συρία με το Ισραήλ. Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φέιμαν δήλωσε μάλιστα πως «ο ανεξέλεγκτος και άμεσος κίνδυνος που διατρέχουν οι αυστριακοί στρατιώτες έχει αυξηθεί σε μη αποδεκτά επίπεδα». Ισραηλινοί αξιωματούχοι περιγράφουν στον Γκάρντιαν την κατάσταση στα υψίπεδα του Γκολάν σαν «ανησυχητική» ενώ η εφημερίδα σημειώνει πως είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί πως οι αντάρτες που μάχονται κατά του στρατού το Άσαντ στην περιοχή ανήκουν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, επισημαίνοντας την πιθανότητα εμπλοκής ισλαμικών οργανώσεων φίλα προκείμενων στην Αλ Κάιντα. Δεν είναι επιπλέον τυχαίο πως αυτή τη συγκυρία επέλεξε και ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, για να καλέσει τους απανταχού σουνίτες να σπεύσουν σε βοήθεια των Σύρων «αδελφών» για την «εκθρόνιση» του αλαουίτη, Μπασάρ αλ Ασαντ.

Έκπληξη αποτέλεσε η άμεση ανταπόκριση της Ρωσίας στα γεγονότα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε να ανακοινώσει μετά από συνάντηση με επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας πως «δεδομένης της πολύπλοκης κατάστασης στα Υψίπεδα του Γκολάν, θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το αυστριακό στράτευμα που αποχωρεί στην περιοχή των συνόρων μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων και του συριακού στρατού. Αυτό βέβαια θα συμβεί εφόσον οι τοπικές δυνάμεις δείξουν ενδιαφέρον και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μας το ζητήσει».

Τα αποτελέσματα του συνεχιζόμενου πολέμου γίνονται πλέον ξεκάθαρα στην επείγουσα έκκληση του ΟΗΕ για βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη στην ιστορία του, καθώς ο οργανισμός προειδοποίησε πως τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της χώρας θα χρειαστεί ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι το τέλος του χρόνου. Με περισσότερους από 80.000 νεκρούς, 4.250.000 εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας λόγω της εμπόλεμης κατάστασης και 1.600.000 πρόσφυγες ο ΟΗΕ υπολογίζει πως ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν άμεση ανάγκη θα πλησιάσει τα 10.000.000 μέχρι το τέλος του 2013. Ενδεικτικά στον καταυλισμό προσφύγων Ζαατάρι στην Ιορδανία από τα 30.000 παιδιά σχολικής ηλικίας που ζουν εκεί μόνο τα 10.000 έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σχολικά μαθήματα. Ενώ η μάχες που πραγματοποιούνταν στην πόλη Κουσάιρ τις τελευταίες μέρες είχαν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό 40.000 κατοίκων. Με τον κίνδυνο της εξάπλωσης των μαχών σε γειτονικές χώρες να είναι διαρκώς παρόν και τη διεθνή κοινότητα να παίζει ένα τραγικό παιχνίδι κυριαρχίας στην περιοχή, τα αποτελέσματα του πολέμου στη Συρία δεν μετρώνται πια με όρους νικητών και ηττημένων. Η καταστροφή των ανθρώπινων ζωών μετριέται πια με τον χρονικό ορίζοντα επούλωσης των τραυμάτων του πληθυσμού που όλο και απομακρύνεται.

Κατερίνα Σταυρούλα

***

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ την Κυριακή, 9 Ιουνίου, με τίτλο «Ήττα των αντικαθεστωτικών στη Συρία»

One comment

  1. Great post with lots of imoartpnt stuff.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: